El Moianès per la riera i el castell de Calders
Aplaudit CAT de Setmana de ruta fàcil que ressegueix un tros de la riera de Calders aigües amunt fins al Castell de Calders. Panoràmiques i aigua d’una sola tacada, per fer un matí o tarda. 
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 8,4 km 
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 115 metres  
🔄 Ruta NO circular 
📅 Data: 2022
🚴‍♀️ També en bici: Sí  

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Nicasiet

·pep xacó

➔ Una estirada de cames amb aigua, camps, bosc, camí imperdible, i una petita pujada final per obtenir vistes de castell. Això és el que ofereix aquest CAT de Setmana pel Moianès que fa un puja-baixa resseguint un tram d’uns tres quilòmetres de la riera de Calders, amb un ascens molt assequible fins al castell de Calders, situat dalt d’un petit cim de 475 metres i mencionat ja en documents del S.X.
Tram de la riera de Calders
Tros del castell de Calders
El punt de sortida és fàcil de trobar. Cal agafar un trencant que està a mig camí entre Calders i Navarcles, a la carretera C-641, entre els Kms 13 i 14. Si pugeu de Navarcles, us queda a la vostra dreta. Un cop trenquem, seguim la pista forestal que va baixant avall, avall fins a trobar la riera a la font del Molí de Bellveí. És un descens d’uns 2,6 quilòmetres que en carruatge no arriba ni als 10 minuts. 
Font de Bellveí
Un cop a lloc, cal deixar el carruatge just abans de creuar el riu. Veureu que a l’altra banda de la riera hi ha la font (que sempre es pot anar a visitar) i que just a l’esquerra de la pista, abans de creuar la passera, en surt el camí que agafarem. En tot cas, com sempre, el més fàcil és una referència de Google:

Punt de sortida de la ruta a Googlemaps.

A partir d’aquí, comença l’excursió. Agafem el camí que puja pel costat de la riera (l’aigua ens queda a la nostra dreta), que en aquest primer tram se’ns mostra planer i entretingut. 

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

El Moianès per Viladecavalls: la riera i el gorg de Calders

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

El Moianès: Viladecavalls per la riera i el gorg de Calders

FINS A LA RESCLOSA DE BELLVEÍ

El primer tram fins a la resclosa de Bellveí és molt plàcid. Seguim el camí ample entre grans blocs de pedra i alzines fermes, fins que creuem unes pastures en desús i veiem a mà esquerre les restes d’una cabana de pedra seca (la foto inferior és un pla agafat des de darrere, mostrant el camí ja fet). Passat aquest punt, agafem un trencant que tira a la dreta i baixa de dret cap al riu.
Baixar fins a la riera ens porta a… estar arran d’aigua (👏 es lo que tieneee👏). Comença un petit tram pel marge dret del nostre petit curs d’aigua, amb la banda sonora de fons de la granja de porcs que tenim a l’altra banda del riu. Les estampes fluvials són molt relaxants.

ATENCIÓ: APUNT FLUVIAL

La Riera de Calders es un afluent del Llobregat que neix una mica més amunt d’on ens trobem, a l’alçada de Monistrol de Calders, fruit de la trobada de dues rieres prèvies: la riera de Sant Joan i la Riera Golarda (més amunt riera de Marfà), que també podeu conèixer i gaudir amb el prestigiós CAT de Setmana pel Moianès fins als Gorgs Blaus de Monistrol de Calders, i també a l’aclamat CAT de Setmana fins al Molí de Brotons.
El camí arran d’aigua és curtet, d’uns 300 metres. Un cop fet, recuperem de nou la pista original, que ens queda a la nostra esquerra, una mica més elevada. Seguim així una estona i ens anem separant lleugerament del riu fins que al cap de poca estona veiem sota nostre la resclosa de Bellveí:
Si us venen ganes de baixar per veure-la de més a prop, és molt fàcil: només cal avançar uns metres fins a una bifurcació ben senyalitzada que ens dona l’opció de tirar per la dreta i baixar per un camí ample que, de mica en mica, va fent un canvi de sentit per arribar fins a la resclosa. L’indret, a banda del salt d’aigua i un parell de fonts (font del Ferro i font de Sant Andreu), inclou les runes del que anys enrere havia estat Sant Andreu de Bellveí.
Resclosa de Bellveí. Al fons, la Casa Gran de Bellveí
Amable rètol indicatiu, a tocar de la bifurcació
Amable rètol indicatiu, a tocar de la bifurcació
Abans de tornar enrere i recuperar el punt de la bifurcació, també val la pena fer un tros del camí que circula pel costat de la riera i va resseguint el meandre aigües amunt. Això ens permet descobrir altres racons, força apropiats per fer-hi, per exemple, l’esmorzar/berenar. O simplement per fer una pausa i gaudir de l’indret mentre són engolits uns fruits secs o el típic pack boomer de Chimos & Palotes.
Fetes la pauses i els afotos pertinents, deixem l’entorn de la resclosa, tornem a la pista principal, i continuem amunt cap al castell.

DE LA RESCLOSA AL CASTELL

Recuperat el camí, anem tirant amunt còmodament i planera, i sempre amb l’aigua a la nostra dreta. Passem pel costat d’un bonic meandre i tot seguit entrem en un petit tram arbrat que ens connecta amb el camí que prové de la casa Gran de Bellveí (el camí ample que ens apareix a la dreta creuant el riu) i continua amunt cap al castell. 
Empalmem amb aquest camí, apte per a vehicles alegres i xirois. Passem pel costat de la casa Nova de Malniu (a dalt a l’esquerra), després pel costat de la font dels Horts (a baix a la dreta) i poc a poc, davant nostre, se’ns dibuixa el penyal on s’hi assenta el castell. De moment, tot pla. 
Abans d’arribar a la casa del Molí del Castell, ens trobem una bifurcació:
Recte, cap al pou de glaç. 
A la dreta, cap al Molí del castell. 
Què hem de fer? Doncs res que no estigui previst: agafem el camí ample, a la dreta, i passem pel costat d’un petit salt d’aigua que es veu millor de lluny que de prop:
Creuem la casa del Molí del Castell (fem ziga-zagues per les diferents construccions) i tot seguit el camí comença a pujar lleugerament: anem a buscar la muntanya per la banda esquerra i deixem, ara sí, la riera. El castell ens queda a la nostra dreta, i Calders a la nostra esquerra.  
Quan hem vorejat bona part de la falda ens trobem un trencant a dreta d’on surt el camí definitiu: la pujada fins al castell (és una pista que normalment està tancada al trànsit). L’ascens són 10-15 minuts i en poca estona arribem a lloc.

Aquí unes estampes del castell i des del castell:

 

Un cop hem après alguns elements històrics i hem repassat des del cim la ruta que acabem de fer, iniciem la baixada. Com que aquest és un CAT de Setmana lineal, la tornada la fem pel mateix camí per on hem vingut (es pot fer alguna petita variant, com per exemple, no repetir el tram que va arran d’aigua). Per tant, podem dir sense embuts que la tornada és imperdible.
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
Com sempre, acabarem amb uns estimulants links d’interès.  
Marieta primerenca prop de la riera

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 1181

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!