El Berguedà per la ‘Via del Nicolau’
Aplaudit i relaxant CAT de Setmana per la “Via del Nicolau”, una ruta còmode que segueix el traçat d’un antic carrilet que recollia llenya de la muntanya. Bones vistes a la vall del Bastareny.
El temps que hi farà:

➔ Aquest idolatrat CAT de Setmana pel Nord del Berguedà es pot fer, entre baixar i pujar, en unes 3 hores. Ara bé: si ens parem a dinar, berenar, esmorzar, a pujar als gronxadors que trobem a Baga, o perseguir papallones, aleshores caldrà sumar-hi més temps.
El que no canvia, en cap cas, és el trajecte: la ruta segueix un traçat ferroviari per la Serra de Gisclareny i va baixant en paral·lel al riu, que sempre ens queda uns metres sota nostre.
El desnivell gairebé sempre és suau i en cap moment et pots perdre perquè el camí està molt ben indicat i arranjat. I té de tot i més: túnels del traçat ferroviari original, un pont penjant, tanques de seguretat, xarxes per recollir despreniments… de tot.
Aquest aplaudit CAT de Setmana per la via del Nicolau és una proposta “ideal famílies”. Ideal per fer una passejada de mig matí de diumenge (si no teniu gaire temps es pot fer només el primer tram fins a Bagà, que ofereix les millors estampes). Però també és ideal per anar-hi a córrer i entrenar, com fan molts.
La major part del camí és de terra, excepte un tram asfaltat pel costat de Bagà i una part final arribant a Guardiola, i gairebé sempre discorre sota els arbres, sobretot pi roig.
TRAM 1: SANT JOAN DE L’AVELLANET – BAGÀ
En realitat, la ruta no comença a Bagà mateix, sinó uns 3 quilòmetres més amunt, a Sant Joan de l’Avellanet. Arribar-hi és molt fàcil, n’hi ha prou amb dos “cals”:
Un cop a Bagà (C-16 just abans del Túnel del Cadí), “cal” buscar la carretera de Gisclareny, i al cap d’uns pocs quilòmetres, després de creuar una zona de pícnic al costat del riu Bastareny, “cal” trencar a l’esquerra fins a l’Eco-Museu de Sant Joan de l’Avellanet:
Veureu que en el punt de sortida hi ha un espai de pàrquing i un amable cartell que ens indica que el principi de la ruta és uns metres abans, al costat d’una zona de pícnic. No té pèrdua.
Referència del punt de sortida a Google Maps:
El camí, gairebé sempre sota pi roig, comença amb una mica de pendent. Al principi veureu que fins i tot hi han posat graons, però de seguida el pendent afluixa i acabem passejant alegres i xirois per un sender ample i còmode. Fins a Bagà anirem combinant trams de sotabosc, amb trams més descoberts.
Ah, per cert, un dels arbres més interessants de la ruta és el “pi-seient” que ens trobem a mig camí, com ens mostren les imatges de sota.
D’altra banda, com que anem caminant per mig vessant de la muntanya i el riu ens queda més avall (en aquest primer tram el tenim a uns 70 metres) ens toca creuar pendents pronunciats de pedra marga. Són trams perfectament arranjats amb l’ajuda de taulons, tanques de fusta o fins i tot un pont penjant, com el que trobem al cap d’uns minuts de descens:
ATENCIÓ: Apunt històric: Qui era en ‘Nicolau’?
Tomàs Nicolau i Prieto era el propietari d’una serradora de Berga que a principis del segle XX va fer construir un carrilet ferroviari per transportar la fusta del bosc fins a Guardiola de Berguedà. Les vies eren estretes, de 600 centímetres, i els “trens” eren, de fet, vagonetes d’un metre d’amplada.
A mig camí, poc després del pont penjant, ens trobem a tall d’homenatge una vagoneta exposada. Va plena de llenya i també inclou les vies:
El negoci no va durar gaires anys. A la segona meitat del s. XX la ruta estava absolutament abandonada i davant del risc d’erosió, als anys 60-70 s’hi van fer algunes tasques per estabilitzar el terreny. Més endavant, el 2009, es va tirar endavant la reforma de la via per convertir-la en el camí de passeig que és ara.

El traçat continua pendent avall amb el soroll del riu Bastareny més intens (de baixada el tenim a la nostra esquerra). I també arriben els primers túnels. Veureu que aquest primer tram fins a Bagà passa per sota de dos túnels degudament arreglats.
El primer que ens trobem és el més llarg i també el més fosc. Fosqueja perquè fa una mica de revolt i no s’albira la boca de sortida fins al cap d’uns metres… 
Els altres túnels que us trobareu són més curts i en tot moment es veu la sortida. No patiu gens, es veu la llum al final de túnel
.
Més enllà de túnels, ponts penjants i vagonetes, un dels elements interessants d’aquesta primera part són les vistes a la banda del riu, sobretot les que ens ofereix el mirador de Bagà, amb planell explicatiu inclòs. Això agrada molt al prestigiós equip del CAT de Setmana.
El tram final fins a Bagà és molt planer, però sempre mantenint la distància i l’alçada sobre el riu. Anem travessant el poble de Nord a Sud (si hi aneu a l’estiu sentireu la canalla fent el merder que toca a la piscina) fins que arribem a una carretera asfaltada, el camí Ral. Aquí podem trencar a l’esquerra i visitar el poble.
Si voleu continuar avall, molt fàcil: cal seguir per aquesta mateixa via, ara ja en direcció cap a Guardiola de Berguedà.
Fins ara hem fet uns 3,8 quilòmetres.
DE BAGÀ A GUARDIOLA DE BERGUEDÀ
El segon tram, potser menys paisatgístic, continua per la mateixa banda de la vall, amb el riu a la nostra esquerra i amb una novetat: la carretera C-16, que passa per l’altra banda del riu, però que es fa notar perquè té més trànsit.
Fem un primer tram asfaltat amb un túnel inclòs (el tercer i últim) i poc després ens endinsem per un caminet que surt a l’esquerra. Tornem novament a un sender més estret, molt ben indicat, i molt ombrívol.
Per aquí arribem, al cap d’un quilòmetre ben bo, al nucli urbà de Guardiola. Ho fem pel barri de Reboll, per després continuar fins al centre del poble seguint uns elegants indicadors: travessem el riu Bastareny (com mostra la foto de sota) i acabem a la plaça de l’església, el final ‘oficial’ de la ruta la “Via del Nicolau”. Gairebé 6,2 quilòmetres.
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
Per tornar, una opció és refer el camí per la mateixa via, com va fer el prestigiós equip del CAT de Setmana, o bé pujar per una ruta diferent (mireu la proposta de Wikiloc similar que us adjuntem al principi), o bé tornar per carretera.
Si agafeu el mateix camí, podeu aprofitar-ho per visitar el monestir de Sant Llorenç, que està a tocar de la ruta, o per fer alguna de les excursions que ens proposen els cartells i plafons que trobem a la plaça de l’església.
Com sempre, acabem amb uns amables enllaços d’interès:
Ruta i dades de la via de ‘Rutes Pirineus’
Llistat de rutes i excursions de l’Ajuntament de Bagà
Propostes per visitar l’entorn de Guardiola de Berguedà (Ajuntament)
Via Nicolau i Tomàs Nicolau al Mnactec.cat
BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda
Felicitats! Ets la visita numero: 1202
Els vostres comentaris:
03-05-2023 – Manuel Suarez
Es una ruta interesante y familiar que se agradece, sobretodo en el primer tramo hasta Bagà. Mejoraria si a lo largo del recorrido se explicara con paneles la historia de la via del Nicolau.
03-03-2023 – Montse Costa
El millor tros el primer fins a Bagà.
03-10-2022 – G.Alfaro
Molt fàcil i familiar. Gràcies!