El Berguedà per la ‘Via del Nicolau’
Aplaudit i relaxant CAT de Setmana per la “Via del Nicolau”, una ruta còmode que segueix el traçat d’un antic carrilet que recollia llenya de la muntanya. Bones vistes a la vall del Bastareny.
▶ Àmbit: Prepirineu
🔀 Recorregut: 12,2 Km (anar i tornar) 
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 191 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2019, 2020  
🚴‍♀️ També en bici: Una part sí 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Volvo 

➔ Aquest idolatrat CAT de Setmana pel Nord del Berguedà es pot fer, entre baixar i pujar, en unes 3 hores, però evidentment, si ens parem a dinar, etc… doncs caldrà sumar-hi minuts. La ruta segueix un traçat ferroviari per la vessant Nord de la Serra de Gisclareny i va baixant en paral·lel al riu, que sempre el tenim força metres per sota. 
Una de les moltes vistes de Bagà, a mig camí de la 'Via del Nicolau' (I)
Una de les moltes vistes de Bagà, a mig camí de la 'Via del Nicolau' (II)
El desnivell gairebé sempre és suau i en cap moment et pots perdre perquè està molt ben indicat i arranjat: inclou túnels del traçat ferroviari original, un pont penjant, tanques de seguretat, xarxes per recollir caigudes de pedres… de tot.
És una proposta “ideal famílies” per fer una passejada de mig matí de diumenge (si no teniu gaire temps, es pot fer només el primer tram fins a Bagà, per exemple, que ofereix les millors vistes) i també per entrenar per córrer, com fan molts. La major part del camí és de terra, excepte un tram pel costat de Bagà i la part final per Guardiola, i gairebé sempre discorre sota els arbres, sobretot pi negre. 
Imatge del primer tram, sota St Joan de l'Avellanet. Com en la major part del traçat, el camí va per sota els arbres

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

 TRAM 1: SANT JOAN DE L’AVELLANET – BAGÀ

En realitat, la ruta no comença a Bagà mateix, sinó uns 3 quilòmetres més amunt, a Sant Joan de l’Avellanet. Arribar-i és molt fàcil: Un cop a Bagà (C-16 just abans del Túnel del Cadí) cal buscar la carretera de Gisclareny, i al cap d’uns pocs quilòmetres, després de creuar una zona de pícnic al costat del riu Bastareny, cal trencar a l’esquerra fins a l’Eco-Museu de Sant Joan de l’Avellanet: 
Veureu que hi ha un espai de pàrquing i un cartell que ens indica que el principi de la ruta és uns metres abans, al costat d’una zona de pic-nic. No té pèrdua. 

Referència del punt de sortida de la ruta a Googlemaps

El camí, gairebé sempre sota els arbres (sobretot pi negre), comença amb una mica de pendent: Just al principi veureu que fins i tot hi han posat graons, però de seguida el camí redueix pendent i es converteix en un sender ample i còmode. Fins a Bagà anirem combinant trams amb arbres a banda i banda, amb trams més descoberts. 
Ah, per cert, un dels arbres més interessants és el “pi-seient” que ens trobem a mig camí. Com que anem caminat per mitja vessant de la muntanya i el riu ens queda més avall (en aquest primer tram estem a uns 70 metres per sobre), hi ha moments en què creuem pendents pronunciades de pedra marga. Són trams perfectament arranjats amb taulons, tanques de fusta i si cal, amb un pont penjant, com el que trobem al cap d’uns minuts de baixada:

🚂 ATENCIÓ: Apunt històric: Qui era en ‘Nicolau’?

Tomàs Nicolau i Prieto era el propietari d’una serradora de Berga, que a principis del Segle XX va fer construir un carrilet ferroviari per transportar la fusta del bosc fins a la població de Guardiola de Berguedà. Les vies eren estretes, de 600 centímetres, i els “trens” eren, de fet, vagonetes d’un metre d’amplada.  

A mig camí, poc després del pont penjant, hi trobem una vagoneta exposada amb llenya i tot:

El negoci no va durar gaires anys. A la segona meitat del S.XX la ruta estava abasolutament abandonada i als anys 60-70 s’hi van fer algunes tasques per estabilitzar el terreny davant del risc d’erosió. Més tard, el 2009, es va tirar endavant la reforma de la via per convertir-la en el camí de passeig que és ara. 

El traçat continua pendent avall amb el soroll del riu Bastareny més intens i amb els primers túnels. Veureu que aquest primer tram fins a Bagà passa per sota de dos túnels degudament arreglats. El primer que ens trobem és el més llarg i és més fosc que els altres perquè fa una mica de revolt i no s’albira la boca de sortida fins al cap d’uns metres… 👻👻 
Els altres túnels que us trobareu son més curts i en tot moment es veu la sortida. No patiu gens. 
Més enllà de túnels, ponts penjants i vagonetes, un dels elements interessants d’aquesta primera part són les vistes a la banda del riu, sobretot les que ens ofereix el mirador de Bagà, amb planell explicatiu inclòs. Això agrada molt al prestigiós equip del CAT de Setmana. Si us hi fixeu a les imatges que venen a continuació, la foto identifica prou bé tres dels pics que destaca el planell: Coll de Jou, Tossa Alta i el Roc de la Llena:
El tram final fins a Bagà és molt planer, però sempre mantenint la distància i l’alçada sobre el riu. Anem travessant el poble de Nord a Sud, – si hi aneu a l’estiu sentireu la canalla fent el merder que toca a la piscina – fins que arribem a una carretera asfaltada, el camí Ral. Aquí podem trencar a l’esquerra i visitar el poble. Si voleu continuar avall, molt fàcil: cal seguir per aquesta mateixa via, ara ja en direcció cap a Guardiola de Berguedà. Fins ara hem fet uns 3,8 quilòmetres.

DE BAGÀ A GUARDIOLA DE BERGUEDÀ

El segon tram és menys espectacular, i continua per la mateixa banda de la vall, amb el riu a la nostra esquerra i amb una novetat: la carretera C-16, que passa per l’altra banda del riu però es fa notar perquè té força més trànsit que la de Gisclareny. Fem un primer tram asfaltat amb un túnel inclòs (el tercer i últim que mosta la foto de sobre) i poc després ens endinsem per un caminet que surt a l’esquerra. Tornem novament a un sender més estret, molt ben indicat, i molt ombrívol.
Per aquí arribarem, al cap d’un quilòmetre ben bo, fins al nucli urbà de Guardiola. Ho farem pel barri de Reboll, per després continuar carrers avall seguint els indicadors, creuar el riu Bastareny (com mostra la foto de sota) i acabar a la plaça de l’església, el final ‘oficial’ de la ruta la “Via del Nicolau”. Gairebé 6,2 quilòmetres.
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Una opció és refer el camí de tornada per la mateixa ruta, com va fer el prestigiós equip del CAT de Setmana, o bé pujar per un camí diferent (mireu la proposta de Wikiloc similar que us adjuntem al principi) o bé tornar per carretera. Si agafeu el mateix camí, un opció és aprofitar l’estada a Guardiola per visitar el monestir de Sant Llorenç, que està a tocar de la ruta, o fer alguna excursió que ens proposen els cartells i plafons que hi ha a la plaça de l’església.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 452

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Una ruta ‘urbanita’ per Collserola fins als jardins de Can Borni? OK

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Un ruta de castell a castell de Montesquiu a Besora? Allons-y!