El Moianès per la riera i el castell de Calders
Aplaudit CAT de Setmana de ruta fàcil que ressegueix la riera de Calders aigües amunt fins al Castell de Calders. Panoràmiques i aigua d’una sola tacada, per fer un matí o tarda. 
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 8,4 km 
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 115 metres  
🔄 Ruta NO circular 
📅 Data: 2022, 2023
🚴‍♀️ També en bici: Sí  

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Nicasiet

·pep xacó

🌦️ El temps que hi farà:

➔ Una estirada de cames amb aigua, camps, bosc, camí imperdible, i una petita empenta final per obtenir vistes de i des del castell. Va bé? Us fa el pes?
Això és el que ofereix aquest CAT de Setmana pel Moianès que fa un puja-baixa resseguint un tram de la riera de Calders d’uns tres quilòmetres. Ho rematem amb un ascens molt assequible fins al castell de Calders, que trobem situat dalt d’un petit cim de 475 metres i mencionat ja en documents del segle X.
Tram de la riera de Calders (2022)
Recinte del castell de Calders (2023)
El punt de sortida és fàcil de trobar. Cal agafar un trencant que està a mig camí entre Calders i Navarcles, a la famosa carretera C-641, entre els km 13 i 14. Si pugeu de Navarcles, us queda a la vostra dreta.
Un cop trenquem, seguim la pista forestal que va baixant avall, avall… fins a trobar la riera a la font del Molí de Bellveí. És un descens d’uns 2,6 quilòmetres que en carruatge no arriba ni als 10 minuts. 
Font de Bellveí
Un cop a lloc, cal deixar el carruatge just abans de travessar el riu. Veureu que a l’altra banda de la riera hi ha la font (que sempre es pot anar a visitar) i que just a l’esquerra de la pista, abans de creuar la passera, en surt el camí que agafarem. En tot cas, com sempre, el més fàcil és una referència de Google:

Punt de sortida de la ruta a Google Maps.

A partir d’aquí, comença l’excursió. Agafem el camí que puja pel costat de la riera (l’aigua ens queda a la nostra dreta), i anem fent xino-xano per un primer tram que se’ns mostra planer i entretingut. 
Entorn de Bellveí amb boira matinal (gener 23)

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

El Moianès per Viladecavalls: la riera i el gorg de Calders

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

El Moianès: Viladecavalls per la riera i el gorg de Calders

FINS A LA RESCLOSA DE BELLVEÍ

La caminada fins a la resclosa de Bellveí és molt plàcida. Seguim el camí, avançant alegrement entre grans blocs de pedra i alzines fermes, fins que creuem unes pastures en desús i veiem a mà esquerra les restes d’una cabana de pedra seca. 
La foto inferior ens mostra el camí ja fet:
Passat aquest punt, agafem un trencant que tira a la dreta, cap al riu. Baixar fins a la riera ens porta a… Estar arran d’aigua (sí és que en baixa, clar). Comença un petit tram pel marge dret del nostre petit curs fluvial, amb l’amable banda sonora de fons de la granja de porcs que tenim a l’altra banda del riu. 
Les estampes aquàtiques són molt relaxants. Oink que sí?

ATENCIÓ: APUNT FLUVIAL

La Riera de Calders és un afluent del Llobregat que neix una mica més amunt d’on ens trobem, a l’altura de Monistrol de Calders, fruit de la trobada de dues rieres prèvies: la riera de Sant Joan i la Riera Golarda (més amunt riera de Marfà), que també podeu conèixer i gaudir amb el prestigiós CAT de Setmana pel Moianès fins als Gorgs Blaus de Monistrol de Calders, i també a l’aclamat CAT de Setmana fins al Molí de Brotons.
El camí arran d’aigua és curtet, d’uns 300 metres. Un cop fet, recuperem de nou la pista original, que ens queda a la nostra esquerra, just damunt nostre. Seguim així una estona i ens anem separant lleugerament del riu fins que al cap de poca estona ens apareix la resclosa de Bellveí:
Si us venen ganes de baixar a veure-la de més a prop, és molt fàcil: només cal avançar uns metres fins a una bifurcació molt ben senyalitzada, que ens dona l’opció de trencar a la dreta i baixar per un camí ample que ens deixa a tocar de la resclosa. 
L’indret, a banda del salt d’aigua i un parell de fonts (font del Ferro i font de Sant Andreu), inclou les runes del que anys enrere havia estat Sant Andreu de Bellveí.
Resclosa de Bellveí. Al fons, la Casa Gran de Bellveí
Amable rètol indicatiu, a tocar de la bifurcació
Amable rètol indicatiu, a tocar de la bifurcació
Abans de tornar enrere i recuperar el punt de la bifurcació, també val la pena fer un tros del camí que circula pel costat de la riera i va resseguint el meandre aigües amunt. 
Això ens permet descobrir altres racons, força apropiats per fer-hi, per exemple, l’esmorzar/berenar. O simplement per fer una pausa i gaudir de l’indret mentre són engolits uns fruits secs o el típic paquet boomer de Chimos & Palotes.
Fetes les pauses i els afotos pertinents, deixem l’entorn de la resclosa, tornem a la pista principal, i continuem amunt cap al castell.

DE LA RESCLOSA AL CASTELL

Recuperat el camí, anem tirant amunt còmodament i planera, i sempre amb l’aigua a la nostra dreta. Passem pel costat d’un bonic meandre i entrem en un petit tram arbrat que ens connecta amb el camí que prové de la casa Gran de Bellveí (ens apareix a la dreta, creuant el riu).
Un cop “connectats” continuem amunt cap al castell. 
Avancem alegres i xirois per aquest ample camí, apte per a vehicles, i passem pel costat de la casa Nova de Malniu (a dalt a l’esquerra), després pel costat de la font dels Horts (a baix a la dreta) i a poc a poc, davant nostre, se’ns dibuixa el penyal on s’assenta el castell. De moment, tot pla. 
Abans d’arribar a la casa del Molí del Castell ens trobem, oh sorpresa, una altra bifurcació:
😼 Recte, cap al pou de glaç. 
😺 A la dreta, cap al Molí del castell. 
Què hem de fer? Doncs res que no estigui previst: agafem el camí ample, a la dreta, i passem pel costat d’un petit salt d’aigua que es veu millor de lluny que de prop:
Creuem la casa del Molí del Castell (fem ziga-zagues per les diferents construccions) i tot seguit el camí comença a pujar lleugerament: anem a buscar la muntanya per la banda de Ponent i deixem, ara sí, la riera. S’ha acabat l’aigua.
El castell ens queda a la nostra dreta; i Calders, a la nostra esquerra.  
Quan hem vorejat bona part de la falda ens trobem un trencant a mà dreta d’on en surt el camí definitiu: la pujada fins al castell (és una pista que normalment està tancada al trànsit). L’ascens són 10-15 minuts de pagès i en poca estona arribem a lloc.

Aquí unes estampes del castell i des del castell (2022 i 2023):

 

Un cop hem pres nota d’alguns elements històrics i hem aprofitat les alçades per identificar la ruta que acabem de perpetrar, iniciem la baixada. 
Com que aquest és un CAT de Setmana lineal, la tornada la fem pel mateix camí per on hem vingut (es pot fer alguna petita variant, com per exemple, no repetir el tram que va arran d’aigua). 
Per tant, podem dir sense embuts que la tornada és imperdible.
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre, acabarem amb uns estimulants enllaços d’interès.  
Marieta primerenca prop de la riera

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 216

Tens algun comentari o suggeriment? Envia'ns un correu!

Els vostres il·lustres comentaris:

😸 11/09/2023 – Berta||*||

Visca Calders i Catalunya lliure!  

😺 CAT de Setmana

No serà l’equip del CAT de Setmana qui s’oposi a aquesta proclama, Berta.

 

😸 23/03/2023 – Anònim

Caminada plàcida, lloc molt agradable en tot el cami fins al castell 👏👏👏

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt