La Cerdanya pel Cadí: de Prat d’Aguiló a Comabona

 

Aquest aclamat CAT de Setmana fa una ruta circular entre Prat d’Aguiló i el cim de Comabona, un dels pics més orientals de la serralada. Un cop a dalt, caminem fent carena pel sostre del Cadí entre cims i grans vistes a banda i banda. Si la Covid-19 ho permet, feu-la!
La Cerdanya pel Cadí: de Prat d’Aguiló a Comabona

 

Aquest CAT de Setmana fa una ruta circular d’unes 6-7 hores entre Prat d’Aguiló, just a la falda de la muntanya, i el cim de Comabona, un dels pics més orientals de la serralada. Ens permet caminar un bon tros entre cims i gaudir d’al·licients paisatgístics continuats. De fet, es tracta d’una excursió recorrent a la Cerdanya. El prestigiós equip del CAT de Setmana ha tingut el goig de fer-la en primavera per descobrir la sensació de caminar pel sostre del Cadí i anar resseguint la carena entre cims. Feu-la!

 

Comencem? ⤵
 
Àmbit: Pirineu
🔀 Recorregut: 11,3 quilòmetres  
⏳ Temps: 6-7 hores
📶 Desnivell: 563 metres  
🔄 Ruta circular 
📅 Data: 2019
🚴‍♀️ També en bici: Sí
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

 

 
CATdS pel Cadí amb ruta circular del Prat d’Aguiló a Comabona
 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·agustipeña

·puso

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
Sortida des del refugir de Prat d'Aguiló (Foto: Enric Xicoy)
➔ Aquesta és de les bones. Una excursió amb tots els ets i uts. I força assequible si esteu mínimament avesats a caminar. Que què té? quins ingredients té? Aquí alguns exemples del que ens permet aquest gran CAT de Setmana:

 

📷 – Gaudir d’una ascensió amb vistes excel·lents a la Cerdanya en tot moment.
 
📺 – Contemplar estampes més inèdites de la vessant Sud amb un Pedraforca diferent.
 
📺 – Endevinar panoràmiques laterals del mateix Cadí. Per exemple, identificar de ben lluny la verdor amagada de Prat de Cadí, o el pic de Puigpedrós, que us proposem en altres CAT de Setmana.
 
📺 – Caminar per la carena sinuosa del Cadí:
📺 – Caminar entre “amables” tarteres i “estimulants” racons amagats de prats i pi negre.
 
🚴 – Descobrir, quan ets al cim del Comabona (2.548 metres), tot refent-te amb uns fruits secs, que ets un pobre cuc quan et passa pel costat un tio en bicicleta de muntanya pedalant sense problemes, com en “Pere per casa seva.”   

CATS de Setmana vinculats

CAT de Setmana per la Cerdanya pel Cadí: d’Estana a Prat de Cadí
CAT de Setmana per la Cerdanya: Talaia de Malniu i Puigpedrós
CAT de Setmana per Naorte, l’estany més bonic del Pirineu?
CAT de Setmana per la Cerdanya pel Cadí: d’Estana a Prat de Cadí

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SORTIDA: ARRIBAR FINS AL REFUGI DE PRAT D’AGUILÓ

 

La sortida la fem des d’aquest refugi situat a uns 1.950 metres. Fins aquí hi arribem pràcticament en cotxe, seguint una pista que surt des de Montellà. El camí està en bon estat, però en alguns trams hi ha elevacions del terreny per trencar l’aigua de pluja que fan recomanable anar-hi amb un cotxe alt. Dit això, el prestigiós equip del CAT de Setmana certifica que uns valents van fer la pista amb un Audi TT!! Donem fe que ho van aconseguir. No donem fe de com va acabar el cotxe.
La pista s’acaba amb una petita esplanada, a pocs metres del refugi. Una cadena separa el final de la pista dels terrenys del Prat d’Aguiló, just al principi de la ruta. Les estampes prometen: 
Just aquí comença aquesta ruta que acabarà, al cap d’unes hores, amb una excel·lent i merescuda cerveseta/aigua/Coke a la terrassa del refugi. Però això és la recompensa del final i primer ens l’hem de guanyar.
 

AMUNT CAP AL PAS DELS GOSOLANS


Comencem a enfilar pel camí fins que just passat el refugi arribem a un sender, sobradament marcat, que va enfilant amunt, cap a buscar el pas de Gosolans, el coll que ens situarà a la carena de la serralada. El primer tram passa entre boscos de pi negre, i es va enfilant de forma considerable, fins que deixem la vegetació i anem caminant entre pedres, herba baixa i un paisatge que millora per moments:
😺 Al cap d’un quilòmetre i mig ens trobem la primera clapa de neu, que ja està a les últimes:
Estem a uns 2.200 metres i mica en mica ens anem obrint cap a la dreta, o sigui, cap a Ponent, de manera que, a mesura que ens acostem al pas dels Gosolans, se’ns dibuixa tooota la Serra del Cadí. Aquí dues belles estampes:  
Si us hi fixeu, a la foto de sobre s’hi veuen els pobles d’Estana i el Querforadat, i també els racons de Prat de Cadí (CAT de Setmana per Prat de Cadí) així com les roques i canals de Cristall, Puig del Quer, Roca Verda, etc… Les estampes son prou fermes per decidir que parem a esmorzar a mitja pujada.

CARENA, PEDRAFORCA I COMABONA

 

Arribar fins al capdamunt és continuar enfilant fent ziga-zagues entre pedres. No és una caminada molesta per tartera, perquè són roques petites i passar-hi per sobre no és cap infern. Al cap d’una estona, quan ja haurem portat uns dos quilometres de recorregut, arribarem al capdamunt de la carena. Al Pas dels Gosolans. (Entenem que fa referència als habitants de Gòsol, poble del Berguedà que ens queda a sota nostra per la vessant Sud). 

 

Aquí descobrim com és el relleu de tota la carena del Cadí: Per la vessant Nord, penya segats i canals de pedra que cauen en picat, i per la vessant Sud, un pedregar suau força planer. Arribats en aquest punt, trenquem a la nostra esquerra i anem seguint la carena en sentit Est arran de cinglera, per anar a buscar el cim d’aquesta part de la muntanya: El Comabona.

 

Ara veiem bé les excel·lents estampes del Nord, amb la plana de la Cerdanya i els pics dominats per França, i també gaudir de la Vall del Sud, la del riu Saldes, al Berguedà, amb una primera muntanya que sobresurt: un Pedraforca vist des del Cadí poc reconeixible:
Pas dels Gosolans. (Foto:Enric Xicoy)
Al cap d’uns dos quilometres caminant per la carena arribem al Comabona: Aquí hi mengem alguna cosa dolça tot fent una humil reverencia a la pilona geodèsica del cim que, dit sigui de pas, està una mica feta pols: trencada per diferents trossos i un punt inclinada. Ens fa pensar en alguna altra cosa… 
També és aquí on l’equip d’experts del CAT de Setmana repassa i escaneja totes les muntanyes i cims del vessant Nord, a l’altra banda de la plana ceretana, i de seguida hi endevina un cim que ens és familiar: El Puigpedrós, que també podeu recuperar i descobrir amb el nostre CAT de Setmana pel Puigpedrós i Malniu.

🙀 ATENCIÓ: Apunt frustrant:

 

Per cert, també és aquí, a 2.548 metres d’alçada, on la nostra proesa queda en no res en descobrir una petita taca blava que s’acostava, i que al cap d’uns minuts es convertia en un ciclista que també feia el cim, ens saludava tot cofoi, i sense immutar-se continuava pedalant…

DESCENS I PEDRES


Fetes les reverències al ciclista, la ruta continua. Ara ja de baixada. Continuem seguint carena en sentit Est, fins al coll de Tancalaporta, que ens ofereix unes vistes inèdites de la serralada per la vessant que dona a Llevant: la vall del riu Saldes ja enfocada cap a Bagà. Per cert, ja que hi som: des de Bagà també podeu fer una caminada light per la ruta del Nicolau que podeu trobar al gran CAT de Setmana per la via del Nicolau.
Aquí, la nostra ruta va girant en sentit Nord-Est. Baixem cota fins que més endavant enfilem un petit turonet per gaudir, un cop més, de belles vistes, per continuar el descens fins arribar al punt d’esmorzar: una petita esplanada de gespa en un indret conegut com el Pas del Bou. En aquesta esplanada hi descobrim un parell de pilones en dos turonets, amb bones estampes de la vall del riu Saldes. I no només això, també hi descobrim que, per més que faci sol, si a principis de juny bufa el vent, a 2.200 metres hi fa fred.

TORNADA: ENTRE ELS ARBRES I LES PARETS

 

El camí de tornada continua passat el Pas del Bou seguint un GR que de seguida deixem per un trencant a mà esquerra. A partir d’aquí la ruta agafa sentit Oest cap al refugi de Prat d’Aguiló. Anem baixant de nivell fins que ens posem en un tram d’un quilòmetre i mig de pujades i baixades, sempre  entre els arbres i les tarteres. Veureu que anem travessant canals i vorejant el cim del Roc del Llamp, que sempre ens queda sobre nostre, a l’esquerra.
Tot això combinat amb trams de pinedes emmoquetades d’herba verda, com el Pla de les Creus, i també trossos mes abruptes, com els torrents del costat del Serrat dels Gats.
L’arribada al refugi la fem travessant el Prat d’Aguiló. En un abeurador a tocar de la casa hi albirem una vaca prenent el sol. És un remugant tant especial que, quan ens hi fixem bé, veiem que no és un exemplar boví, sinó un ésser humanoide. De fet, hi descobrim un jove disfressat de vaca, víctima d’un comiat de solter, segons comprovem minuts després prenent la cervesa/coke/aigua de recompensa a la terrassa del refugi.
Home-vaca (Foto: Enric Xicoy)
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre per acabar, us oferim un mapa detallat de la ruta al nostre Wikiloc, un ‘Bonus track’d’estampes extres, i alguns links d’interes:

 

Web del parc Natural del Cadí-Moixeró
 
Pàgina de la FEEC del refugí de Prat d’Agulló

 

Ruta de CATdS per Prats d’Aguiló i Comabona a Wikiloc

Powered by Wikiloc

BONUS TRACK D’ESTAMPES:

Fotos d’Enric Xicoy i Gerard López

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 1391
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Una elegant ruta circular fins a l’ermita de Sant Sebastià, a Osona? Valens!

Una ruta per la Noguera? El riu Segre per l’estret del Mu? Of course

Una ruta d’H20 que sigui una bona excursió pel Pallars Sobirà? Of course

CERCATDOR🔎