‘Divertimentos’ del CAT de Setmana

 

Cada ruta i cada sortida de CAT de Setmana ens fan aprendre i rumiar… i també ens permeten descobrir curiositats (o collonades, perquè no dir-ho) que recollim i compartim aquí… 

 

La foradada 2020 vs. 2023

Dues imatges extremes: el salt la Foradada de Cantonigròs ufanós, després del temporal Glòria (gener 2020) i el mateix indret penós, amb la sequera extrema posterior (abril 2023).

El pla de Revell rostit o florit?

Més imatges extremes: en aquest cas, del pla de Revell, entre el castell de Montesquiu i el de Besora, al Bisaura. La panoràmica, agafada des del castell de Besora, ens mostra el pla verd (maig 2017) i el pla ressec i marró (Setmana Santa 2023). Help!

La Perosa: 1920 vs. 2020

Una imatge ens mostra el pont de la Perosa sobre la Noguera Pallaresa a la dècada dels anys 20 del s. XXI, i l’altra, el mateix indret a la dècada dels anys 20 del s. XX. Fa cent anys hi havia la gran factoria de fusta la Matussière. Hi reconeixeu el lloc? 
Cliqueu aquí si en voleu saber més.

Núria de nit o de dia?

Un mateix indret es mostra ben diferent segons si la llum del sol ens arriba directament o ho fa a través del reflex de la lluna sobre la neu.

L'estanyolet de Gerber, mig ple o mig buit?

Dels tres estanys de Gerber, el del mig és el més sensible a les sequeres. Ho podem veure en aquestes dues estampes: una de l’agost de 2021 (baixa) i l’altra de juny de 2022 (alta). Hi veieu la diferència? Més detalls aquí.

Carlit: real o de Google?

Una imatge és real, agafada des del cim del Carlit per l’aclamat equip del CAT de Setmana el 2017. L’altra, és la que ofereix Google 3D. Si cliqueu aquí ho tindreu clar

Les forces aèries de la Segarra

A la bonica població de Sant Pere dels Arquells es poden contemplar des del carrer uns avions de guerra que un veí del poble guarda en un tancat exterior. El típic caça soviètic que et trobes passejant per la Segarra, que podeu descobrir al CAT de Setmana per Montfalcó Murallat.  

Els peixos que remunten els gorgs Blaus

Els gorgs Blaus que trobem al CAT de Setmana per Monistrol de Calders tenen uns bonics salts d’aigua entre les roques. Però no només hi salta l’aigua… què més hi veieu?

L'estanyola de Gerber: del dret o del revés?

Les imatges reflectides a l’aigua donen molt joc, sobretot quan són impressionants, com passa amb aquesta panoràmica de l’estanyola de Gerber, al Pallars Sobirà. Quina està capgirada?

Vallvidrera o Can Borrell?

Collserola té dos petits embassaments, el de Vallvidrera i el de Can Borrell. Sabeu quin és un i quin és l’altre? Si cliqueu aquí o aquí, ho tindreu clar 

Els cingles de Cabrera des de dalt o des de baix?

Els cingles de Cabrera són una icona del Cabrerès i d’Osona perquè la seva forma característica és visible des de tota la comarca. Però com es veu la mateixa cinglera des de dalt? Aquí la resposta:

Sau al s. XX o al s. XXI?

Sant Romà de Sau, el campanar emblemàtic del pantà de Sau i bona part del poble a la intempèrie. Abans de la presa, i després de la presa amb sequera. Si en voleu més, cliqueu aquí.

Sau o Llosa de Cavall?

Sobre el Ter, al pantà de Sau, s’hi aixeca una mola amb cingleres espectacular. Sobre el Cardener, a la Llosa de Cavall, també. Les diferencieu oi? Si cliqueu aquí, o també aquí, ho tindreu clar

Núria ‘ambsense‘ neu 

Un hivern nevat i un hivern pelat. El mateix lloc es veu ben diferent amb un metre de neu. Més detalls clicant aquí

La papallona (o eruga) del Boix: més que un ‘Divertimento’, un ‘infernamento’

Més detalls i experiències de CAT de Setmana clicant aquí

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt