El Pla d’Urgell: volta a l’estany d’Ivars i Vila-sana
Aplaudit CAT de Setmana plàcid, planer i per a tots els públics. La ruta inclou punts de mira per als ocells, taules de pic-nic, racons de bosc de ribera, i d’altres atractius.
▶ Àmbit: Interior
 💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 6,5 km
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 25 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2006, 2013, 2016, 2019, 2020
🚴‍♀️ També en bici: Sí 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Espais Naturals de Ponent

➔ La sortida per fer la volta a l’estany d’Ivars i Vila-sana (els dos municipis que es reparteixen les 156 hectàrees del llac) és un clàssic de CAT de Setmana. El primer cop va ser el 2006, quan tot just començava a omplir-se i ja feien campanyes per retirar les ‘carpes invasores’ de l’aigua, mentre que  la resta de visites s’han perpetrat en anys posteriors, amb l’estany en plena forma i cada cop millor equipat. 
A l’estiu hi fa molta calda, ja avisem, però totes les èpoques són bones per fer-hi una volta “al ruedo”.. 
Estany d'Ivars vist des de la riba Nord, tardor 2016
Estany d'Ivars vist des de la riba Nord-Nord-Oest, tardor 2020
Per anar fins a l’estany d’Ivars i Vila-sana només cal fer una cosa: arribar-se fins a Ivars i Vila-sana. Una opció fàcil per als que vinguin de Lleida/Barcelona és agafar l’A2 fins a l’alçada de Bellpuig i tirar en direcció a Ivars. L’estany té dos accessos amb aparcament, un situat a la riba Nord/Oest, i l’altre a la riba Sud/Est, al costat de la carretera que connecta Ivars amb Vila-sana. El CAT de Setmana opta per aquest segon. És fàcil d’arribar-hi  i està ben indicat.  
Mapa de Google del punt de sortida:

INICI: PARK & GO

 

Només d’aparcar ja comencem la ruta. El pàrquing ens queda un punt elevat, de manera que el primer que trobem és un bonic mirador que ja ens dona una perspectiva general. Pel costat hi ha el camí que baixa directe cap a l’estany, i de seguida us adonareu de dues coses: que està petat de conills, i que, si és època, també hi ha moltes cigonyes.
Mirador inicial. Vista general de l'estany des de l'extrem Sud-Est
Un cop a baix, i passada ja una primera àrea de pic-nic amb taules (veureu que n’hi ha per molts llocs) connectem amb el camí que voreja tot l’estany. És la ‘ronda perimetral’ que ens planteja el primer dilema: en quin sentit la fem? voregem l’estany en el sentit de les agulles del rellotge i tirem cap a l’esquerra? o al revés? Tic-tac, tic-tac… L’opció escollida és la primera, o sigui que tirem cap a l’esquerra seguint un camí on deixa clar i català que està prohibit per a les motos. L’estany ens queda sempre a la nostra dreta.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

RIBERA SUD: PALANQUES, MIRADORS, NIUS PREPARATS I BOSC DE RIBERA

 
La Ribera ‘Sud’ de l’estany, va resseguint la vora a pocs metres de l’aigua al llarg d’uns dos quilòmetres. El camí és ample i té de tot: ens creuem casetes per mirar ocells, i també nius de cigonya que s’han construït sobre plataformes preparades pels humans. Algunes d’aquestes plataformes s’han muntat dalt dels arbres, i d’altres, directament sobre pals, com mostra l’estampa de sota:
Ja sigui des del camí o des de les casetes que trobem a mà dreta, a tocar de l’aigua, les ocasions per fer fotos són constants. Les estampes de l’estany d’aquest primer tros permeten veure les illes artificials que es van dissenyar per atreure diversitat i fauna variada. I val a dir que han reeixit bastant no? 
A la nostra dreta ens queda sempre l’estany, i a l’esquerra hi tenim una mica de tot: sol haver-hi sempre una mica de bosc de ribera, amb uns marges plagats de caus de conill, i més amunt hi ha els conreus de tota la vida, que es continuen cultivant, com ha de ser. Quan portem uns dos quilòmetres de caminada, passem pel costat d’una palanca d’accés a l’aigua que està situada en un punt estratègic: el Mirador Termenal,  just a la frontera entre els termes d’Ivars, (a la dreta) i Vila-sana (a l’esquerra). A partir d’aquest punt, entrem en territori de Vila-sana. 
Tal i com mostren les imatges de sota, agafades la tardor de 2020, el nivell de l’aigua és força baix, de manera que les estampes des d’aquest punt són força peculiars. Ajuden a fer-nos la idea que aquest estany és molt extens però molt poc profund (el lloc més fons deu fer uns 4 metres). I no, no estem a la costa atlàntica ni estem en marea baixa, no. Estem a l’Alt Urgell.
El motiu pel qual la tardor del 2020 l’estany està tan baix té una explicació: els responsables han decidit buidar-lo per netejar-lo i renovar-ne l’aigua. Interessa que bona part del fons s’oxidi amb l’aire, i d’aquesta manera quan es torni a omplir, els sediments tindran menys capacitat per consumir l’oxigen de l’aigua. A part, el buidatge també ha de servir per intentar fer fora espècies ‘nocives’ (les carpes no agraden).  
En resum, és una operació per sanejar l’aigua de l’estany. Si en voleu més informació, podeu enllaçar la notícia del 324 sobre el buidatge parcial de l’estany, que molt amablement ens ha remès via twitter @jaumeclotet. Moltes gràcies.

ATENCIÓ: Apunt bosquetà

L’entorn de l’estany és agrícola, com ha estat des de fa segles. De fet, alguns trams del camí coincideix amb accessos a cultius, i en algun moment creuarem camps propers a l’estany. Però a la punta Sud-Oest de l’estany, al final d’aquest primer tram, hi ha un petit bosquet de ribera, ca l’Aragonès.  

La ruta ofereix l’opció de fer una míni desviació a l’esquerra, que ens porta fins a una petita bassa artificial, pensada per a la reproducció de gripaus i amfibis variats. Tot molt ben explicat. I si hi aneu a la tardor, l’indret llueix així:, i si respireu fons, us entrarà l’olor de fulla de pollancre.

Passat el bosc de ribera, recuperem de nou el camí perimetral i arribem a l’extrem Sud-Oest de l’estany, fem un gir de 90 graus a la dreta i voregem la riba Oest, que és molt més curta. A l’esquerra ens hi queda una explotació agrícola, la granja de Cal Ribes; i a la dreta, una visió diferent de l’estany, com aquesta que tenim al cap d’uns 500 metres, quan tornem a girar i emprenem el tram més llarg: el que voreja la riba Nord.

RIBERA NORD: MÉS MIRADORS, MÉS ZONES DE PIC-NIC I VISTES ELEVADES

 

La part Nord (en diem Nord però en realitat sobre el mapa seria Nord/Nord-Oest) és el tram més llarg, d’uns dos quilòmetres i mig. Inclou també miradors per avistar ocells, com l’aguait de Vila-sana: 
Miradors elevats, com la Torre de l’Estany:
I també inclou un tram de camí a més alçada, just on hi ha el centre de Cal Sinén, que és el punt d’informació de l’estany. Un bon lloc per obtenir una bona panoràmica de tot l’espai:
Passat cal Sinén, el camí torna a baixar poc a poc, entre cultius i caus de conill, fins que arribem a la punt Nord-Est. Aquí el camí fa un altre canvi de sentit i voreja el tram final, la riba Est. Què hi trobem? doncs a la nostra esquerra, separada per una tanca, una zona plena de canyissars, i a la dreta, més estampes generals de l’estany. En aquest tram creuem un tub (que no veiem) que aboca l’aigua que ‘omple’ l’estany. A l’expedició de la tardor de 2020, el prestigiós equip del CAT de Setmana observa que del tub no en raja aigua (per l’operació de neteja).
Passat aquest últim tram, connectem de nou al punt d’inici. Ara ja només queda remuntar el camí fins al pàrquing o bé tornar a començar. A gust del consumidor. 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
 Per cert, ja que hi som: en l’expedició 2020 el prestigiós equip del CAT de Setmana s’ha anat trobant pel camí uns recipients de plàstic vermell al terra que, pel que sembla, formen part d’algun experiment d’alumnes i/o professors de la UDL o vinculats a la UDL (Universitat de Lleida). A cada plàstic hi ha una nota demanant que es respectin els recipients per tal de fer la pràctica. Molt bé, respectat ha estat. Of course. Dit això, demanem el mateix respecte per a la llengua d’aquest país, tot recordant als autors de l’estudi que la seva universitat és la Universitat de Lleida, no de ‘Lérida’. CAT de Setmana constata, cada cap de setmana, que si no ens posem les piles per defensar la llengua d’aquest petit país, la llengua d’aquest petit país se’n va a cagar. 
 
Dit això, acabem com sempre amb uns edificants links d’interès:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 482

Els vostres comentaris:

 

😿 30-04-2021 – Kuala

Interessant. Llàstima que quasi totes les fotos siguin de un dia tant gris. Pero és molt recomanable no nomes tenim Banyoles a Catalunya

 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Saps la història de La Matussière del Pallars? No? JA TARDES!