El Vallès Occidental per Sant Medir i el Pi d’en Xandri  
Comentat CAT de Setmana per la Collserola més planera, en terme de Sant Cugat. L’excursió té tres punts clau: el Pi d’en Xandri, l’ermita de Sant Medir i el pantà de Can Borrell. 
Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 11,8 km
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 264 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2020, 2021
🚴‍♀️ També en bici: Sí, bastant 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·EMILI ORSO

·judest15

➔ Aquesta ruta circular en forma de ‘8’ recorre una part molt planera entre bosc i conreus, i una part més muntanyosa que s’enfila una mica per Collserola, tot sempre en terme de Sant Cugat del Vallès, a la vessant Nord de la serralada.  A més dels elements patrimonials que trobem a Sant Medir o a l’ermita rodona de Sant Adjutori, l’excursió també ofereix unes bones estampes paisatgístiques.
Detall de la creu a l'entrada de l'església de Sant Medir
El punt de sortida d’aquest CAT de Setmana pot ser variable. El més fàcil és situar-lo a Sant Cugat i començar pel Pi d’en Xandri, o bé a l’extrem oposat, a l’ermita de Sant Medir, ja que té un accés que el connecta amb la carretera de l’Arrabassada. Una tercera opció, menys concorreguda, és començar la ruta prop del pantà de Can Borrell, sota la urbanització Sol i Mar. Quina ha escollit el rebuscat equip del CAT de Setmana? la sortida des de la urbanització Sol i Mar, segurament la més rebuscada de les tres. Per arribar-hi cal agafar la carretera de l’Arrabassada i agafar un trencant a mà dreta, si és que veniu de Barcelona.
Mapa de Google del punt de sortida al camí de Can Borrell, sota l’urbanitzció Sol i Mar

FINS A SANT MEDIR

Comencem doncs, al camí de Can Borrell, just on surt el trencant del passatge de la font Rica. Es tracta d’un camí ample que tira avall per anar a buscar el torrent de Can Borrell. Al cap de mig quilòmetre arribem a la font Rica, un espai que s’ha reconvertit en un punt de tractament d’aigües. A partir d’aquí, el camí s’estreny i al cap de no res travessa el torrent per començar a enfilar muntanya amunt. De seguida ens trobem una bifurcació de camins, però l’opció que ens interessa és clara: agafar el camí de la dreta i començar a enfilar per la serra de l’Arrabassada.  
El camí, estret però perfectament dibuixat, es va enfilant entre pins i sotabosc fins que al capdamunt ens trobem un encreuament de camins. A l’esquerra anem cap al pantà; i recte, cap a Sant Medir. Com que el pantà ens el reservem pel final, tirem recte cap a Sant Medir. La pista és ample un altre cop i com que fem un canvi de vessant, ara toca fer baixada. Si abans érem a la vall del Torrent de Can Borrell, ara som a la vall de la Riera de Sant Medir.
Detall florit del camí
A mesura que avancem es fa evident cada cop més la presència de rostres pàl·lids. Bàsicament perquè ens creuem dos punts d’atracció on s’hi pot arribar en cotxe. En primer lloc, la masia-restaurant de can Jané:
I en segon lloc, al cap d’uns 700 metres, i després d’haver creuat la riera, l’ermita de Sant Medir:
Més enllà de l’església que data del S.XI-XII i és d’orígen romànic, a Sant Medir també hi ha les instal·lacions d’un centre de disminuïts psíquics que du el mateix nom. Tot l’entorn és molt agradable i concorregut.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

FINS A SANT ADJUTORI

La ruta continua pel mateix camí que dona la volta a Sant Medir i va seguint la vall en sentit Nord. De mica en mica anem perdent alçada i ens anem creuant la riera de Sant Medir. Ara la deixem a la dreta, ara a l’esquerra… Si estem de sort i ha plogut, hi trobem aigua alegre i xiroia:
Anem tirant per aquesta pista ample i concorreguda durant un quilòmetre i mig fins que, ja gairebé a l’alçada de Can Borrell, ens apareix un trencant a la dreta que ens porta a dos elegants punts d’interès patrimonial i històric: l’ermita de Sant Adjutori i un forn ibèric. Estan molt a prop l’un de l’altre i en tots dos casos l’entorn convida a fer-hi un ‘botellón’. No és broma. Convida a fer qualsevol cosa que sigui respectuosa amb l’entorn. 
Forn ibèric
Forn ibèric
Tot seguit, unes estampes de l’ermita (S.X, orígen romànic) i del forn ibèric (Segles II-I a.C.) que, per cert, està protegit per unes reixes i un cobert:

FINS AL PI D’EN XANDRI

Feta la incursió íbero-romànica, tornem de nou al camí que ens porta fins a Can Borrell, masia restaurant que està situada al punt intermig de l’excursió.
Si la ruta té forma de ‘8’, ara estem en el punt més estret, on hi ha la intersecció que ens permet dues opcions: si tirem a l’esquerra, anem de dret cap al pantà de Can Borrell i escurcem la sortida. Si tirem cap a la dreta, agafem el camí cap a Sant Cugat i el pí d’en Xandri, i comencem la segona part del ‘8’. Evidentment, tirem cap a al dreta. 
Per anar fins al ‘Pi d’en Xandri’ seguim una pista ample que deixa els camps a la dreta i va alternant sembrats amb bosc. Ara ja no fem muntanya i el camí és planer. Fins al nou objectiu hi tenim uns dos quilòmetres de pista còmode i concorreguda. Quan a la nostra esquerra passem pel costat de Torre Negra, al davant ja se’ns dibuixa el pi, amb Sant Cugat i Montserrat de fons:

😺 ATENCIÓ: APUNT XÀNDRIC

 

El “Pi d’en Xandri’ és un elegant pi pinyoner de generoses dimensions que té uns 250 anys (calculen que es va germinar al voltant del 1774). Està apuntalat per uns pals disposats a l’entorn de tot el tronc i és un símbol de la resistència contra la urbanització descontrolada.  

De fet, el mateix pi ha estat en més d’una ocasió a punt d’anar a prendre pel sac en favor de plans d’urbanització que per sort, fins ara no han reeixit. Que duri. Per cert, l’arbre té uns 23 metres d’alçada i el diàmetre de la soca fa uns 3,6 metres. 

Se’n diu el ‘Pi d’en Xandri’ perquè Xandri era el nom del pagès que en el seu moment era l’amo del tros.

FINS AL PANTÀ DE CAN BORRELL

Fetes les visites de rigor al pi, amb el monestir de Sant Cugat al fons, toca girar cua. Però en lloc de refer el mateix camí, voregem el camp que tenim just a sobre fins que ens situem a l’extrem oposat. En aquest punt agafem un caminet a mà esquerra que s’endinsa entre una pineda i ens connecta al cap de no res amb la pista que porta al turó de Torreferrera. Tirem per aquest camí boscós fins al coll de Torreferrera, que ja ens deixa a la carretera del restaurant de Can Borrell. Pel camí, boniques estampes ens saluden, com aquesta que ens trobem poc abans d’arribar al pàrquing del restaurant, amb la muntanya de la Mola al fons:
De nou a can Borrell, ara es tracta de continuar pel camí del pantà, un sender ample vetat als cotxes que s’enfila una mica. Al cap d’uns 700 metres ens trobem una bifurcació amb un cartell que ho deixa clar: per anar al pantà cal agafar una desviació a l’esquerra. Es tracta d’un amable sender que ens porta fins a la cua del pantà, si bé hi ha l’opció, una mica abans, de baixar pel dret a través d’un camí amb ‘graons’ que surt a l’esquerra i que ens porta de dret a la presa.  

😺 ATENCIÓ: APUNT PANTANÓS: EL PANTÀ DE CAN BORRELL

 

Aquest petit embassament es troba situat a la serra de l’Arrabassada, en terme de Sant Cugat del Vallès. Des de Cerdanyola i Sant Cugat s’hi pot accedir sense problemes pel camí de Can Borrell, i des de Barcelona, per la carretera de l’Arrabassada, per l’urbanització Sol i Aire. En tots els casos és fàcil de trobar però evidentment el cotxe no us portarà fins a tocar del pantà, haureu de caminar una mica.

 
A Collserola hi ha dos petits embassaments: el pantà de Vallvidrera i el de Can Borrell. El més concorregut és el de Vallvidrera, per la seva proximitat a les zones urbanes i accessos propers, que podeu visitar al nostre aplaudit CAT de Setmana pel pantà de Vallvidrera i la casa Museu Verdaguer, però també hi ha un segon pantà, més cap al Nord i d’origen agrícola, que és molt similar en dimensions: el pantà de can Borrell.
  L’entorn del pantà també està ben arreglat, amb una passera per sobre de la presa i una palanca que supera una arraconada entre la presa i una petita zona de descans equipada amb bancs i plafons informatius. 
 
Aquí un alegre carrusel d’estampes del pantà:
A diferència del pantà de Vallvidrera, el de Can Borrell és més feréstec: no hi ha camí de “circumval·lació” que li doni la volta, i només es pot vorejar pel marge dret. Tampoc hi ha cap casa ni bar enganxat per prendre una excel·lentíssima cervesa mentre sents una serenata de granotes… res d’això… Can Borrell es troba en una zona boscosa que li dona, des d’aquest punt de vista, més encant. Això no vol dir que no pateixi problemes similars als que té el seu “cosí” de Vallvidrera, com per exemple la introducció d’espècies forànies. A tall d’exemple, l’any 2006 un graciós hi va deixar anar un caiman.
 
Feta la visita al pantà, per tornar només cal refer el camí fins a la bifurcació on hi ha el cartell indicatiu i continuar pujant pel camí de can Borrell. Al cap de mig quilòmetre aproximadament arribem al punt d’orígen d’aquest gran, gran, gran CAT de Setmana.
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabarem amb uns bonics enllaços d’interès:
Ah, per cert, si voleu saber com s’assemblen els dos pantans de Collserola, aquest de Can Borrell i el de Vallvidrera, sempre podeu clicar aquí i anar als DIVERTIMENTOS del CAT de Setmana.  
 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 373

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Palars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!