AMB EL COTXE fins a…

El castell de frontera de Castellolí, l'Anoia
Aquest castell s’aixeca sobre el poble de Castellolí, a tocar de l’A-2, just passat el túnel del Bruc. Com tots els castells documentats ja al s. IX, està situat en un punt estratègic, amb bones vistes.
Si aneu per l’autovia A-2 en sentit Lleida, fixeu-vos després de passar pel túnel del Bruc que a la vostra esquerra s’hi aixequen les restes d’una construcció d’origen medieval al capdamunt d’un penyal. És el que en queda del castell de Castellolí. 
S’hi pot pujar a peu des de diversos punts, començant pel mateix poble de Castellolí que està a la falda del castell, però si es tracta de fer una sortida AMB EL COTXE, també hi ha l’opció de fer-hi una bona aproximació fins a una distància relativament curta. El tram final, ja planer, s’ha de fer a peu – a menys que sigueu dels operaris que hi fan tasques de restauració – i just al seu inici hi ha un petit aparcament.
Com la majoria de castells, el de Castellolí, està en estat ruïnós. Això sí: conserva alguns espais i parets que donen una idea de les seves dimensions. Val la pena aturar-s’hi per gaudir d’una sola tacada de paisatge, història i patrimoni. Només té un inconvenient: la banda sonora del circuit del Parcmotor que hi ha al poble. 
Les vistes són generoses: a Ponent, Igualada i tota la conca d’Òdena. I per Llevant, Montserrat i les muntanyes del Bruc. També tenim bones panoràmiques de la serralada de la Monja i dels Boscos del Tardà, que ens queden just al davant. Més lluny, els Pirineus, of course.  
Panoràmiques a banda, l’altre atractiu són les pedres, el patrimoni que acumula aquest castell documentat per primer cop al segle X. El seu estat és ruïnós i només s’aguanten drets alguns murs, com els contraforts i l’absis de l’església romànica de Sant Vicenç, que continua dret en un dels extrems del penyal.  
Pel que fa a la part superior, s’hi distingeixen un munt d’espais, alguns posteriors a l’època medieval. Encara s’hi mig conserva el que havia estat una cisterna i una torre de base quadrada que encara té algunes parets dretes. En el moment de perpetrar aquest elegant CAT de Setmana AMB EL COTXE, el març de 2021 i 2022, s’hi estan fent treballs de restauració.  
Evidentment, la volta al recinte inclou una mica tot això que estem dient: el patrimoni de ben a prop i les panoràmiques de 360 graus. 
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Si teniu més ganes de castells, sempre podeu passar per l’aplaudit CAT de Setmana pel castell de Claramunt, o bé per l’aclamat CAT de Setmana per Osona entre el castell de Montesquiu i el castell de Besora, o bé per l’ovacionat CAT de Setmana fins al castell de Burriac. O encara més: pel gran, gran, gran CAT de Setmana entre el castell de Llaers i el castell de Milany.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt