AMB EL COTXE fins a…

Les mines de sal de Cardona, el Bages
Les mines de Cardona donen sal des del paleolític, però va ser a l’edat mitjana i a bona part del segle XX quan la muntanya va donar més vida i riquesa a un enclavament estratègic.
➔ Fa 5.000 anys ja en treien sal. A l’edat mitjana, Guifré el Pilós ja tenia la mina clissada, i al s. X el comte de Barcelona ja va donar permís als veïns de Cardona de treure’n sal de franc tots els dijous. I ja al s. XX van descobrir que la muntanya de sal de Cardona també tenia, molt avall, avall… potassa. Una troballa que va allargar la vida de la mina fins a finals de segle.
La mina de sal de Cardona baixa més de mil metres terra endins i conté, atenció, 300 km de galeries! Ara només se’n visita una petita part, encara no un quilòmetre d’entranyes, i sempre a la mateixa alçada, a 80 metres sota terra. De fet, la major part de les galeries de la mina estan inundades.
La història i la riquesa de la mina ha anat sempre molt lligada a una de les icones del poble i del país: el castell de Cardona, que des de sempre ha vigilat de ben a prop la seva font de riquesa. El castell de Cardona, l’últim bastió del 1714, ja apareix documentat al s. VIII, però va ser a partir de la carta de repoblament de Guifré el Pilós (s. IX) que no reprèn la importància que li donaria la història i el llinatge. 
Per cert, arribar a les mines (i al castell) és molt fàcil. N’hi ha prou en creuar el poble i anar a buscar el Parc Cultural de la Muntanya. Des d’aquest punt surten els minibusos que baixen per la muntanya esborronada per anar a buscar l’entrada a la galeria oberta al públic. 
La visita s’endinsa sota la muntanya per diferents galeries. Les visites guiades mostren detalls de tota mena: parets i càmeres internes plenes d’estalactites de sal, racons on es mostra com es preparaven les barrinades, mines cul-de-sac… tota una experiència per conèixer patrimoni miner i geològic d’aquest subsol salat creat fa milers d’anys, quan aquesta zona era un petit mar interior. 
Tot plegat, una hora de visita guiada que ens ajuda a entendre la història geològica i també la humana: els homes van arribar a prop de 1.300 metres sota terra, fins que les condicions de treball (a 50 graus de temperatura) i l’escassa productivitat de l’explotació tan avall, van posar fi a les mines de Cardona, l’any 1990.
Homenatge als miners morts a la mina
Diuen que la bellesa sempre es troba a l’interior oi? Doncs en aquest cas, és força encertat. L’interior de les mines de sal de Cardona amaguen, història, patrimoni, vivències i bellesa.
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Per Cardona hi passa el Cardener. O el Cardener passa per Cardona. El riu Cardener, afluent del Llobregat, vertebra tota una comarca i dona vida a més d’un poble. Té molts trams tocats per l’home, però encara conserva racons que val molt la pena visitar. En voleu més? Doncs aquí hi ha més teca. I aquí també.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt