El Ripollès sobre Setcases: remuntant la riera de Carboner
Aplaudit CAT de Setmana pel costat de la riera de Carboner, un afluent del riu Ter a tocar de Setcases. La ruta segueix el GR11 i s’enfila per un camí fàcil i còmode uns dos quilometres riu amunt.
▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 4 km 
⏳ Temps. 1-2 hores
📶 Desnivell: 187 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2020  
🚴‍♀️ També en bici: Sí

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

cullelj

➔ Aquesta ruta és absolutament familiar, per bé que, evidentment es pot allargar seguint el GR11 cap a Vallter o bé enfilant cap al refugi de Jaume Ferrer i al Costabona. De totes maneres, el plantejament d’aquest CAT de Setmana es només una estirada de cames seguint el tram inicial: el caminet que voreja el riu, i que surt de la carretera entre Setcases i Vallter, la C-771.  
També es pot fer una versió més llarga, caminant des de Setcases fins a trobar el trencant, que surt a mà dreta a l’alçada del pont i la casa de la Farga (des de Setcases son uns 25 minuts, poc més de quilòmetre i mig). Si no voleu sortir de Setcases, es pot provar de deixar el cotxe en un voral proper a l’inici del camí. En tot cas, la ruta està perfectament indicada: 
El nostre CAT de Setmana coincideix amb la part “suau” de l’itinerari número 5 de les rutes de Setcases, que podeu consultar aquí. En tot cas, el tram que ara comencem inclou un dels indrets més populars d’aquesta ruta: el salt del Cossi d’en Batlló, que l’agost de 2020 es mostra així:
I també el petit indret conegut com “La copa de Cava” que per les mateixes dates es mostra així:

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

DE PONT A PONT

 

El camí és ample, còmode, i va pujant de forma molt suau. Primer voreja la casa de la Farga, que ens queda  la nostra esquerra, i de seguida va resseguint la riera de Carboner, entre pins, avellaners, bedolls i vegetació de ribera. Alguns trams discorren entre murs de pedra seca d’antigues feixes, i també sota un bon gruix d’arbres i arbusts que formen una marquesina natural.
En aquest primer tram el riu ens queda a la nostra esquerra fins que al cap d’uns 600 metres travessem un primer pont:
Ara l’aigua ens queda a la dreta i comencem el tram que segurament és més ferm pel que fa a vistes al riu i als petits salts d’aigua hipnòtics. De seguida arribem al Cossi d’en Batlló, un petit salt amb el seu mini-gorg (suposem que és el cossi) degudament indicat amb un rètol clarificador i amb un banc atrotinat per asseure’s i contemplar-lo des de dalt del camí. Al matí, d’anada, hi trobem rostres pàl·lids banyant-s’hi i cridant (som agost sí, però l’aigua és freda igualment). El camí continua mostrant estampes similars, fins que travessa novament per un segon pont (el primer de pedra, aquest segon més d’estil contemporani). 
Com que aquest 2020 ha anat plovent, sovint el camí és també un petit rierol pels reguerons que anem creuant ara sí i ara també… Per cert, des del segon pont, la riera ofereix aquesta estampa:
… i així fins que arribem a un dels punts més interessants: ‘la copa de cava’. Un patit caprici de la natura que ha acabat modelant una pedra plana i arrodonida que distribueix tota l’aigua pel seu contorn en forma de cortina, o de copa de cava plana desbordada:

‘La Copa de Cava’

DESVIAMENT I TRAM PEL RIU

 
Passat aquest punt, veureu que hi ha un tancat a mà esquerra i que el camí es comença a enfilar i a separar-se de la riera. Després d’una mica de pujada entre pins, la ruta ofereix tres  opcions: o bé tirar recte amunt amunt cap al refugi, o bé tornar enrere, o bé trencar a l’esquerra i baixar novament cap al riu. Triem aquesta última opció. De seguida ens trobem novament al riu. Però aquí el camí en lloc de continuar aigües amunt fa un canvi de sentit i tomba riu avall per connectar novament amb la part que ja hem fet.  
Davant d’això, si hi ha més ganes d’aigua i de riu, es presenta també l’opció de continuar aigües amunt pel dret i  anar saltant de pedra en pedra, una opció que el preparat equip del CAT de Setmana fem durant una estona, entre granotes grans, granotes petites i granotes mitjanes. Al cap d’uns metres, decidim que ja n’hi ha prou i tornem enrere per connectar amb el camí d’anada i buscar un bon indret per dinar. Ens arribem de nou fins al raconet de la Copa de Cava, que com era d’esperar ja està ‘ocupat’ 🙀: s’hi ha instal.lat un altre grup de rostres pàl·lids, cosa que ens obliga a buscar un altre indret. Per sort, de racons d’aigua hipnòtics, aquesta ruta en té un munt:
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre acabem amb uns útils links d’interès:
 

Parc natural de les capçal·leres del Ter i el Freser

 

Ajuntament de Setcases

 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 760

Els vostres comentaris:

 

😺 31-10-2021 – Anònim

:Hay mucha subida o es plano para ir con un abuelo

 

😺 CAT de Setmana: 

Hola, el camí planer del tot no és. Però el primer tram pels ponts i fins a la copa de Cava és força fàcil. Puja una miqueta, seguint el curs i el pendent del riu, però no és molt fort. Si es tracta d’un avi que sol sortir a caminar, no hauria de tenir problemes. A partir de la copa de cava, el camí ja s’enfila una mica més.

 

 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!