El Capcir pel riu Tet sota la Bollosa
Envejat i idolatrat CAT de Setmana circular pel riu Tet, sota l’estany de la Bollosa. La caminada inclou un primer tram sota bosc, i una tornada plàcida entre meandres mandrosos.
▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 7,1 Km
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 87 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2020  
🚴‍♀️ També en bici: Alguns trams 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·octavinuria

➔ Aquesta ruta té dues parts ben diferenciades: la pujada fins a la Borda per un camí ample entre pins i avets, i la baixada pel costat del riu Tet, amb un munt de racons per aturar-s’hi i gaudir tant de l’aigua com del paisatge. No cal dir que la segona part, la que va serpentejant el riu, està més sol.licitada.
Per fer aquest CAT de Setmana cal anar fins a Montlluís. Si veniu de Puigcerdà, és qüestió d’anar-hi per la Guingueta i per Sallagosa, seguint la N116. I si veniu de Perpinyà o Prada, la carretera és també la mateixa N116. El punt de sortida és el l’aparcament del pla de Barrés, on és obligat deixar-hi el cotxe els mesos d’estiu, a menys que hi pugeu a primera hora. Més enllà d’aquest punt, les opcions per pujar fins a la Bollosa passen per agafar un bus llançadora o utilitzar les cames. El bus són deu minuts; a peu, més de dues hores. 
Mapa de Google amb les coordenades per anar a buscar l’aparcament del pla de Barrés:
La restricció té un avantatge: com que la carretera d’accés a la Bollosa (D60) està tallada des de primera hora, ningú té opció de fer un tros de carretera i deixar el cotxe a qualsevol racó a 5 minuts del riu. Això redueix la presència de rostres pàl·lids, però igualment l’indret té molta requesta, sobretot a la part més propera al pla de Barrés, on hi ha un càmping molt concorregut.

CATS de Setmana vinculats

La Cerdanya: excel·lent ruta de 7+1 llacs sobre la Bollosa i el Carlit

La Cerdanya pel Puigpedrós i la talaia de l’estany de Malniu

La Cerdanya fins al Carlit, el cim més alt de la Catalunya Nord

La Cerdanya fins al Carlit, el cim més alt de la Catalunya Nord

DEL PLA DE BARRÉS A LA BORDA PEL BOSC

Sortim de l’aparcament del pla de Barrés, al costat del Càmping. És gratuït i al capdamunt té uns lavabos públics molt decents. D’aquest punt en surt un camí que ja indica que ens porta a la Bollosa. L’agafem amb il·lusió. Al cap de poc ens trobarem que ens deixen dues opcions: dreta o esquerra. A l’esquerra, ens fa recular una mica per pujar a la Bollosa pel riu Tet, i a la dreta, ens proposa pujar a la Bollosa per un camí de muntanya que connecta amb la Llacuna. Escollim aquesta segona opció perquè la ruta pel Tet ja la farem de baixada. 
Algun micòleg a la sala?
El camí no té pèrdua perquè és molt ample, sempre entre pins i amb trams més o menys ombrívols. Al cap d’un quilòmetre connectem amb una pista, igual d’ample o més, que connecta amb la població de la Llacuna. I ara què? esquerra o dreta? Doncs esquerra, per continuar cap a la Bollosa. Al cap de ben poc, el prestigiós equip del CAT de Setmana s’adona que els mapes ens indiquen que a la nostra dreta hi ha un petit llac. Des del camí no el veiem, però n’hi ha prou en enfilar-nos uns metres per arribar fins a una llacuna que ens la trobem amb aquest aspecte: 
Passats uns pocs minuts, ens trobem amb una segona bifurcació però nosaltres tornarem a agafar el camí de l’esquerra. Poc a poc hem anat guanyant alçada i l’entorn del camí és cada cop més ferm. (Estem a uns 1.730 metres aproximadament).
Circulem per aquesta part més elevada al llarg d’un quilòmetre aproximadament, fins que ens trobem novament un encreuament de camins. Un cop més el dilema: dreta o esquerra? i la resposta, un cop més, és: esquerra, ara per anar a buscar la carretera D60. El descens fins a la carretera és força sobtat, perquè amb poc tros salvem un bon desnivell i de seguida ens plantem a la carretera. Un cop hi som, tirem a la dreta i caminem pel voral uns pocs centenars metres (sí, és un pal anar per l’asfalt, però no patiu, és poc tros) fins al trencant de la Borda, en una esplanada amb panells informatius que enllaça amb el riu Tet.
Fins aquí la primera part del trajecte. A partir d’aquí, comença el camí de tornada.

🐄 ATENCIÓ: Apunt de traçat:

Fins ara hem fet la part ‘boscosa’ de la ruta. I ara entrem en la ‘fluvial’, la que segueix el riu i té més encant. Una altra opció és, directament, fer només la part del riu, tant d’anada com de tornada. Això, a gust del consumidor.

També hi ha l’opció de fer una gran tirada i fer la ruta pels estanys de la Bollosa i fins i tot pujar fins al Carlit, però això ja són paraules majors. De fet, l’opció del Carlit i dels estanys sempre és més assequible si es pot sortir des de la Bollosa.

 

Si us animeu, us convidem a visitar i executar el nostre gran CAT de Setmana per la Cerdanya: ruta de 7+1 estanys entre la Bollosa i el Carlit. 

DE LA BORDA AL PLA DE BARRÉS PEL RIU

A partir d’aquí, comença l’espectacle: De l’esplanada del costat de la carretera ja en baixa un camí que va de dret fins a un pont que travessa el Tet. L’anem a buscar, creuem el riu, i comencem el descens pel costat de l’aigua, en un tram molt planer i d’aigües tranquil·les. En tot moment el riu ens queda sempre a la nostra esquerra, i durant uns quatre quilòmetres i mig, ens anem trobant estampes com les que recollim en aquest excel.lent carrusel:
I així anem baixant riu avall, entre cavalls, la gran esplanada dels prats de la borda, meandres, boscos, ràpids, gossos, humans amb els seus gossos… fins que finament arribem al càmping del Pla de Barrés. Des d’aquest punt fins al pàrquing només cal creuar la carretera.  Si feu la ruta només de descens, notareu que us aproximeu al càmping perquè cada vegada us anireu trobant més rostres pàl·lids. Normal. 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre, marxem amb uns links d’interès:

 

El llac de la Bollosa a la Viquipèdia 
Ruta pels estanys de la Bollosa a la web Totnens 

 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 456

Els vostres comentaris:

 

😺 18-12-2020 – Anònim

Preciós. El riu i les caminades de tarda a l’estiu són per no oblidar. I si pugeu fins als estanys del Carlit, encara és més espectacle. 

 

😺 18-01-2022 – Jeremiot3

Per repetir

 

Un CAT de Setmana per l’estany més bonic del Pirineu? Of course:

Un CAT de Setmana per la presó de Busa del Solsonès? OK!

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent? OK!