AMB EL COTXE fins a…
Les mines de sal de Cardona, el Bages
Les mines de Cardona donen sal des del paleolític, però va ser a l’edat mitjana i a bona part del segle XX quan la muntanya va donar més vida i riquesa a un enclavament estratègic.
➔ Fa 5.000 anys ja en treien sal. A l’edat mitjana, Guifré el Pilós ja tenia la mina clissada, i al s. X el comte de Barcelona ja va donar permís als veïns de Cardona de treure’n sal de franc tots els dijous. I ja al s. XX van descobrir que la muntanya de sal de Cardona també tenia, molt avall, avall… potassa. Una troballa que va allargar la vida de la mina fins a finals de segle.
La mina de sal de Cardona baixa més de mil metres terra endins i conté, atenció, 300 km de galeries! Ara només se’n visita una petita part, encara no un quilòmetre d’entranyes, i sempre a la mateixa alçada, a 80 metres sota terra. De fet, la major part de les galeries de la mina estan inundades.
La història i la riquesa de la mina ha anat sempre molt lligada a una de les icones del poble i del país: el castell de Cardona, que des de sempre ha vigilat de ben a prop la seva font de riquesa. El castell de Cardona, l’últim bastió del 1714, ja apareix documentat al s. VIII, però va ser a partir de la carta de repoblament de Guifré el Pilós (s. IX) que no reprèn la importància que li donaria la història i el llinatge.
Per cert, arribar a les mines (i al castell) és molt fàcil. N’hi ha prou en creuar el poble i anar a buscar el Parc Cultural de la Muntanya. Des d’aquest punt surten els minibusos que baixen per la muntanya esborronada per anar a buscar l’entrada a la galeria oberta al públic.
La visita s’endinsa sota la muntanya per diferents galeries. Les visites guiades mostren detalls de tota mena: parets i càmeres internes plenes d’estalactites de sal, racons on es mostra com es preparaven les barrinades, mines cul-de-sac… tota una experiència per conèixer patrimoni miner i geològic d’aquest subsol salat creat fa milers d’anys, quan aquesta zona era un petit mar interior.
