Osona per Cabrera i el Pla d’Aiats
Osona des de dalt? Doncs sí, amb les panoràmiques que ens ofereixen el pla de Cabrera i el pla d’Aiats gràcies a  aquest aclamadíssim CAT de Setmana de ruta circular entre cingleres, fagedes, cingleres, fagedes, cingleres i… fagedes. I també falgueres, roures, escales i guarans. 

▶ Àmbit: Interior
🔀 Recorregut: 8,5 km   
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 370 metres 
🔄 Ruta circular en un 75%
📅 Data: 2021
🚴‍♀️ També en bici: Sí

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·2040

·CARLES PUJOLAR

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Sí, des de Cabrera i des del Pla d’Aiats, al Cabrerès, gaudim d’excel·lents panoràmiques. En el cas del pla de Cabrera, dalt de l’altiplà, passem per algun tram estret que ens permet, amb un simple gir de càmera (o del coll), gaudir dels cingles de la banda osonenca, i dels boscos i conreus de la banda garrotxina:
És clar que pujar fins aquí a dalt no és gratuït, demana una cosa bàsica: fer un ascens amb les cames. Per això aquest CAT de setmana proposa una ruta circular amb doble premi: sortir de sota el pla d’Aiats (prop de Cantonigros), pujar de forma esgraonada fins al pla i el santuari de Cabrera, canviar d’altiplà i anar a buscar el Pla d’Aiats, i tornar al punt d’origen amb un descens “contundent” entre torrents i cingleres.
Panoràmica del Cabrerès des del Pla d'Aiats
El punt de sortida el fixem prop de la casa d’Aiats. Per arribar-hi, cal agafar la carretera C-153. Si veniu d’Osona, aneu tirant en direcció la Salut i poc abans d’arribar a Cantonigròs preneu un trencant a mà esquerra just abans del pont que creua el torrent de la Rotllada. A partir d’aquí, cal seguir un camí de carro fins gairebé arribar a la casa d’Aiats. Poc abans, hi ha una bifurcació amb un petit espai a mà esquerra que permet deixar-hi el carruatge. Ja avisem però que és un espai petit:
Si com és d’esperar, tot quest “rotllo patater” que us acabem de clavar no us ajuda gaire, sempre ens queda Googlemaps, que sol ser de gran utilitat:
Mapa de Google del punt de sortida d’aquest gran CAT de Setmana, prop de la casa d’Aiats:
La sortida és just en aquest punt. A mà dreta ens queda la casa d’Aiats i les pastures del peu de l’altiplà d’Aiats. Però això ho deixem pel descens, per quan enllestim la ruta. Ara toca anar cap a Cabrera i agafem el camí que surt recte amunt, pel costat de la riera d’Aiats.
Vistes del Pla d'Aiats i el Cabrerès des de les escales del santuari de Cabrera

CATS de Setmana vinculats

La Garrotxa del Coll de Bracons al cim del Puigsacalm

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent 

Ripollès i Osona: ruta de ‘baumes’ de Llaers a Milany per la Cau

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent

DE LA CASA D’AIATS A CABRERA

 

El camí de pujada no té pèrdua. Comencem enfilant pel costat de la riera d’Aiats, que queda a la nostra dreta, per un tram ombrívol sota faigs. A mesura que anem guanyant alçada i anem fent ziga-zagues, passem per alguns trams més esclarissats que ens permeten constatar com, de mica en mica, anem guanyant alçada. I també ens mostren les cingleres del Pla d’Aiats que, si tot va bé, tindrem sota els nostres peus d’aquí a una estona, a menys que ens fotem de lloros a mitja pujada o ens atraqui una banda de senglars organitzada:
Al cap d’un quilòmetre i mig, quan el camí s’endinsa per la Coma d’Aiats, fem un canvi de sentit molt ben indicat (ja hi ha un amable cartellet que ens ho marca) que ens porta a un canvi de vessant. Això fa que ja tinguem les primeres estampes panoràmiques d’Osona, que al cap de no res se’ns mostren amb tot el glamour quan arribem al coll del Bram, sota el santuari de Cabrera. En aquest punt, se’ns presenta al davant el penyal de roca del santuari de Cabrera:
Per pujar dalt del penyal i gaudir del pla de Cabrera, tenim dues opcions d’ascens: vorejar el camí de la banda obaga, o pujar pel dret per les escales del morro de pedra que tenim als morros. Decidim que ara, per pujar, anirem pel dret enfilant les escales. El premi, les excel·lents estampes del Cabrerès que ens ofereix aquesta amable ruta esglaonada:
Superades les escales, arribem al pla de Cabrera. Aquí hi tenim el santuari-restaurant, una oloreta de carn a la brasa, les restes arqueològiques del castell de Cabrera, un ramat de rucs, cingleres, i unes vistes impressionants d’Osona i la Garrotxa: la plana de Vic, la vall del Ges, el Puigsacalm, and much more:
Aquí unes boniques estampes de/des de Cabrera.
Per cert, ja que hi som: de l’antic Castell de Cabrera en queda ben poca cosa. En un dels extrems de l’altiplà, prop del pas més estret i situat en un punt estratègic (és el que tenen els castells del nostre país) s’hi conserva encara la base d’una antiga torre circular. Però poca cosa més. La primera referència del castell data del S.X. i va donar lloc a la nissaga dels Cabrera.
La base de la torre del castell. Al fons, el Puigsacalm
En el moment en què es perpetra aquesta sortida, el prestigiós equip del CAT de Setmana s’hi troba uns rètols i unes marques que indiquen la singularitat del lloc i els treballs que s’hi estan fent per dignificar-ne les restes.

ATENCIÓ, APUNT GEOGRÀFIC:

 
Les vistes des de Cabrera són espectaculars, com hem vist. Però on som realment? Com es veu l’altiplà de Cabrera des de baix? Doncs així, tal i com es veu des de cal Vidrier, al peu de la muntanya, a tocar de Sant Julià de Cabrera. I el mateix amb les cingleres del pla d’Aiats: Com es veuen des de baix? Doncs així, tal i com es veuen des de Pruit:
Cabrera des de baix
Pla d'Aiats des de baix

DE CABRERA AL PLA D’AIATS

 

Un cop dinats, anem pel segon objectiu, el pla d’Aiats. Ara hem de tornar al Coll del Bram, sota les escales, però ho fem  pel camí que surt de davant de l’església i baixa per la vessant obaga. Quan som de nou al coll, comencem a refer el camí d’anada però… ep!! Your atention please!! Al cap de no res, en lloc de començar a baixar, prenem un trencant a l’esquerra que va a buscar el pla d’Aiats vorejant la muntanya per la part obaga. És un tram ombrívol sota faigs que de mica en mica va guanyant alçada fins que al cap d’un quilòmetre de còmode ascens ens situem sobre l’altiplà.
Estampa del pla: camp de falgueres entre boixos i pins
Ens adonem que som a l’altiplà perquè deixem de guanyar alçada, també per l’aparició de pi roig, i perquè els boixos no estan gaire afectats per la papallona del boix. Però encara no gaudim de bones vistes perquè ni anem arran de cinglera (el camí circula pel mig de l’altiplà) i perquè les vores estan plenes d’arbres que tapen qualsevol visió panoràmica. Això és així fins que… 
Arribem al morro del pla, a l’extrem Sud de l’altiplà on hi ha unes excel·lents vistes del Cabrerès. Aquí la cosa ja canvia i permet gaudir de grans estampes a 1.280 metres d’alçada. Si ens movem una mica i anem a buscar racons i balconades, trobem excel·lentíssimes panoràmiques:
Una opció de la ruta és continuar caminant per la cinglera fins al coll de Saiols i donar la volta fins al Puig de la Bastida per tornar amb un descens suau per sota els cingles, passant per la capella de Sant Gil  (la que ens queda just a sota nostre). Però no ho farem. La nostra opció és una baixada punky pel Grau de l’escaleta.

DEL PLA D’AIATS A LA CASA D’AIATS

 

Aquest darrer tram és, ras i curt, una baixada directa. Per on baixaria l’aigua de pluja si ara caigués una tempesta? Per un torrent que es fa forat entre les cingleres? Doncs més o menys farem això. Baixarem per la ruta del Grau de l’Escaleta. Per anar a buscar el camí de descens, hem de recular una mica pel camp de falgueres fins al trencant de les cabanes del Pla d’Aiats, una construcció abandonada amagada sota el cingle. 
A partir d’aquí, comença una baixada directa que té de tot: trams que ressegueixen el torrent, d’altres que obliguen a baixar de quatre grapes, i alguns, amb escaletes naturals sobre la pedra que ens ajuden a baixar. És un descens sever (igual com ho és de pujada) però amb boniques estampes:
Quan ja portem un bon quilòmetre de baixada, el camí ens deixa a les pastures de la casa d’Aiats, que voregem entre amables ovelles. A la nostra dreta tenim les imponents parets de pedra que fa una estona teniem sota nostre. La caminada final pels prats acaba, al cap de no res, a la bifurcació on hem deixat el carruatge i hem marcat el punt de sortida.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 1320
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Una ruta pels estanys de Baciver, entre la Vall d’Aran i el Pallars? Oc!

Osona pel Ter de Sant Quirze a Borgonyà? Valens!

Un CAT de Setmana pel Pallars? Per l’estany Pudo? Of course!