La Cerdanya fàcil: de Dorres a l’església de Bell-lloc
Aplaudit CAT de Setmana de ruta circular des de Dorres fins a l’església de Bell-lloc. Inclou una pujadeta fàcil, unes vistes cerdanes excel·lents i un plus de patrimoni històric (romànic del s. XIII).
▶ Àmbit: Pirineu
🔀 Recorregut: 5,2 km (anar i tornar) 
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 255 metres  
🔄 Ruta circular en un 80%
📅 Data: 2019  
🚴‍♀️ També en bici: En alguns trams

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·alfe71

·setlapierre

🎙 CAT de Setmana a la Ràdio

🌦️ El temps que hi farà:

Església de Santa María de Bell-lloc
➔ Aquesta excursioneta es pot fer tranquil·lament amb una hora i mitja o dues. El temps depèn de l’estona que dediqueu a fer el badoc, ja sigui per l’entorn de l’església o fent fotos minimalistes a mig camí, com feia un intrèpid col·laborador d’aquest CAT de Setmana en unes de les seves tasques de recerca. (Foto: Enric Xicoy):

SORTIDA I ARRIBADA A DORRES

Deixem els carruatges a la petita plaça de sota l’església de Sant Joan, al mig del petit centre urbà de Dorres, just al costat del monòlit en record als soldats morts durant la Segona Guerra Mundial. Només un apunt: Dorres està a 20 minuts en cotxe de Puigcerdà (a peu, un parell d’horetes de pagès).
Església de Sant Joan de Dorres
Des de la plaça agafem el carrer de la Carola, que ja ens porta cap als afores, seguint uns indicatius que no tenen pèrdua fins a deixar el poble pel carrer de Sant Marc. En poca estona el carrer s’acaba convertint en un bonic camí de muntanya entre heroics murs de pedra seca, arbres jolius, i l’aigua sedant del rec de Joell.

CATS de Setmana vinculats

CAT de Setmana pallarès pels estanys de Gerber

CAT de Setmana fins al refugi i els estanys de Saboredo

CAT de Setmana pel Taga des de Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa

CAT de Setmana pel Pallars Sobirà pels estanys de Gerber

EL TRENCANT DEL TRAM EMPEDRAT

Al cap d’un quilòmetre i d’un lleuger ascens, en un tram de camí empedrat, toca prendre una decisió de gran calibre: o bé pugem a Bell-lloc pel camí de la baga (o sigui, continuar recte amunt i seguir paral·lels al rierol) o bé trencar a l’esquerra i pujar per la banda més solella.
Optem per girar a l’esquerra, amb la idea de tornar pel camí de la banda baga i coronar una ruta circular que enllaçarà novament amb el punt on som ara. El canvi de sentit, ara amb un camí que s’enfila alegrement i moderada, ens descobreix belles estampes de Dorres i l’entorn:
El sender comença amb ombres i arbres, però la cosa no dura gaire. De seguida ens toca fer un tram pelat, amb herba i pastures, que ja no deixarem fins a l’església. A mitja pujada creuem una pista i una antiga canonada abandonada mig soterrada. El tub ens crida l’atenció perquè està fet de… uralita. 
Un dels experts d’aquesta ruta del CAT de Setmana, el cartògraf i geòleg Joff2, ens certifica que el material conté amiant. Fantàstic.
En aquest punt, ja veiem de ben a prop l’església, que ens saluda des de dalt del turonet. Ja hi distingim un primer grup de rostres pàl·lids. Estem a uns cent metres escassos de l’objectiu, que assolim amb-sense problemes. 

L’ESGLÉSIA DE BELL-LLOC

Un cop a lloc, què fem? Doncs el que fem sempre: el badoc i el curiós. Hi descobrim una nau ben conservada i algunes construccions de l’entorn menys benaventurades: Aquí unes mostres de l’indret:
Una mica d’informació de Santa Maria de Bell-lloc? Aquí la teniu, en aquest plafó que trobareu allà mateix, al costat de l’església:

TORNADA PEL VESSANT NORD

De tornada, agafem el camí de darrere de l’església: veureu que la ruta dona la volta per dalt de la muntanya, en sentit Nord-oest, per una zona de prats que encara enfila una mica més, fins que arribem al punt més alt de l’excursió, a 1.694 metres.  
En aquest punt el camí gira a l’esquerra i comença el descens: dona la volta per darrere la muntanya i va girant a poc a poc cap a la dreta, fins a agafar novament direcció Est, cap a Llevant. 
El tram que ve a continuació està una mica més enclotat. Primer ens connecta amb el rec de Joell, que seguim en paral·lel, i finalment, enllacem amb el punt de trobada: al trencant del tram empedrat. A partir d’aquí, només cal desfer el primer tros de camí fins a Dorres.

 

🙊 ATENCIÓ: Apunt sulfurós!

Què? T’ha abellit la ruta? No? T’ha decebut? T’has enfadat amb el CAT de Setmana per haver-te portat a fer una sortida que no t’ha abellit? Va, no t’ho prenguis així… no t’enfadis… no et sulfuris… 

Bé, sí, sulfura’t. I fes-ho a Dorres mateix, a l’entrada del poble. Als banys de Dorres, unes termes amb aigües sulfuroses que emanen de la muntanya a més de 40 graus, que ja es coneixien en temps dels romans. 

Banyar-s’hi a l’hivern i/o amb l’ambient fresc és altament relaxant, com mostra l’estampa entre geranis de la imatge superior, agafada des de la terrassa del minibar del recinte.

 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
Com sempre, acabem amb uns amables enllaços d’interès:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 314

Tens algun comentari o suggeriment? Envia'ns un correu!

Els vostres il·lustres comentaris:

😺 10/05/2023 – Gerard Mar🎗

Una bona proposta per conèixer el nostre país que alguns han volgut partir en dos! Gràcies per explicar-ho sense distincions enter nord i sud.

 

😼 19/09/2022 – Andrew81

Vaig sentir com l’explicaveu a la ràdio. Ganes de fer-la amb el bon temps. Pel que dieu , es pot fer amb nens? 

😸 CAT de Setmana

Hola Andrew81. Doncs sí, és molt assequible per a tots els públics.

És una ruta de diumenge al matí, de desnivell fàcil i totalment imperdible.

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt