La Cerdanya pel Cadí: d’Estana a Prat de Cadí
Enorme CAT de Setmana de ruta assequible amb sortida des del nucli d’Estana fins a un dels racons més ferms del vessant Nord del Cadí: Prat de Cadí. Es-pec-ta-cu-lar!
▶ Àmbit: Pirineu
🔀 Recorregut: 7,8 km (anar i tornar) 
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 340 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2003, 2010, 2015, 2017  
🚴‍♀️ També en bici: Més aviat no. 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Iszart

·Catalunya Palau – Robert

🌦️ El temps que hi farà:

 ➔ Prat de Cadí no necessita gaires presentacions. Però us donarem igualment quatre dades per fer-lo encara més interessant: com diu el seu nom, és un prat al peu del Cadí. I està al vessant Nord, a la Cerdanya, a prop del petit nucli d’Estana, al terme municipal de Martinet. 

CATS de Setmana vinculats

La Cerdanya fàcil: de Dorres al petit cim de l’església de Bell-lloc

El Cadí: CAT de Setmana de Prat d’Aguiló al Comabona

La Cerdanya pel Puigpedrós i la talaia de l’estany de Malniu

El Cadí: CAT de Setmana de Prat d’Aguiló al Comabona

 ARRIBAR A ESTANA

A Estana hi viu molt poqueta gent. Segons l’IDESCAT, l’any 2021 al nucli d’Estana hi vivien dues persones de forma fixa. Un home i una dona. 
Per arribar-hi, és molt fàcil: cal anar primer fins a Martinet, per la carretera que uneix Puigcerdà amb la Seu. Si veniu de Puigcerdà, heu de travessar tot Martinet i just al final, ja gairebé sortint del poble, trencar a l’esquerra, travessar el Segre i continuar com si anéssiu a Montellà. 
Ull que ben aviat la carretera es bifurca: a mà dreta hi surt un trencant de baixada. Agafeu-lo. És el que ens portarà cap a Estana.
Església de Sant Climent d'Estana
A partir d’aquí, carretera i amunt. Són uns 9 quilòmetres per una via molt interessant, amb bones estampes, que pots contemplar des de la finestra si no et toca conduir: revolt amunt, revolt més amunt, bosc a la dreta, bosc a l’esquerra… i de mica en mica descobreixes com al capdavant se’t dibuixa tota la serralada. El Cadí sempre et mostra una imatge imponent. Això sí, un detall: si hi aneu de bon matí a la tardor, segurament gaudireu d’un esplendorós contrallum una mica emprenyador. 
Dit això, un cop a Estana, hi ha tres opcions:
1 – Aparcar el carruatge allà mateix i començar a caminar (n’hi ha prou en seguir el carrer principal fins que tornes a estar als afores, ja en direcció a Prat de Cadí)
2 – Aparcar el carruatge allà mateix i abans de caminar fer un cafè a Cal Basté (si us agrada escalar, allà hi tenen unes ressenyes de vies del Cadí de tota mena). Si no fa fred, el podeu prendre a fora la terrassa. Tenen una vista del Cadí esplèndida.
3 – No aparcar el carruatge allà mateix i tirar encara un tros de camí, més enllà d’Estana, fins al pàrquing de Coll de Pallers. 
Nosaltres fem l’opció 1 (a Cal Basté ja hi anirem de tornada a fer el vermut).

🙉 ATENCIÓ: Apunt Turístic-Glamourós: 

Anys enrere vam passar una nit a Estana mateix. Vam dormir en el que anomenem “Hotel Glamour”: un elegant tancat al costat d’un galliner on escaladors i excursionistes podíem passar la nit per un preu baratíssim, ajustat a les prestacions gallinàcies de la suite. Bé, de fet no era al costat del galliner, més aviat era una part del mateix galliner. Ep, res a dir eh? Condicions ajustades al preu, i per tant cap queixa, però diguem que, en cap cas aconsellaríem a un/una galant convidar la seva estimada/estimat a una nit romàntica en aquest indret. Com a mínim en les primeres 1.500 cites… 

De totes maneres, creiem que el “Grand Hotel Glamour” va passar a la història fa temps, a diferència de la resta de dependències del galliner, que continuen amb la seva tasca original d’acollir-hi gallines i altre aviram.

EL CAMÍ CAP A PRAT DE CADÍ 

Imatge aèria 3D gentilesa de Googlemaps: Per situar-nos, estem mirant cap al Sud. En taronja, la ruta.
El primer tram, que és compartit amb cotxes (o no, depèn del dia i de l’època) ens mostra en tot moment la serralada, del Cadí. Només per això ja val la pena caminar per aquesta zona. 
Just abans del pàrquing passarem pel costat d’un abeurador i d’uns trencants degudament senyalitzats, que ens proposen diferents rutes. Just al davant ja hi trobarem l’aparcament de Coll de Pallers.  
Cartells a l'entrada del parc
També aquí es pot decidir canviar de plans: ni Prat de Cadí ni res, i anar cap al Querforadat, el poble que ens queda a la nostra dreta. Però bé, nosaltres hem quedat que anem a Prat de Cadí, oi? Doncs va, no ens emboliquem: des de l’aparcament agafem el ramal de la dreta que enfila amunt en sentit Sud. 
I ara sí: es tracta d’anar pujant per una ruta perfectament senyalitzada i fressada. Està molt i molt marcada perquè Prat de Cadí és una excursió fàcil per fer en família i sempre hi ha molts rostres pàl·lids.  
La major part de l’ascens transcorre entre bosc, per bé que al cap d’una estona us tocarà enfilar per un petit tram de roca que us quedarà a la vostra dreta, per continuar després muntanya amunt fent una mica de viratge. De fet, el que estem fent és vorejar una petita serralada per acabar de nou en el mateix sentit. 
De pujada – i també de baixada, evidentment – les estampes són molt guapes com mostra la imatge superior, de la primavera de 2017. Només un detall: Si a l’estiu us toca menjar pols durant el primer tros de pista amb cotxes, sapigueu que a l’hivern, alguns trams del camí que durant l’any són bassals enfangats, amb el fred es tornen reguerons congelats. 
Aneu amb compte. Més d’un ha acabat per terra. Experiència en primeríssima persona.

PRAT DE CADÍ, DE COP

No us n’adonareu i al cap d’una estona d’anar enfilant… de cop… patapam!! Us apareixerà Prat de Cadí als Morros: un prat alpí envoltat de boscos de coníferes i parets de pedra amb els seus pertinents canals: el canal del Cristall, el canal de la Roca Verda, el canal d’Estana… 
A partir d’aquí, afegiu-hi el que vulgueu i segur que també us ho trobareu, segons l’època de l’any: floretes, neu, vies d’escalada, salts d’aigua, vies de gel, més floretes, bestioles, verd, restes orgàniques, restes d’allaus, una catifa de pixallits a la primavera…
Una imatge en moviment val més que una imatge fixa que val més que mil paraules:
Els rostres pàl·lids acaben (acabem) embadalits mirant el paisatge. Per a molts, és el moment de treure l’entrepà i menjar l’esmorzar, mentre la canalla i els gossos salten i criden pel prat. 
D’altres humans es prenen Prat de Cadí com un punt de parada tècnica: gaudir de l’entorn per continuar després amb la ruta. Alguns creuen el prat i continuen recte per escalar els canals del davant (us recordem que a Estana hi trobareu un llibre de ressenyes), i d’altres tiren cap a Llevant fins al refugi de Prat d’Aguiló. 
Els rostres pàl·lids acaben (acabem) embadalits mirant el paisatge. Per a molts, és el moment de treure l’entrepà i menjar l’esmorzar, mentre la canalla i els gossos salten i criden pel prat. 
D’altres humans es prenen Prat de Cadí com un punt de parada tècnica: gaudir de l’entorn per continuar després amb la ruta. Alguns creuen el prat i continuen recte per escalar els canals del davant (us recordem que a Estana hi trobareu un llibre de ressenyes), i d’altres tiren cap a Llevant fins al refugi de Prat d’Aguiló. 
Si en voleu més, i ja us han entrat ganes de conèixer una altra gran ruta pel Cadí, aneu al nostre CAT de Setmana pel cim de Comabona i Prat d’Aguiló. 
 
 I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Un cop ja ens hem extasiat, per tornar tenim dues opcions: refer el mateix camí o bé tornar per una ruta circular que surt a tocar de Prat de Cadí. És un camí que passa pel bosc de l’obaga, entre el coll de Llobateres i el collet de l’Orri. No us en diem res perquè no l’hem feta mai. És una ruta pendent per al CAT de Setmana. De totes maneres, al final d’aquesta proposta us en posem un petit enllaç per si us animeu.

 

Per acabar, com sempre, uns alegres enllaços d’interès:

 

Enllaç a la ruta circular que proposen els de Rutespirineus

 

Enllaç a l’entrada de Sant Climent d’Estana a la Viquipèdia

 

Enllaç a la pàgina oficial del parc natural

 

Vista del Cadí venint del Querforadat (Tardor 2017)

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 1040

Tens algun comentari o suggeriment? Envia'ns un correu!

Els vostres il·lustres comentaris:

😺 28/05/2023 – GuillemdeFuck

Lloc impressionant! Si fos als Estats Units ens el farien menjar en patates al cinema i la tele cada dia. Com el Pedraforca i tants altres llocs que tenim a Catalunya.

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt