Barcelona per Collserola: la pau del Viver de Can Borni 
El Viver de Can Borni es va construir per l’exposició universal del 1929 per acollir-hi especies exòtiques. Es va restaurar l’any 2006 i té una mica de tot: una imponent araucària bidwillii australiana, un cedre de l’Himàlaia, o un xiprer obtús que es complica la vida recargolant-se sobre si mateix. Es tracta d’un recinte petit i amagat de Collserola, just sota el Tibidabo i l’observatori Fabra.  
Barcelona per Collserola: la pau del Viver de Can Borni 

 

Els jardins del Viver de Can Borni es van construir amb motiu de l’exposició universal del 1929 per acollir-hi especies exòtiques. Es va restaurar l’any 2006 i s’hi troba una mica de tot: des d’una imponent araucària bidwillii australiana, fins a un roure americà, un cedre de l’Himàlaia, joncs, paraigüets, o un xiprer obtús, que en lloc créixer cap amunt es complica la vida recargolant-se sobre si mateix. Es tracta d’un recinte petit i amagat en una arraconada baga de Collserola, just sota el Tibidabo i l’observatori Fabra. 

 

Comencem? ⤵
▶ Àmbit: Litoral
🔀 Recorregut: 6,2 Kms (anar i tornar) 
⏳ Temps: 1-2 hores
📶 Desnivell: 170 metres  
🔄 Ruta No circular  
📅 Data: 2015, 2017, 2019  
🚴‍♀️ També en bici: Sí
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc
Powered by Wikiloc
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 

·Ambotes

.isanisa

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ El Viver de Cal Borni acull té tot tipus de vegetació enjardinada, però també hi ha caminets, bancs, taules, aigua en moviment… tot repartit per diferents nivells i terrasses que comparteixen un element comú: un rec central amb sortidors i reguerons que travessa tot el viver. 
Es tracta d’unes petites instal·lacions que, fora de les restriccions per la Covid-19, el gran equip del CAT de Setmana gairebé sempre hem trobat obertes (hi hem anat sempre en cap de setmana) i sempre amb una pau i serenor que només trenquen els crits dels usuaris de les atraccions del Tibidabo, que estan uns quants – bastants – metres més amunt.

CATS de Setmana vinculats

Barcelona per Collserola: un Pim-Pam pel coll de la Ventosa 
Barcelona per Collserola: del Museu de Verdaguer al Pantà de Vallvidrera

Barcelona per Collserola: el mirador transversal del Passeig de les Aigües

Barcelona per Collserola: el gran mirador transversal del Passeig de les Aigües
 

UN PASSEIG DES DE LA CARRETERA DE LES AIGÜES

 
La manera més ràpida per arribar als jardins de Can Borni és per la carretera de l’Arrabassada en direcció al Tibidabo. Poc abans d’arribar al parc d’atraccions veureu a mà esquerra un cartell que indica els jardins amb un petit aparcament. Des d’allà, n’hi ha prou en agafar la pista de terra que baixa i en 5 minuts us plantareu davant l’entrada dels jardins. De totes maneres, des del prestigiós equip del CAT de Setmana us proposem caminar una mica més i conèixer més Collserola: Com? doncs amb una ruta que passa pel Passeig de les Aigües, el Gran Passeig “elevat” de Barcelona que també podeu conèixer al nostre CAT de Setmana sobre Barcelona pel Passeig de les Aigües.
La nostra opció passa per anar a buscar la carretera de les Aigües pel carrer Mercè Rodoreda, que està situat a l’alçada de la sortida 7 de la Ronda de Dalt, just al costat d’un carrer que es diu Bellesguard. Si hi aneu en cotxe, veureu que al capdamunt del carrer, ja sense asfalt, sol haver-hi lloc per aparcar. Des d’allà s’agafa un camí ample que s’enfila de dret fins a buscar el passeig de les Aigües.
Panoràmica del camí que s'enfila fins a la carretera de les Aigues. Un cop a dalt, cap a la dreta.

Referència del punt de sortida per a la ruta a Googlemaps:

EL TRAM PEL PASSEIG DE LES AIGÜES

Veureu que la pujada d’accés al passeig és ràpida i de seguida assolim la cota-aigua, o sigui la Carretera de les Aigües, que va resseguint la muntanya sempre des de la mateixa cota 400. Com que és plana, i té la virtut de mostrar excel·lents vistes de la capital del nostre país, és un camí que sempre està a petar de gent. I està molt bé que així sigui. En tot cas, un cop arribem a la carretera/passeig de les Aigües, tirem cap a la dreta, en direcció cap al Pla dels Maduixers. Si us enganxa el capvespre, el tram que fem del passeig de les Aigües ofereix estampes com aquesta:
No descobrirem l’ambient de la Carretera de les Aigües: ja és prou sabut per molta gent. És com les Rambles abans de la Covid però en versió muntanya: gent corrent, gent caminant, gent fumant porros mirant el paisatge en algun punt amb grans vistes, gent xerrant, gent passejant el gos, gent passejant-se ella mateixa, gent en bici a poc a poc, gent en bici cagant llets, gent en bici esquivant vianants… és una rèplica fidel, a cota 400, de la ciutat que té a sota. Potser amb menys guiris, això sí.  
Vista d'una de les terrasses dels jardins
Quan porteu un quartet d’hora o vint minuts – depèn del ritme – arribareu a un punt que tocarà girar a l’esquerra, per una altra pista ben ample: la carretera de Vallvidrera a Barcelona, una pista de terra que obligarà a fer un gir de gairebé 360 graus. Cal fer un tros d’aquest camí, ample i dret (ara la ciutat ens queda a la nostra esquerra), fins que al cap de poc ja trobem un últim trencant a la dreta, que continua amunt, amb un cartell inequívoc que ens indica l’objectiu: els Jardins de Cal Borni.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

🌵 ATENCIÓ, Apunt espinós: Les figues de moro malaltes. 

Des de fa un temps però, ens crida l’atenció un detall que és constant a molts punts de Collserola, i que també veureu aquí: l’existència de  moltes figues de moro malaltes per una malura que porta anys carregant-se les pales d’aquest cactus.

 

És curiós veure com, malgrat la malaltia no té pietat, moltes figues de moro continuen lluitant, i d’una pala mig morta i emblanquinada, en cara és capaç de brotar-ne una de petita, fresca i ben verda.

Si no ho tenim mal entès, els tècnics del parc no tenen cap interès en curar-les, més aviat al contrari perquè se la considera massa invasiva. Vaja, que a Collserola no hi ha Higos Chumbos, sinó més aviat, Higos Chungos. De fet, vam llegir temps enrere que havien portat algunes pales infectades de Collserola a les illes Medes, per veure si així infectaven també les figues de Moro d’aquest racó de la Costa Brava.

 

RECTA FINAL I PREMI

 

Ja estem arribant: De mica en mica entrarem en zona més baga i més fresca. Haureu d’esquivar segurament algun ciclista, veureu un trencant per anar a la Font del Bacallà i travessareu un pont per sobre del funicular del Tibidabo. En el tram final, quan ja començareu a sentir els brams i crits de les atraccions que tenim a sobre, us trobareu a mà dreta un recinte tancat, que al cap de no res ja ens mostra l’entrada… tatxaan!! Som als Jardins del Viver de Can Borni. 
Només d’accedir-hi us refrescareu amb una cisterna a mà esquerra plena de peixets. El 2020, amb el recinte tancat i en època COVID-19, l’hem vista buida, però la majoria de cops que hi hem entrat l’hem trobat sempre a petar de carpins.  
A partir d’aquí, tot vostre! Es tracta d’anar descobrint arbres i plantes, i també de relaxar-se en alguns dels raconets que ofereix aquest espai modest i alhora encantador. Veureu que és fàcil encantar-se una estona amb l’aigua que va baixant pels sortidors i les terrasses, per exemple. Els jardins tenen taules per fer-hi pic-nic, una font i lavabos. Ah, i entre els exemplars exòtics, no us perdeu l’Araucària Bidwillii d’Austràlia… 😺
😻 i d’altres raconades i detalls d’aquest espai de relax que podeu veure remenant per aquest carrusel d’imatges:
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Per cert, no ho hem dit: Entre naps i cols, des del principi fins al viver potser trigareu tres quarts d’hora, una hora.. depèn del ritme. No gaire més. 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 1319
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Vols rutes de CAT de Setmana pel Pallars Sobirà? Of course:

Una ruta d’H2O per l’estany d’Ivars i Vila-sana? Of course:

Una altra ruta d’H2O? I que sigui fàcil pel Pirineu Oriental? Of course

CERCATDOR🔎