AMB EL COTXE fins a…
El castell de Castellolí
 
Aquest castell de la comarca de l’Anoia s’aixeca sobre el poble de Castellolí, a tocar a l’autovia A-2, just passat el túnel del Bruc. Com tots els castells documentats ja al S.IX, està situat al capdamunt d’un penyal de pedra en un punt estratègic, que permet cobrir una part important del territori. Com la majoria, està en estat ruinós però conserva alguns espais i parets que donen una idea de les seves dimensions. Val la pena aturar-s’hi per gaudir d’una sola tacada de paisatge, història i patrimoni. Només té un inconvenient: la banda sonora del circuit del Parcmotor que hi ha al poble.
Si aneu per l’autovia A-2 en sentit Lleida, fixeu-vos després de passar pel túnel del Bruc que a la vostra esquerra s’hi aixequen les restes d’una construcció d’origen medieval al capdamunt d’un penyal. És el que en queda del castell de Castellolí. S’hi pot pujar a peu des de diversos punts, començant pel mateix poble de Castellolí que està a la falda del castell, però si es tracta de fer una sortida AMB EL COTXE, també hi ha l’opció de fer-hi una bona aproximació fins a una distància relativament curta. El tram final, ja planer, s’ha de fer a peu – a menys que sigueu dels operaris que hi fan tasques de restauració – i just al seu inici hi ha un petit aparcament.
Les vistes que ofereix el castell són generoses: a Ponent, Igualada i tota la conca d’Òdena. I per Llevant, Montserrat i les muntanyes del Bruc. També tenim bones panoràmiques de la serralada de la Monja i dels Boscos del Tardà, que ens queden just al davant. Més lluny, els Pirineus, of course.  
Panoràmiques a banda, l’altre atractiu són les pedres, el patrimoni que acumula aquest castell documentat per primer cop al Segle X. El seu estat és ruinós i només s’aguanten drets alguns murs, com els contraforts i l’absis de l’església romànica de Sant Vicenç, que continua dret en un dels extrems del penyal. Pel que fa a la part superior, s’hi distingeixen un munt d’espais, alguns posteriors a l’època medieval. S’hi mig conserva el que havia estat una cisterna i una torre de base quadrada que encara té algunes parets dretes. En el moment de perpetrar aquest elegant CAT de Semana AMB EL COTXE, el març de 2021 i 2022, s’hi estan fent treballs de restauració.  
Evidentment, la volta al recinte inclou una mica tot això que estem dient: el patrimoni de ben a prop i les panoràmiques de 360 graus.
 
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK:

 

Si teniu més ganes de castells, sempre podeu passar per l’aclamat CAT de Setmana per Osona entre el castell de Montesquiu i el castell de Besora, o bé per l’ovacionat CAT de Setmana fins al castell de Burriac. O encara més: pel gran, gran, gan CAT de Setmana entre el castell de Llaers i el castell de Milany.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!