Collserola pels miradors del Turó d’en Corts i St. Pere Màrtir
Buscat CAT de Setmana de caminada contemplativa de Barcelona i el Baix Llobregat: el Passeig de les Aigües, el mirador del Turó d’en Corts i les fermes vistes de Sant Pere Màrtir.
▶ Àmbit: Litoral
🔀 Recorregut: 7,2 Km  
⏳ Temps: 2-3 hores 
📶  Desnivell: 255 metres  
🔄 Ruta circular
📅 Data: 2019  
🚴‍♀️ També en bici: Sí 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·gandreu79 

 ➔ El punt de sortida d’aquesta ruta està fixat en un accés al Passeig de les Aigües de Can Caralleu de Barcelona. En concret, un carrer que se’n diu el Camí de la Lliça, al qual s’hi pot arribar còmodament en transport públic, amb el bus de barri 130. De totes maneres, sapigueu que, a la pràctica, es pot fixar l’inici en qualsevol altre punt del Passeig de les Aigües, sempre i quan estigui dins del tram occidental: O sigui, per qualsevol accés entre la carretera de Vallvidrera i el mirador dels Xiprers. 
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Foto: David Gil)
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Foto: David Gil)
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Foto: David Gil)
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Foto: David Gil)
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Fotografiat: David Gil)
Passeig de les Aigües sobre la Diagonal (Fotografiat: David Gil)

DE CAN CARALLEU AL MIRADOR DEL TURÓ D’EN CORTS

En tot cas, com que cal triar un punt d’accés, aquest CAT de Setmana us proposa el del Camí de la Lliça: Un cop a lloc, situats ja al Passeig de les Aigües, comencem a caminar en direcció Vallvidrera de manera que Barcelona ens queda a la nostra dreta.  

Punt de sortida a Googlemaps:

Anem seguint pel passeig de les Aigües, sempre a la mateixa cota al voltant dels 400 metres, fins que poc abans d’arribar a la carretera de Vallvidrera veurem un camí a mà esquerra que s’enfila per la muntanya. Els indicadors ja ens marquen que anem cap al Turó d’en Corts.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

PUJADA CÒMODE

Aquest primer camí va pujant poc a poc. És insistent però fàcil de seguir, i ens porta per sota una pineda fins al cim del turó on hi ha la ‘Mare de Deu de Collserola”, una petita construcció del Segle XX sense cap gràcia. Un cop a dalt, veureu que a ma dreta en surt un altre camí: és el camí de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir. L’agafem per anar fins a una petita esplanada molt propera amb més vistes fermes de la city: 
Fets els “retratos”, continuem uns 400 metres tot vorejant el Turó d’en Corts fins al mirador del Turó d’en Corts. En aquest cas, les estampes ja són de l’altra vessant, entre el Vallès i el Baix Llobregat: 

DEL MIRADOR DEL TURÓ D’EN CORTS AL MIRADOR DE SANT PERE MÀRTIR

El prestigiós equip del CAT de Setmana no us descobrirem que per anar del mirador del Turó d’en Corts fins a Sant Pere Màrtir hi ha una àmplia pista molt transitada i fàcil que ressegueix la carena d’una forma bastant directa. Però tampoc no us descobrirem que al prestigiós equip del CAT de Setmana sovint prefereix complicar-se la vida, o sigui que… per anar fins a Sant Pere Màrtir no usarem aquest recte camí, sinó que voltarem una mica. Per tant, un cop hem gaudit de les vistes del mirador del Turó d’en Corts, en lloc de refer el mateix camí agafarem un altre caminet ample i ben indicat que surt pel mateix costat però que voreja el Turó d’en Corts per la vessant oposada (Vessant Oest). 
Figues de Moro amb malura, com és habitual (i volgut) a Collserola
Figues de Moro amb malura, com és habitual (i volgut) a Collserola
Al cap d’uns 300 metres arribem a una petita esplanada i a partir d’aquí el camí comença a baixar (sempre amb bones imatges de la serralada i els seus boscos) fins que al cap d’uns 800 metres se’ns creua un altre sender (PR-C164) que podem agafar a la dreta o a l’esquerra. L’agafem per anar cap a l’esquerra. Objectiu: Sant Pere Màrtir: 
Antenes de Sant Pere Màrtir en un contrallum satànic vistes des del Nord, la part oposada de Barcelona
Aquest nou camí s’endinsa per la vall del petit torrent del Rector. Primer passem per la vessant assolellada, després travessem el torrent del Rector – totalment sec – i tot seguit entrem a la part baga, molt agradable, i on ens creuem amb les restes de l’antiga font del rector. Actualment són unes tristes runes seques al costat del camí. Passada la font, el camí torna a fer pujada. Primer suau, fins que arriba a un altre creuament de camins. Un cop més, la nostra tria és anar cap a l’esquerra, per un camí ample i assolellat (amb oliveres, fonoll i moreres) i que ens ensenya una Collserola amb pinedes verdes, verdes:  
Les vistes verdes no canvien una cosa: que ara el camí enfila dret. De totes maneres, és un tram curt i de seguida arribem al capdamunt de la carena, al coll de Portella, al camí ‘fàcil’ de Vallvidrera a Sant Pere Màrtir. L’indret dóna per captar noves vistes, ara de Barcelona: 
Sant Pere Màrtir queda a tocar, a la nostra dreta, i per arribar-hi només cal superar un petit desnivell final.

SANT PERE MÀRTIR: ANTENES I BATERIES ANTIAÈRIES

El que més destaca de Sant Pere Màrtir són les seves antenes, visibles des de Barcelona i el Baix Llobregat. De prop, quan no estan eclipsades per la Torre de Collserola, les antenes es veuen més grans del que sembla. I encara un altre element menys conegut: les bateries antiaèries de la vessant marítima, pensades per defensar Barcelona de l’aviació de l’enemic feixista durant la Guerra Civil (Si voleu més bateries antiaèries, poder visitar també el CAT de Setmana AMB EL COTXE fins al Turó del Carmel).
Aquest és el punt més elevat de la ruta, de manera que les vistes són generoses a tot arreu. També de cara a la muntanya, com mostra la fotografia de sota: Collserola i el Baix Llobregat, amb les muntanyes de la Creu d’Olorda (En podeu saber més al CAT de Setmana fins a la Creu d’Olorda). Tot i que en aquesta fotografia no es veu, des de Sant Pere Màrtir també s’hi distingeix la Morella del Garraf, mirador que podeu conèixer a través del CAT de Setmana pel mirador de la Morella del Garraf. 
Un cop hem vist i tafanejat tot el que es pot veure – incloses les 4 pedres que recorden els orígens d’aquest indret més enllà de l’edifici amb l’antena – la baixada la fem per la banda de Barcelona, seguint un camí asfaltat molt estret – envaït pel fonoll – que va fent ziga-zagues fins al Passeig de les Aigües. Es pot baixar per la carretera, i també per un caminet que va pel dret, o bé combinar les dues opcions. 
Foto: Davig Gil
En tot cas, les dues opcions ens deixen a tocar d’un altre mirador, el dels Xiprers, que també mostra belles estampes:
I amb això ja gairebé ho tindriem tot. Per tornar al punt d’orígen, anem seguint pel Passeig de les Aigües en sentit Nord (amb Barcelona a la nostra dreta) fins que arribem, novament al Camí de la Lliça. El tram final no deixa d’oferir belles estampes de la capital del país: 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 535

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!