Collserola pels miradors del Turó d’en Corts i St. Pere Màrtir
Buscat CAT de Setmana de caminada contemplativa de Barcelona i el Baix Llobregat: el Passeig de les Aigües, el mirador del Turó d’en Corts i les fermes vistes de Sant Pere Màrtir.
▶ Àmbit: Litoral
🔀 Recorregut: 7,2 km  
⏳ Temps: 2-3 hores 
📶  Desnivell: 255 metres  
🔄 Ruta circular
📅 Data: 2019, 2023
🚴‍♀️ També en bici: Sí 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·gandreu79 

🌦️ El temps que hi farà:

 ➔ Bones vistes del litoral barceloní en recerca i captura? Sí? Doncs va, anem per feina! El punt de sortida d’aquesta amable ruta està fixat en un accés al Passeig de les Aigües de Can Caralleu de Barcelona. En concret, un carrer que se’n diu el Camí de la Lliça, al qual s’hi pot arribar còmodament en transport públic, amb el bus de barri 130. 
De totes maneres, sapigueu que, a la pràctica, es pot fixar l’inici en qualsevol altre punt del Passeig de les Aigües, sempre que estigui dins del tram occidental: O sigui, entre la carretera de Vallvidrera i el mirador dels Xiprers.
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Foto: David Gil)
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (David Gil)
Panoràmica sobre Barcelona (Fotografiat: David Gil)
Panoràmica de Barcelona (Fotografiat: David Gil)

DE CAN CARALLEU AL MIRADOR DEL TURÓ D’EN CORTS

En tot cas, com que cal triar un punt d’accés, aquest CAT de Setmana us proposa el del Camí de la Lliça, tal com es mostra al mapa de Google Maps de sota.  

Punt de sortida a Google Maps:

Un cop a lloc, situats ja al Passeig de les Aigües, comencem a caminar en direcció Vallvidrera de manera que Barcelona ens queda a la nostra dreta:
Passeig de les Aigües (Foto: David Gil)
Passeig de les Aigües (Foto: David Gil)
Anem seguint pel passeig de les Aigües, sempre a la mateixa cota al voltant dels 400 metres, fins que poc abans d’arribar a la carretera de Vallvidrera veurem un camí a mà esquerra que s’enfila per la muntanya. Els indicadors ja ens marquen que anem cap al Turó d’en Corts.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

PUJADA CÒMODE

Aquest primer camí va pujant a poc a poc. És insistent però fàcil de seguir, i ens porta per sota una pineda fins al cim del turó coronat per la “Mare de Déu de Collserola”, una petita construcció del segle XX sense gens de gràcia. 
Un cop a dalt, veureu que a mà dreta en surt un altre camí: és el camí de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir. L’agafem per anar fins a una petita esplanada molt propera amb més vistes fermes de la city:
Fets els “retratos”, continuem uns 400 metres tot vorejant el Turó d’en Corts fins al mirador del Turó d’en Corts. En aquest cas, les estampes ja són de l’altre vessant, entre el Vallès i el Baix Llobregat:

DEL MIRADOR DEL TURÓ D’EN CORTS AL MIRADOR DE SANT PERE MÀRTIR

El proper objecti és arribar fins a Sant Pere Màrtir. Com hi anem? El prestigiós equip del CAT de Setmana no us descobrirem que per anar del mirador del Turó d’en Corts fins a Sant Pere Màrtir hi ha una àmplia pista molt transitada i fàcil que ressegueix la carena d’una forma bastant directa. 
Però tampoc no us descobrirem que el prestigiós equip del CAT de Setmana sovint prefereix complicar-se la vida, o sigui que… per anar fins a Sant Pere Màrtir no usarem aquest recte camí, sinó que voltarem una mica. 
Per tant, un cop hem gaudit de les vistes del mirador del Turó d’en Corts, en lloc de refer el mateix camí agafarem un altre caminet ample i ben indicat que voreja el Turó d’en Corts pel vessant oposat.  
Figues de Moro amb malura, com és habitual (i volgut) a Collserola
Figues de Moro amb malura, com és habitual (i volgut) a Collserola
Al cap d’uns 300 metres arribem a una petita esplanada i a partir d’aquí el camí comença a baixar, sempre amb bones estampes de la serralada i els seus boscos a prova d’estiuades infernals. Passats 800 metres se’ns creua un altre sender (PR-C164) que podem agafar a la dreta o a l’esquerra. 
Tirem a l’esquerra. Objectiu: Sant Pere Màrtir:
Antenes de Sant Pere Màrtir en un contrallum satànic vistes des del Nord, la part oposada de Barcelona
Aquest nou camí s’endinsa per la vall del petit torrent del Rector. Primer passem pel vessant assolellat, després travessem el torrent del Rector – totalment sec – i tot seguit entrem a la part baga, molt agradable, i on ens creuem amb les restes de l’antiga font del rector. Actualment, són unes tristes runes seques al costat del camí. 
Passada la font, el camí torna a fer pujada. Primer suau, fins que arribem a un altre encreuament. Un cop més, la nostra tria és anar cap a l’esquerra, per un camí ample i assolellat (amb oliveres, fonoll i moreres) i que ens ensenya una Collserola amb pinedes verdes:  
Les vistes verdes són molt sedants, però no canvien una realitat severa: que ara el camí enfila dret. Apa, a fotre-les-hi, que és poc tros… De seguida arribem al capdamunt de la carena, al coll de Portella, i connectem amb la pista ampla i concorreguda de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir. 
L’indret dona per captar noves vistes, ara de Barcelona:
Sant Pere Màrtir queda a tocar, a la nostra dreta, i per arribar-hi només cal superar un petit desnivell final.

SANT PERE MÀRTIR: ANTENES I BATERIES ANTIAÈRIES

El que més destaca de Sant Pere Màrtir són les seves antenes, visibles des de Barcelona i el Baix Llobregat. De prop, quan no estan eclipsades per la Torre de Collserola, l’estructura es veu més gran del que sembla.
I encara un altre element menys conegut: les bateries antiaèries del vessant marítima, pensades per defensar Barcelona de l’aviació de l’enemic feixista durant la Guerra Civil. Si voleu més bateries antiaèries, les podeu trobar al CAT de Setmana AMB EL COTXE al Turó del Carmel.  
Aquest és el punt més elevat de la ruta, de manera que les vistes són generoses a tot arreu. També de cara a la muntanya, com mostra la fotografia de sota: Collserola i el Baix Llobregat, amb les muntanyes de la Creu d’Olorda (En podeu saber més al gran CAT de Setmana fins a la Creu d’Olorda)
Des de Sant Pere Màrtir també s’hi distingeix la Morella del Garraf, mirador que podeu conèixer a través del victorejat CAT de Setmana pel mirador de la Morella del Garraf. 
Un cop hem vist i tafanejat tot el que es pot veure, llegir i contemplar – incloses les 4 pedres que recorden els orígens religiosos d’aquest indret – tirem avall. La baixada la fem per la banda de Barcelona, seguint un camí asfaltat molt estret i envaït pel fonoll que va fent ziga-zagues fins al Passeig de les Aigües. 
Es pot baixar per la carretera, i també per un alegre sender que va pel dret, o bé combinar les dues vies. 
Foto: Davig Gil
En tot cas, les dues opcions ens deixen a tocar d’un altre mirador, el dels Xiprers, que també mostra belles estampes:
I amb això ja gairebé hem acabat. Per tornar al punt d’origen, anem seguint pel Passeig de les Aigües en sentit Nord (amb Barcelona a la nostra dreta) fins que arribem al Camí de la Lliça. El tram final ofereix fermes panoràmiques de la capital del país:
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre, per acabar, alguns enllaços d’interès:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 1214

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt