El Baix Llobregat entre avencs fins a la Morella del Garraf
Agradable CAT de Setmana litoral fins al cim del massís del Garraf (la Morella, de gairebé 600 metres). L’excursió té avencs, té bones panoràmiques i… un notable dèficit d’ombres.
▶ Àmbit: Litoral
🔀 Recorregut: 4,1 km (anar i tornar)
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 120 metres  
🔄 Ruta NO circular 
📅 Data: 2019  
🚴‍♀️ També en bici: Una part Sí

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

.polijana

🎙 CAT de Setmana a la Ràdio

🌦️ El temps que hi farà:

➔ Aquesta bonica i entranyable ruta, d’una hora i mitja aproximadament, ressegueix un tram del GR92 en ple Parc del Garraf. El recorregut el comencem una mica més amunt del centre d’informació de la Pleta de la Diputació de Barcelona. En concret, al pàrquing de la carretera de Castelldefels, just on hi ha l’accés a la pista asfaltada del repetidor. 
Allà hi podem deixar el cotxe, sempre que no hi arribem a les mil i ja estigui tot ple. (Ah, arribar a les mil… quin clàssic del CAT de Setmana) 😹
La caminada és fàcil i acaba amb un bon premi. Això sí, ja hi insistirem també més endavant: la ruta ofereix molt poques ombres. Aneu amb compte si us plantegeu fer aquesta sortida a l’estiu, procureu no fer-la en hores de massa sol o quedareu rostits 🙀.

CATS de Setmana vinculats

Circular pel bosc de Begues fins al castell d’Eramprunyà

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

Circular pel bosc de Begues fins al castell d’Eramprunyà

ASFALT, PEDRES I AVENCS

El primer tram és per asfalt per la carretera del repetidor, que trobem tallada al trànsit. (Sí, d’acord, l’asfalt és un pal, però no patiu que és poca cosa, tot just uns 500 metres, ni cinc minuts a peu) El rètol inicial ja ens avisa que el recorregut inclou alguns punts de risc: els avencs. 
De seguida ens apareix un trencant a mà dreta que en deixa triar: continuar per un caminet (El GR92) o bé continuar per la carretera. El prestigiós equip del CAT de Setmana proposa anar pel sender i així deixar de menjar asfalt. En aquest nou tram hi trobem la vegetació típica del Garraf: arbusts de poca alçada i algun pi heroic que aconsegueix créixer en un sòl de pedra que reté poca aigua. I també hi ha molts avencs… no només al llarg del sender, sinó per tota aquesta zona.
Punt, ben indicat, on el camí deixa l'asfalt i desfila entre els avencs
És divertit veure, entre la vegetació, tot de gent de cintura per amunt, mig coberta per les plantes, a metres de distància, buscant i voltant els avencs. Nosaltres ens centrem en el camí – aneu ben calçats perquè caminem per sobre de molta pedra – i en creuem tres: l’avenc de la Sílvia, el de l’Asensio i finalment, ja a tocar novament de la carretera, el dels Llambrics.  

🌞 ATENCIÓ: Apunt saberut sobre els avencs: 

Els avencs són forats a terra estrets i de gran profunditat. Ens crida especialment l’atenció el segon, el de l’Asensio: És profund com els altres, més de 84 metres, però el rètol avisa que baixar-hi és perillós per manca d’oxigen. 

No sabem si ens crida més l’atenció que no hi hagi oxigen, o que algú s’aventuri a baixar per aquell forat tan petit i estret. En tot cas, constatem que hi ha gent que baixa pels avencs del Garraf. A l’estiu del 2019 els Bombers van haver de rescatar un home d’un avenc de Sitges. 

Aquí l’enllaç amb el tuit oficial:

Bombers Generalitat rescat-jove-25-Tap de Xampany

Avenc de l'Asensio

En tot cas, i encara sobre l’avenc de l’Asensio: el seu descobridor va ser, efectivament, un tal Asensio. 

En concret, Antonio Asensio, alies Pipa, als anys 50 del segle passat. Al final d’aquest CAT de Setmana trobareu un enllaç a ‘Espeleo World’ amb més detalls sobre aquesta cavitat i la seva exploració.

Per cert, ja que hi som, heus aquí la definició d’Avenc segons l’IEC:

AVENC: m. [LC] [GL] Cavitat natural constituïda essencialment per un pou d’accés i eix verticals o molt inclinats.

CAP AL GRAN ‘DIPÒSIT CONTROLAT’ DE CATALUNYA

Passat l’avenc dels Llambrics, el GR torna a la carretera, just en un punt en què cal continuar per una nova bifurcació, ara per la dreta.  Aquí el camí és més estret, però encara té amplitud i el terra de ciment… fins que arribem a un punt clau: l’antic abocador del Garraf, convertit ara en el “Dipòsit controlat del Garraf”.
25 milions de tones i 30 anys de residus urbans ens contemplen sota nostre:
De fet, ens trobem a l’entrada de l’abocador per l’extrem més elevat. Hi veiem màquines que aplanen el terreny d’un espai tancat i clausurat fa temps, el 2006, però que encara pateix filtracions d’aigües subterrànies muntanya avall. 
En aquest punt agafem el camí que surt per l’esquerra, que ens mostra la foto inferior:
Ara la ruta s’enfila una mica i ens acostem al cim, que ja descobrim en la distància:

MORELLA A LA VISTA/LA VISTA DE MORELLA

Un cop arribem al cim, hi trobem tres clàssics: una creu, un punt geodèsic fet pols, i grans estampes a tort i a dret. Són panoràmiques excel·lents, que inclouen un rètol de situació dels que ens agrada: fidel a les vistes i amb indicacions fàcil d’identificar. Bravo pel Centre Excursionista de Begues! (La Morella és terme municipal de Begues, al Baix Llobregat). 
En aquest punt hi distingireu des de Montserrat fins a tot el Pirineu Central, la Mola del Vallès, el Montseny, o la muntanya de Sal de les mines del Bages, entre molts d’altres punts… Aquí les vistes són realment espectaculars, amb el permís de l’Anticicló, és clar:
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
La tornada consisteix a refer el camí. I si voleu variar una mica i ja no teniu ganes de trepitjar més terra irregular, podeu baixar fins al pàrquing per la carretera. En un tres i no res sou novament al cotxe.
Com sempre, per acabar, uns enllaços d’interès, i un bon consell:

 

Centre Excursionista de Begues
Sobre l’avenc de l’Asensio
Ruta de la Morella de la Diputació de Barcelona
Enllaç a la Viquipèdia sobre la Morella
Article al “Descobrir Catalunya” sobre el dipòsit del Garraf

🌞 Apunt important:

El terreny no té ombres gairebé mai. Hi ha molta pedra i vegetació baixa (és el que té el massís del Garraf) ergo, quasi millor de no plantejar-se la sortida en hores de sol a l’estiu.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 364

Tens algun comentari o suggeriment? Envia'ns un correu!

Els vostres il·lustres comentaris:

😺 01/09/2023 – Anònim

Un recorregut molt xulo, amb va sorprendre la manca d’oxigen a la cavitats🙀… I teniu tota la raó no és aconsellable anar en hores de molta calor.

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt