Collserola pels turons de Can Castellví i Can Pasqual
Aplaudit CAT de Setmana circular entre Can Llavallol i els turons de Can Castellví i Can Pasqual. Combina zones boscoses per pista ample amb caminets estrets (i algun tros urbà).
▶ Àmbit: Litoral
🔀 Recorregut: 6,2 km
⏳ Temps: 1-2 hores
📶 Desnivell: 210 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2018-2021
🚴‍♀️ També en bici: Sí 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

.Camins en la natura

➔ Aquest popular CAT de Setmana és facilet. La major part de la ruta és per pista ample i caminet emboscat, excepte un petit tram urbà que passa entre les cases del nucli de Mas Guimbau. Gairebé sempre envoltats bosc de pins, roures i senglars. 
El punt de sortida és l’aparcament de Can Cuias, a la carretera BV-1468 de Vallvidrera a Molins de Rei, la mateixa que ens porta a l’aclamat CAT de Setmana fins a la Creu d’Olorda. Del costat de l’aparcament en surten diversos camins, inclosos el de sortida i arribada. Per començar, com que sortim, agafarem el de…🥁🥁… sortida, el camí/carrer de Can Llevallol.
Mapa de Google del punt de sortida, el pàrquing del Can Cuiàs

DE CAN CUIÀS A MAS SAURÓ

 

Aquest primer tram pel camí de Can Llevallol és absolutament planer. Una pista ample que passa pel costat d’un bosc força net de pins i roures i algun antic sembrat. De seguida a mà dreta ens creuem amb una antiga fàbrica, ara feta pols, Can Llevallol. Què havia estat? Doncs una antiga planta embotelladora de principis del S.XX, que aprofitava l’aigua de la font de la font de Can Llevallol, situada allà mateix. Quan els experts documentalistes del CAT de Setmana hi vam passar no teníem ni idea del que era, però després, un cop als quarters generals, ho vam buscar una mica, i vam trobar una referència al blog TotBarcelona.
Antiga planta de Can Llevallol, hivern de 2021
Del costat de la fàbrica en surt un camí ample que voreja la nau pel darrere i ens porta fins a la font de Can Llevallol. Aquest indret, que té també un accés directe des del pàrquing, intenta conservar com pot l’antic glamour que tenien les fonts quan molts anys enrere eren punt de trobada. 
L’entorn de la font té uns mínims: un espai obert, unes taules amb bancs per fer-hi pic-nic, i una petita construcció per aixoplugar la mateixa font. Un element també molt, molt destacable és un pollancre immens. Un arbre de dimensions pollàncriques.
En tot cas, i al marge de si fem la petita incursió fins a la font, la ruta continua per la pista principal. Comprovareu que és molt planera, i amb ziga-zagues de dos tipus: les que fa el traçat i les que fem nosaltres per esquivar ciclistes, parelles de senyores explicant misèries dels fills, joves solitaris que entrenen per a alguna cursa inhumana, i famílies més o menys nombroses i/o escandaloses… fins que arribem al final del primer tram: el Mas Sauró. 

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

DE MAS SAURÓ A MAS GUIMBAU

 

Quan arribem al mas Sauró, ens trobem un petit tram asfaltat amb una parada de bus de barri. Veureu que podeu trencar a la dreta i tirar avall i arribar-vos fins al pantà de Vallvidrera, que està força a prop (us pot interessar el CAT de Setmana pel pantà de Vallvidrera) o bé continuar per l’esquerra i connectar amb un altre pista forestal: el camí de Can Pebràs, una via tancada al trànsit que agafarem amb il·lusió. Aquest segon tram discorre per una zona també boscosa, que ja és més propera a la vessant de Vallvidrera i les Planes (per entendre’ns: a la nostra dreta, uns metres més avall, hi ha la C-16 i els túnels de Vallvidrera). Al cap de pocs metres de recorregut veureu que el camí es bifurca. Doncs bé, sapigueu que la nostra aposta és la pista de l’esquerra, que s’enfila i puja una mica de cota. Res a dir perquè fins ara hem estat molt ben acostumats per un camí gairebé planer al 100 per cent.  Tot seguit una sinuosa estampa de la pista:
Al cap d’un quilòmetre, aproximadament, arribem al nucli de Mas Guimbau. Novament asfalt: ara som en un carrer d’una zona urbanitzada, el passeig del Pi Forcat, una carretera/carrer de molts revolts amb cases a banda i banda, que s’enfila per la muntanya. (Tot seguit, a sota, una estampa del suposat pi forcat que deu donar nom al Passeig del Pi Forcat). 
També comprovem que fins aquí hi arriba el bus de barri de Barcelona.  Fem les ziga-zagues de pujada del passeig del Pi Forcat i continuem pel costat de les cases fins que se’ns obre un petit carrer a l’esquerra, el carrer/camí de l’Azalea. 
L’agafem i anem tirant amunt fins que abandonem  l’asfalt. Aquí hi ha alguns trams que trempen fort. Però són curtets.

DE MAS GUIMBAU ALS TURONS DE CAN CASTELLVÍ I CAN PASQUAL  

 

Quan abandonem les últimes cases de Mas Guimbau, deixem també les últimes vistes al Vallès perquè al cap d’un parell de ziga-zagues marcades ens trobem a mà esquerra el trencant que ens marca el camí per anar al Pujol de Can Castellví. Agafeu-lo. Aquesta nova via degudament marcada ens porta de nou cap a la vessant marítima i al punt més alt d’aquesta CAT de Setmana, a cavall del Turó/Pujol de Can Castellví i el de Can Pasqual. Veureu com en canviar de vessant ens canvia una mica el paisatge. El 2018 aquí hi vam veure el quart pica-soques del dia.
Montserrat des el camí/carrer de l'Azalea
Amb el canvi de vessant passem pel costat del Turó de Can Castellví i comencem un tram força recte en què la pista va seguint, amb petites pujades i baixades, la carena de la muntanya. No ho fa pas pels punts més alts, perquè de fet anem serpentejant els turons, però sí que estem sempre en un punt elevat que ens mostra sobretot vistes a la banda de mar. En molts trams però, a banda i banda hi tenim pins i roures, com mostra la foto inferior:
La pista, sempre ampla i amb cert trànsit de bicis, és coneguda com el camí de Ban Balasc. L’anem seguint recte fins a una casa reformada coneguda com a Can Masdemont on agafarem el camí de Can Pasqual-2 per tornar al principi. I per què en diem camí de Can Pasqual-2? doncs perquè resulta que també hi ha un altre camí de Can Pasqual-1, que ens trobem molt abans, just quan encetem aquest últim tram. És una ruta per agafar també? Oi tant. De fet el prestigiós equip del CAT de Setmana ha fet les dues opcions i ambdues tenen el seu encant. 

😺 ATENCIÓ: APUNT DE RUTA ALTERNATIVA: EL CAMÍ DE CAN PASQUAL-1

 

Si arribats a aquest primer punt decidiu trencar a l’esquerra i tornar pel Camí de Can Pasqual-1, sapigueu que aquesta opció de tram final té els següents al·licients i elements a tenir en compte:

Imatge del camí de Baixada. Al fons, la torre de Sant Pere Màrtir

Veureu que és un caminet força recte, sempre de baixada: un quilòmetre i mig per fer tot xino-xano, en uns 20 minuts. Igual com passa amb l’alternativa del Camí de Can Pasqual-2, aquest camí de Can Pasqual-1 és el tram més estret d’aquesta proposta de CAT de Setmana. Comprovareu que bona part del trajecte circula entre maquis, roures, alzines petits amb aglans immensos, alzines grans, i altres espècies que viuen còmodes a la banda solella de la muntanya: atzavares, pins, roures, boixos, garrics, maquis, espàrrecs, fonoll… i cireres del bosc. 

Una altra espècie de la zona són les torres d’alta tensió, perquè com descobrireu fent aquest tram final, part del recorregut coincideix amb algunes torres elèctriques. Si hi pareu bé l’orella, sentireu perfectament el brunzit dels 10 mil volts ⚡ que hi circulen… (Si, ens hem inventat la xifra, ho reconeixem, no en sabem el voltatge exacte 😹) Un cop al capdavall, arribem de nou al camí de Llavallol i cal girar a la dreta per repetir, en sentit invers, una part del tram inicial fins arribar de nou a l’aparcament.

DE CAN MASDEMONT A CAN CUIÀS

 
Si la nostra alternativa no és trencar pel primer camí de Can Pasqual-1 sinó continuar recte, deixem el trencant enrere i anem seguint la pista fins que passem pel costat del turó de Can Pasqual (el reconeixereu perquè hi ha un punt geodèsic fet pols just al costat dret del camí) i al cap de no res, després d’una petita baixada, arribarem a la casa de Can Masdemont. En aquest punt, deixem la finca a la nostra dreta i encalcem un caminet estret que de seguida fa un canvi de sentit i enfila la baixada cap al punt de partida. Hem arribat al Camí de Can Pasqual-2. Al principi, com que encara estem un punt elevats, s’entreveuen algunes estampes del Baix Llobregat com aquesta:
Tot el camí és força emboscat, amb moltes clapes de terra furgades per manades de senglars i alguns trams força enclotats i amagats entre vegetació. Aquesta part final fa un quilòmetre i mig ben bo, fins que anem a sortir al punt de partida, Can Cuiàs. Aquí unes estampes del Camí de Can Pasqual-2:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 385

Els vostres comentaris:

 

😺 10-02-2021 – Twist&hike

Heu destacat molt poc la font de can Llevallol. Les fonts de collserola tenen molta història al darrere i val la pena explicar-la i recuperar-la. Però gracies per la referència. 

 

😺 CAT de Setmana:

        Tens raó. Hi dediquem poc, i la foto no fa justícia. El pròxim cop que hi anem ho ‘esmenarem’.

 

😺 CAT de Setmana:

       Ja ens hem posat al dia amb algunes fotos més generals (febrer 2020), sobretot del gran pollancre de la font.

 

😺 09-02-2021- Anònim

Bona caminada pels temps de pandèmia i els que som de bcn

 

😺 09-02-2021- Arnau L. Robles

Bona sortida. Però d’aquí a dir-ne ‘emboscada’… entenc que es considera emboscada si es compara amb altres sortides de Collserola. Però si es compara amb molts recons del pais, ehem, ehem…

 

😹 CAT de Setmana:

Tu ho has dit, Arnau

 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!