La Cerdanya pel circ i els cims de la Cambra d’Ase
Excels CAT de Setmana per la Cambra d’Ase, una bonica ruta circular per aquest circ glacial del Pirineu que puja fins a la carena i ressegueix alguns dels cims principals. Grans panoràmiques.
▶ Àmbit: Pirineu
🔀 Recorregut: 8,4 km 
⏳ Temps: 5-6 hores
📶 Desnivell: 976 metres  
🔄 Ruta circular 
📅 Data: 2022
🚴‍♀️ També en bici: l’opinió està dividia

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Aventura’t

🌦️ El temps que hi farà:

➔ Una ruta circular com aquesta, que ens porta fins a l’Alta Cerdanya, té dues coses: que puja dreta, i que ofereix belles estampes. Excel·lents panoràmiques de la Cerdanya i dels Pirineus Orientals. Que no hi falti de res!
Fer la Cambra d’Ase implica resseguir un circ pirinenc, per tant, pujar fort, vorejar el circ seguint la carena, fer els seus cims, i tornar a baixar per l’extrem oposat fins al punt d’origen. 
Això és el que fem en aquest venerat CAT de Setmana d’ascens i descens sever, amb un desnivell notable, però amb unes estampes úniques:
El punt de sortida el fixem en un dels primers aparcaments de l’estació d’esquí de Cambra d’Ase, al municipi d’Eina.
Arribar-hi és fàcil: des de Puigcerdà, n’hi ha prou en seguir l’N-116 cap a Sallagosa, i un cop passat aquest municipi, trencar a la dreta per la també popular D-33 fins a Eina, per anar a buscar l’estació d’esquí de l’espai Cambra d’Ase.
Panoràmica del la vessant Nord des del principi de l'ascens. Al fons, els cims del Carlit i els Perics
Arribar al punt de sortida és senzill, certament, però tampoc ens complicarem la vida amb explicacions complaents. Per tant, si voleu més precisió, sempre és útil una bonica i pràctica referència amb els amics de Google Maps:

Punt de sortida de la ruta a Google Maps.

En aquest ample aparcament hi deixem el carruatge i comencem una alegre caminada que ens ocuparà bona part de la jornada. 
El primer tram és per pista transitable per als vehicles i ens deixa a l’esplanada de l’estació d’esquí. Com sempre, es pot seguir la pista i anar fent les ziga-zagues, o bé fer algunes dreceres directes, com és el cas d’aquesta noble expedició de l’assenyat equip del CAT de Setmana. 
En tot cas, estem parlant d’un primer tram d’un quilòmetre i mig, que ens deixa als peus del circ:

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

PUJADA DIRECTA

A partir d’aquest punt, la base de les pistes de l’estació, comença la part circular de l’excursió: ataquem el circ pel seu flanc esquerre (és igual l’opció que escollim, sigui per la banda que sigui, pujar serà una matada i baixar serà un trenca-genolls 😹). 
Agafem la pista de l’esquerra per anar a buscar un corriol situat més a l’esquerra encara, que de seguida comença a pujar dret. 
Ara toca això: enfilar amunt entre amables ombres de pi negre, molt agraïdes quan fa calor (o sigui, quasi sempre). A mesura que pugem, anem descobrint belles estampes de l’Alta Cerdanya. 
Hi distingiu al fons el llac de Matamala?
Per cert, ja que hi som, si us agrada l’Alta Cerdanya i el Capcir, us recordem que disposeu del gran CAT de Setmana fins al cim del Carlit, del grandíssim CAT de Setmana pels estanys del Carlit, i de l’enorme CAT de Setmana pel Capcir resseguint la Tet. 
Feta la propaganda i tornant de nou a la ruta, comprovareu amb goig i esbufecs que la pujada és severa i sense gaires treves perquè estem superant un primer desnivell d’uns 500 metres (passem dels 2000 a 2.600 en un tram d’uns 2 quilòmetres de pujada). 
Arriba un punt que els arbres s’acaben i ja només trobem vegetació baixa i pedres. I és aleshores quan… 😸 Tatxan!: Se’ns descobreix a la nostra dreta el circ. Ja li tenim mig peu guanyat:
Panoràmica del circ. Encara ens queda una mica de pujada per vorejar-lo i fer els cims que veiem al davant.
Panoràmica del circ. Encara ens queda una mica de pujada per vorejar-lo i fer els cims que veiem al davant.
L’ascens continua gairebé igual d’empinat, i sempre pel mateix camí. Queda una petita empenta fins que arribem a la carena, a 2.700 metres, en ple arc cel circ. 
Les estampes de la Cerdanya amb el circ a sota són excel·lents, i les panoràmiques que tenim al vessant Sud, amb els cims del Pirineu del Ripollès, també. 
La cambra d'Ase des de dalt: el circ complert
La cambra d'Ase des de dalt: el circ complert

PER LA CARENA, DE CIM EN CIM

Un cop a dalt, ara toca fer carena: seguim el camí cap a la dreta, en sentit Oest, i anem resseguint l’arc del circ. Primer, pel pic de l’Home Mort, el punt més alt de la sortida, (2.750) i després, ja en l’extrem més occidental, pel pic de la Cambra d’Ase. 
Les panoràmiques des dels cims i de la carena, juntament amb alguns punts de grimpada amb els dos vessants a banda i banda, donen a aquest tram un plus de charme
Tot seguit, unes belles estampes de mostra: 
Feta la parada al segon cim, comença el descens, que fem pel mateix camí, sempre ben marcat i fressat. Tot seguit, dues estampes oposades: el pic de la Cambra d’Ase des del pic de l’home mort…
Panoràmica des del pic de l'Home Mort: la part occidental del circ i el pic de la Cambra d'Ase
… I el pic de l’Home Mort des del pic de la Cambra d’Ase:
Panoràmica des del cim de la cambra d'Ase mirant cap al Sud, amb el camí que hem fet venim del pic de l'Home Mort

BAIXADA DIRECTA

Comencem un descens assumible amb el terreny pelat (estem molt amunt) per la banda oriental del circ. A poc a poc el pendent es va fent més notable, sobretot quan el camí es bifurca en dues opcions que ens porten, en els dos casos, a les pistes de descens de l’estació.
Estampa de descens mirant al Nord
Aquest tram, ara ja entre pinedes i per pistes amples (pistes d’esquí que a l’estiu són baixades severes) ens porta a dos punts: 
😹  Al punt de deixar-nos els genolls trinxats
😺 Al punt de deixar-nos de nou a la base de l’estació (veureu que es pot baixar de dret per pistes punkis o fer una mica de ziga-zaga per pistes menys costerudes). 
En tot cas, un cop a la base, ja només cal refer la pista inicial i tornar de nou al cotxe.
Estampa de descens per la cara Oest (al fons Puigcerdà) amb personatge intrèpid a primer pla
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre acabem amb uns apreciats enllaços d’interès:  

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 40

Tens algun comentari o suggeriment? Envia'ns un correu!

Els vostres il·lustres comentaris:

😺 23/08/2023 – Héctor López77

Feta!! Puja fort realment, i la baixada és intensa. Però les vistes són excepcionals. Gràcies i felicitats pel Web i les ressenyes, i el complement del wikiloc, que és de gran ajuda.

 

😺 04/07/2022 – Uli

Una excel·lent jornada pirinenca, molt ben narrada i documentada Gerard. Molt recomanable encara que exigent, això sí (recomanable evitar en el descens les pistes ‘punkis!’…).

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt