La Cerdanya fàcil: de Dorres al petit cim de Bell-lloc
Aquest CAT de Setmana no és cap “matada” pirinenca. Al contrari, és una passejada des de Dorres fins a l’església romànica de Bell-lloc. El “menú del dia” inclou una pujadeta per a tots els públics, unes vistes excel·lents, i un plus de coneixement del nostre patrimoni històric. Tot en un CAT de Setmana.
La Cerdanya fàcil: de Dorres al petit cim de Bell-lloc

 

Aquest CAT de Setmana no és cap “matada” pirinenca. Al contrari, és un petit passeig de diumenge al matí. Una ruta circular des del poblet de Dorres fins a l’esglesia Romànica de Bell-lloc. El “menú del dia” inclou una pujadeta més que acceptable per a tots els públics, unes vistes excel·lents de l’Alta i Baixa Cerdanya, un plus de coneixement del nostre patrimoni històric (romànic del S.XIII), i una mica d’amiant… tot en un CAT de Setmana.

 

Comencem?⤵
Àmbit: Pirineu
🔀 Recorregut: 5,2 Kms (anar i tornar) 
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 255 metres  
🔄 Ruta circular en un 80%
📅 Data: 2019  
🚴‍♀️ També en bici: En alguns trams
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc
 
 
Ruta de CATdS per la Cerdanya a Wikiloc entre Dorres i Bell-lloc
 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 
·alfe71
·setlapierre
 
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Aquesta excursioneta es pot fer tranquil·lament amb una hora i mitja o dues. El temps depèn de l’estona en què us estigueu fent el badoc, ja sigui per l’entorn de l’església o fent fotos minimalistes a mig camí, com feia aquest intrèpid col·laborador d’aquest CAT de Setmana en unes de les seves tasques de recerca. (Foto: Enric Xicoy):

SORTIDA I ARRIBADA A DORRES

 

Deixem els carruatges a la petita plaça de sota l’esglesia de Sant Joan, al mig del petit centre urbà de Dorres, just al costat del monòlit en record als soldats morts durnat la Segona Guerra Mundial. Només un apunt: Dorres està a 20 minuts curts en cotxe de Puigcerdà (Si ho feu a peu, prop de dues amables horetes).
Església de Sant Joan de Dorres
Des de la plaça agafem el carrer de la Carola, que ja ens porta cap als afores i anem seguint uns indicatius que no tenen pèrdua fins a deixar el poble pel carrer de Sant Marc, que s’acaba convertint més endavant en un bonic camí entre heroics murs de pedra seca, arbres, arbustos, l’aigua del rec de Joell.

CATS de Setmana vinculats

La Cerdanya pel Cadí: excursió des d’Estana fins a Prat de Cadí
La Cerdanya pel Puigpedrós i l’espectacle de Malniu

La Cerdanya pel Cadí: circular de Prat d’Aguiló al Comabona

La Cerdanya pel Cadí: circular de Prat d’Aguiló al Comabona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EL TRENCANT DEL TRAM EMPEDRAT

 

Al cap d’un quilòmetre i d’un lleuger  ascens, en un tram de camí empedrat, toca prendre una decisió de gran importància: o bé pugem a Bell-lloc pel camí de la part baga (o sigui, continuar recte amunt i seguir paral·lels al rierol que tenim al costat) o bé pujar per la banda més soleia i trencar a l’esquerra. 
Optem per girar a l’esquerra, amb la idea de tornar pel camí de la banda baga i acabar fent una ruta circular que enllaçarà novament en aquest mateix punt. El canvi de sentit, ara amb un camí que continua pujant amunt, ens descobreix belles estampes de Dorres i l’entorn:
El sender comença primer entre arbres però després arriba un tram ja més pelat, amb herba, fins que creuem una pista i una antiga canonada d’aigua abandonada i mig soterrada. El tub ens crida l’atenció perquè està fet de… uralita. Un dels experts en aquesta ruta del CAT de Setmana, el cartògraf i geòleg JofF2 ens certifica que el material conté amiant. Fantàstic.
En aquest punt, ja veiem de ben a prop l’esglesia, dalt del turonet. Estem a només a cent metres escassos de pujada, que fem amb-sense problemes. 

L’ESGLÉSIA DE BELL-LLOC

 

Un cop a dalt, hi descobrim una nau ben conservada, i algunes construccions de l’entorn menys benaventurades: Aquí unes mostres de l’indret:
Una mica d’informació de Santa María de Bell-lloc? Aquí la teniu, en aquest plafó que trobareu allà mateix, al costat de l’església:

TORNADA PER LA VESSANT NORD

 
De tornada, agafem el camí per darrere de l’església: veureu que la ruta dona la volta per dalt de la muntanya, en sentit Nord-Oest, per una zona de prats que encara enfila una mica més, fins que arribem al punt més alt de la ruta, a 1.694 metres.  
En aquest punt el camí gira a l’esquerra i comença el descens: dona la volta per darrere la muntanya i va girant poc a poc cap a la dreta, fins agafar novament direcció Est, cap a Llevant. 
El tram que ve a continuació està una mica més enclotat. Primer ens connecta amb el rec de Joell, que seguirem en paral.lel, i finalment, enllacem amb el punt de trobada: al trencant del tram empedrat. A partir d’aquí, només cal desfer el primer tros de camí fins a tornar novament a Dorres.

 

🙊 ATENCIÓ: Apunt sulfurós!

Què? t’ha abellit la ruta? No? T’has decepcionat? T’has enfadat amb el CAT de Setmana per portar-te a fer una proposta que no t’ha agradat? Va, no t’ho prenguis així… no t’enfadis… no et sulfuris… 

Bé, sí, sulfura’t. I fes-ho a Dorres mateix: A l’entrada del poble, als banys de Dorres, unes termes que ja funcionaven a l’època dels romans, amb aigües sulfuroses que surten de la muntanya a més de 40 graus. Banyar-s’hi a l’hivern i/o amb l’ambient fresc és altament relaxant: Aquí una estampa des de la terrasseta del mini bar de l’entrada, un cop feta la pertinent “sulfurada”.

 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabem amb un parell de links d’interès i la ruta més detallada al Wikiloc:
 

 

 

 

Ruta de CATdS de Dorres a Bell-lloc al Wikiloc:

Powered by Wikiloc

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 856
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Vols rutes de CAT de Setmana per la Noguera Pallaresa? Of course:

Un excel·lent CAT de Setmana de 7+1 estanys per la Cerdanya? Valens!

Una pels Gorgs Blaus de Monistrols de Calders, al Moianès? OK!

CERCATDOR🔎