La Cerdanya fins al Carlit, el cim de la Catalunya Nord
Excursió high-tot fins al cim de la muntanya més alta de tota la Catalunya Nord, el Carlit (2.921) des del llac de la Bollosa. La ruta voreja els llacs de la falda de la muntanya i després s’enfila de dret per una tartera severa i un tram final que puja fort. Però la recompensa final és es-pec-ta-cu-lar. 
La Cerdanya fins al Carlit, el cim de la Catalunya Nord

 

Excursió high-tot fins al cim de la muntanya més alta de la Cerdanya i de tota la Catalunya Nord, el Carlit (2.921) des del llac de la Bollosa. La ruta voreja els llacs de la falda de la muntanya i després s’enfila de dret per una tartera severa i un tram final que puja fort. Però la recompensa final és es-pec-ta-cular, amb unes vistes impressionants dels Pirineus a banda i banda de categoria extra. 

 

Comencem? ⤵ 

 

▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 14,8 km   
⏳ Temps: 6-7 hores
📶 Desnivell: 920 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2016
🚴‍♀️ També en bici: No  
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:  
Powered by Wikiloc
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·El porquet de Sant Antoni

·guillemjunyent

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Aquest CAT de Setmana és dels llargs i intensos, i també un dels més espectaculars. És un ascens que té dues parts ben diferenciades: una primera part planera entre els estanys de la falda de la muntanya, i una segona part empinada i directa (sense pietat) fins al cim del Carlit. La primera part pels llacs és en si mateix una ruta independent que es pot fer a banda per gaudir amb calma de la dotzena d’estanys d’aquest racó de Pirineu. 
De fet, aquesta excursió fins al Carlit coincideix, en el seu primer tram, amb el gran CAT de Setmana de ruta per 7+1 estanys entre la Bollosa i el Carlit, una proposta per a tots els públics per gaudir amb calma d’un bon grapat de llacs. Per això, el punt de sortida és el mateix en els dos casos: la presa del pantà de la Bollosa. Per arribar-hi està tirat: cal anar fins a Montlluís i allà agafar el trencant cap a la Bollosa. Si veniu de Puigcerdà, és qüestió d’anar-hi per la Guingueta i per Sallagosa, seguint la N116. I si veniu de Perpinyà o Prada, la carretera és també la mateixa N116.
Mapa de Google del punt de sortida, el pàrquing del llac de la Bollosa
Sota la presa, on deixem el cotxe, hi ha de tot: un alberg, un refugi, un hotel i un punt d’informació per conèixer les rutes i gestionar la possibilitat de fer altres activitats com la pesca. Tot, tot, just al costat del ‘barrage’. I aprofitem per dir el mateix que en el CAT de Setmana de ruta pels estanys: el pàrquing sol estar sempre força petat, i a l’estiu en tallen l’accés des de primera hora del dia. Posen una barrera molts quilòmetres abans, a l’alçada del pla de Barrés, per restringir el pas de vehicles. Si us trobeu amb això, una bona alternativa és acabar de pujar amb uns busos llançadora, o bé optar per una excursió pel costat del riu Tet, que també podeu descobrir al CAT de Setmana pel Capcir, meandrejant pel Tet. 

CATS de Setmana vinculats

CAT de Setmana pel Capcir: resseguint el Tet sota Bollosa
CAT de Setmana per la Cerdanya: pel Puigpedrós i Malniu
La Cerdanya amb 7+1 estanys entre el Carlit i la Bollosa
CAT de Setmana pel Capcir: resseguint el Tet sota Bollosa

PRIMERA PART ENTRE LLACS

 

El camí surt de l’esquerra de la presa i passa per sota d’un hotel. De seguida es posa sota el bosc i poc a poc es va enfilant. Aquest primer tram és molt fàcil i és impossible perdre’s perquè el camí és ample i marcadíssim. Éstà molt fresat perquè fa com d’avinguda principal: és el que agafa tothom abans no es comença a distribuir per les diferents rutes que ofereix la zona: ruta de llacs per aquí, ruta de llacs per allà, ruta cap al Carlit… 
Llac de la Bollosa amb el Puig Peric al fons (foto de 2020)
Poc a poc ens anem enfilant sense problemes, amb alguns trams que poden estar ben xops si ensopeguem època de pluges o desglaç. Durant uns dos quilòmetres ens anem allunyant de la Bollosa – que encara anem veient a la nostra dreta, cada cop més avall – fins que arribem al primer llac, l’estany del Viver. A partir d’aquí, el camí es bifurca en dues vies principals que s’acaben trobant més amunt: el camí de la Comassa (el que va per l’esquerra) i el camí de Dugues (que va per la dreta). Tan li fa quin agafem perquè tots dos ens porten al mateix lloc: l’estany de Vallell, lloc d’on surten les rutes cap al Carlit. La diferència entre les dues rutes és que passes per estanys diferents. En aquest cas, ara de pujada agafem el camí de la Comassa, que voreja l’estany que porta aquest nom, i de baixada triarem el camí de Dugues (Que podeu descobrir amb més detall al CAT de Setmana de ruta pels 7+1 estanys).
1200 carlit bollosa cerdanya 20200930_122633
Tram inicial del camí (Foto de 2020)
Al cap d’uns dos quilòmetres de ruta (a la nostra dreta, l’estany de la Comassa, i a la nostra esquerra, al fons, els estanys Llong i Llat) arribem a l’estany de Vallell. És un llac petit en comparació amb els altres, i només d’arribar-hi trobem una bifurcació: si trenquem a l’esquerra i creuem un petit pont, comencem a enfilar cap al Carlit. Si tirem recte, el camí ens porta fins a l’estany de sobre, el de Dugues, on tindrem dues opcions: agafar un segon trencant per pujar al Carlit per una altre camí  (per la ruta dels estanys superiors) o bé passar del Carlit i acabar de fer la ruta d’estanys circular i tornar al punt d’inici. Evidentment creuem el pont aquí mateix i enfilem cap al Carlit. La baixada ja la farem per la ruta dels estanys superiors. 
 
El Carlit, cada cop està més a prop
1400 carlit bollosa cerdanya 2020-09-30_14-02-29
Estany de Vallell. Als dos extrems en surten les dues rutes que pugen (i es retroben mes amunt) cap al Carlit
Cartells indicatius amb el Carlit al fons (foto de 2020)
Ara fem un tram d’aproximació d’un quilòmetre i mig de pujada suau fins a la tartera-infern. Poc a poc els arbres van desapareixen del mapa i anem guanyant alçada. Just abans de començar la tartera el nostre camí s’uneix amb l’altra ruta, la que serpenteja pels estanys (la que farem de baixada) i decidim fer una pausa abans d’emprendre la part més dura: uns fruits secs i unes patates de bossa que, ves per on, a causa del canvi de pressió estan a punt de petar. La bossa de patates Lay’s que un dels intrèpids integrants del CAT de Setmana porta a la seva motxilla apareix inflada com un globus. Fetes les degustacions, encarem la tartera, que se’ns presenta així:  
1400 carlit bollosa cerdanya 20161001_104403
Camí d'ascens per la tartera (foto de 2016)

SEGONA PART ENTRE PARETS

 

El camí és clar i català: amunt i amunt per una ruta molt marcada que primer va tarterejant fins que, superada la tartera, comença la part final: un ascens sense pietat (amb vistes al petit estany glaçat) per una tram rocallós que ens obligarà a grimpar en alguns moments. Res que no tregui les ganes d’arribar al cim i gaudir d’aquestes excel·lentíssimes vistes:
1400 APARADOR carlit general bollosa
Panoràmica general des del cim del Carlit mirant cap a l'Oest (foto de 2016)
Pot semblar una imatge de Googlemapts 3D però no. És autèntica, per bé que es poden acabar assemblant molt. Podeu comprovar-ho clicant als nostres ‘DIVERTIMIENTOS’ de CAT de Setmana. Per baixar, refem camí i tartera (ull que la baixada sempre és malparida) fins que arribem de nou als llacs superiors. En aquest punt, en lloc de continuar pel mateix sender de la pujada, agafem al camí de l’esquerra que ens portarà de nou a l’estany de Vallell resseguint els estanys superiors. Fa una mica més de volta, però és més agraït. La ruta voreja l’estany de Sobirans (el més elevat i el primer que ens trobem de baixada), el de Trebens i el de Castellà.
L'estany de Sobirans, el primer dels estanys superiors que et trobes de baixada (foto de 2016)
El camí connecta novament amb la ruta principal que voreja els llacs del Carlit i la Bollosa. Ens deixa un altre cop al costat de l’estany de Vallell (que ara ens queda a sota, a la dreta) i l’estany de Dugues, que tenim a la nostra esquerra. Un cop més, podem triar perquè al final acabem al mateix lloc. Si anem a la dreta, refarem el camí d’anada, per tant, tirem per l’esquerra i així coneixem noves estampes com la que ens mostra la foto de sota. Quan arribem a l’estany de Viver, que ens quedarà a la nostra esquerra, empalmem de nou amb el camí principal i acabem d’arribar fins al pàrquing de la Bollosa.
Estampa xopa del camí de tornada
Estany del Viver vist de lluny, a mitja baixada (foto de 2020)
 
I ja està. Ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabem amb alguns links d’interès:
2000 carlit slimt bollosa

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 3134
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😸 17-12-2020 – Un Ceretà
El Carlit és el més alt de l’Alta Cerdanya.

 

😸 07-10-2020 – Gordogat
Arribar fins a les Bolloses és un bon tros però un cop hi has arribat qualsevol cosa que facis val la pena. Encara que no arribis al Carlit i et quedis pels estanys. Al cim no hi he pogut arribar perquè vam ensopegar mal dia i vam have de recular. Però és un espectacle. Espero poder tornar-hi aviat!!!!!!
 
Una excursió per Osona pel Forat Micó i el salt del Molí de Salgueda? OK!
Una edificant estirada de cames per Collserola pel pantà de can Borrell? OK!
CAT de Setmana fins al cim del Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? OK!

CERCATDOR🔎