La Garrotxa: el Salt de Sallent des de Sant Privat
Aplaudit, aclamat i idolatrat CAT de Setmana per un dels molts salts de “Sallent” que tenim pel país: els 80 metres del salt de Sallent de Sant Privat d’en Bas, a la Garrotxa.  
▶ ÀmbitPrepirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 7,5 km 
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 434 metres  
🔄 Ruta circular
📅 Data: 2017, 2018, 2024  
🚴‍♀️ També en bici: En alguns trams

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: (Jordi Cubí)

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·valiskan 

🌦️ El temps que hi farà:

 ➔ Visca els salts d’aigua. Sobretot si tenen aigua. I aquí en tenim un de luxe: el salt de Sallent de la vall d’en Bas, a la Garrotxa. És un salt espectacular que gaudim des de tots els angles. 
O millor dit, des de gairebé tots, perquè n’hi ha alguns que només els podem observar a través d’una andròmina única: el dron del mestre Enric Xicoy:  
I val a dir que, drons a banda, la ruta terrestre fins al salt és força assequible: comença amb una elegant pujada per gaudir de les millors estampes, i després ens obsequia amb un bonic descens lent i emboscat per tornar al punt d’origen. 
El punt culminant el trobem en un dels miradors del salt. En voleu més imatges? Aquí en teniu més, i aquestes, des de terra ferma:
Per arribar fins al punt d’inici d’aquest estudiat CAT de Setmana cal anar fins a Sant Privat d’en Bas per la carretera GIP-5226. Però ull: abans d’arribar al poble hem d’agafar un trencant a l’esquerra que ens porta fins a una àrea de pícnic municipal situada a un quilòmetre i mig del nucli urbà.
El salt, de lluny, vist des de Sant Privat
El salt de lluny, vist des de Sant Privat
La zona, que té com a nom oficial “Àrea recreativa els Pins” es coneix també com el Pla d’en Xurri. És un indret animat situat al costat del riu Gurn (que just en aquest punt ofereix unes boniques gorgues per banyar-s’hi) però pateix el problema de sempre: sobredosis de rostres pàl·lids a l’estiu. 
Intrèpids rostres pàl·lids en plena ruta de CAT de Setmana (juny 2024)
Mapa de Google del punt de sortida: àrea recreativa els Pins
Des d’aquest punt comença el festival: veureu que en surt una ruta molt ben marcada que puja fins al salt del Sallent resseguint dos cursos fluvials: primer, el riu Gurn; i després, la riera de Sallent. Aquest primer tram va seguint la ruta coneguda com el Camí de les Escales, i ofereix estampes com aquesta:
Salt de Sallent a mitja pujada. Dos experts en la matèria comentant la jugada

CATS de Setmana vinculats

La Garrotxa del Coll de Bracons al cim del Puigsacalm

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent 

Ripollès i Osona: ruta de ‘baumes’ de Llaers a Milany per la Cau

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent

PARET RECTE, RECTE CAMÍ 

Paret de Sallent des de Baix (juny 2024)
Notareu que el primer tros de pujada és suau, molt ombrívol i refrescant, i sempre amb el curs d’aigua a la nostra dreta. Però res és etern: això s’acaba quan creuem la riera per una petita palanca de fusta, que el juny de 2024 presentava un excel·lent estat de revista:
Passada la palanca, s’acaba la festa: ara toca guanyar alçada i anar pujant amunt, amunt, amunt… (visca la ziga-zaga) per anar a buscar la paret i superar un desnivell d’uns 200 metres. En alguns passos ens podem ajudar de ganxos i cordes estratègicament col·locats. 
A mesura que guanyem alçada, ens fem una idea de les dimensions del salt i dels seus 80 metres de no res:
Per cert, important: mitja pujada, tenim opció de fer una “escapada” fins al peu del salt, a visitar el “mirador de sota”. És un Mustdo que demana una desviació mínima i ens mostra unes raconades fermes:
Superat l’ascens directe, i ja al capdamunt de la paret, ens trobem amb un encreuament que presenta múltiples ofertes: anar cap a Vidrà (que no fem), pujar cap a Freixeneda (que no fem) o tirar per l’esquerra pels Matxos i passar per sobre el salt (que sí que fem). 
Qualsevol de les opcions es pot complementar amb les propostes que podeu descobrir al gran CAT de Setmana per la Garrotxa de l’Escletxa de l’Euga al Salt de Sallent.
Al cap d’uns pocs metres planers i amples ens situem just damunt del salt. Davant nostre l’aigua es precipita 80 metres. 
Però estem parlant de molta o poca aigua? Doncs com sempre, depèn: en les dues ocasions en què el prestigiós equip del CAT de Setmana ha passat per aquest vertiginós indret, els cabals han estat entre regulars i escassos. (2024 amb cabal digne, 2018 amb cabal millorable).  
Això sí, amb aigua o sense, sempre hi trobarem una tanca de filferro per evitar que algun dels rostres pàl·lids que visitem l’indret ens fotem a baix. I sempre hi trobarem una altra cosa: bones vistes i perspectives. 
Hi distingiu les Preses al fons de tot?
Passat el salt, continuem pel camí que volta la paret i va a buscar el corriol que creua la muntanya per la Baga de les Olletes, el camí dels Matxos. Això inclou, of course, executar amb diligència una aturada obligada al mirador de la riba dreta del salt, on les perspectives són ‘apustoflants‘. 
Aquí unes estampes de la cascada des de diferents punts: (hi distingiu uns rostres pàl·lids fent ràpel?)

TORNADA EMBOSCADA

La tornada pel camí dels Matxos la fem per elegants racons ombrívols que van creuant els torrents que desemboquen al Gurn. El primer quilòmetre és molt planer, i després anem baixant de forma sostinguda fins que arribem novament al punt d’origen: els gorgs del pla d’en Xurri. 
Igual com al principi, els gorgs hi són. Però en Xurri no. (En cap dels cops que hi hem anat hem estat de xurri). Aquí un parell d’estampes del camí de baixada (juny 2024):

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 606

Tens algun comentari o suggeriment? Envia'ns un correu!

Els vostres il·lustres comentaris:

 😿 10/05/2024 – Anònim

Gran proposta per fer a totes les epoques de l’any, encar que només caigui un rajoli d’aigüa. I la gent que ens h trobem sempre sol ser respectuosa

Una ruta urbanita fins al viver de Can Borni de Collserola? OK!

Un sublim CAT de Setmana d’H2O pels estanys de Baciver? OK!

Una altra gran ruta d’H2O? I pel Moianès? Of course

Desplaça cap amunt