La Garrotxa: el Salt de Sallent des de Sant Privat
Al nostre país hi ha diversos salts d’aigua amb el nom de “Sallent”. En aquest gran CAT de Setmanvisitem els 80 metres del salt de Sallent de Sant Privat d’en Bas, a la Garrotxa.  
▶ ÀmbitPrepirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 7,5 km 
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 434 metres  
🔄 Ruta circular
📅 Data: 2017, 2018  
🚴‍♀️ També en bici: En alguns trams

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: (Jordi Cubí)

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·valiskan 

 Aquesta ruta comença amb una bona pujada per posar-nos en situació, i després va fer un ascens lent i emboscat per tornar al punt d’orígen, prop de Sant Privat d’en Bas. El punt culminant el trobem en un dels miradors del Salt:
Per arribar-se fins al punt d’inici d’aquest CAT de Setmana cal anar fins a Sant Privat d’en Bas per la carretera GIP-5226, i abans d’arribar al poble agafar un trencant a l’esquerra que ens porta fins a una àrea de pícnic municipal situada a un quilòmetre i mig. 
Mapa de Google del punt de sortida: àrea recreativa els Pins
La zona, que té com a nom oficial “Àrea recreativa els Pins” es coneix també com el Pla d’en Xurri, i està al costat del riu Gurn, que just en aquest punt ofereix unes boniques gorgues per banyar-s’hi. Des d’allà en surt una ruta molt ben marcada que puja fins al salt del Sallent seguint el curs del riu Gurn primer, i de la riera de Sallent després. La primera part, l’ascens pel costat de la paret, passa per la ruta coneguda com el Camí de les Escales, i ofereix estampes com aquesta:
Salt de Sallent a mitja pujada. Dos experts en la matèria comentant la jugada

CATS de Setmana vinculats

La Garrotxa del Coll de Bracons al cim del Puigsacalm

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent 

Ripollès i Osona: ruta de ‘baumes’ de Llaers a Milany per la Cau

La Garrotxa per les escletxes de l’Euga i el Salt de Sallent

PARET RECTE, RECTE CAMÍ 

En el primer tram d’ascens més suau sempre tenim el curs d’aigua a la dreta, fins que a la part final travessa la riera per enfilar de cop la major part del desnivell del camí (uns 200 metres) i gaudir també de les fantàstiques estampes de la paret, que anem pujant pel seu flanc dret. A mesura que anem guanyant alçada, ens fem una idea de les dimensions del salt i dels seus 80 metres de no res:
Superat el primer tram, i ja al capdamunt, ens trobem amb un encreuament que presenta múltiples opcions: anar cap a Vidrà o pujar cap a Freixeneda. O tirar a l’esquerra pels Matxos i passar per sobre el salt. Aquesta última és l’opció que s’executa, per bé que podeu conèixer rutes alternatives i de grandíssim interès al prestigiós CAT de Setmana per la Garrotxa de l’Escletxa de l’Euga al Salt de Sallent.
Al cap de no res ens situem sobre el mateix salt. Davant nostre, l’aigua es precipita 80 metres. En dues de les ocasions en què el prestigiós equip del CAT de Setmana ha passat per aquest visitat indret, els cabals han estat entre regulars i escassos. (2021 amb cabal digne, 2018 amb cabal millorable).  
Això sí, sempre amb el filferro per evitar que algun dels rostres pàl·lids que visitem l’indret no ens fotem a baix, i sempre amb les bones vistes i perspectives. Al fons, les Preses:
Passat el salt, continuem pel camí que volta la paret i se’n va a buscar el camí que dona la volta per la Baga de les Olletes. Això sí, fent una aturada tècnica al mirador de la riba dreta del salt, on les perspectives són ‘apustoflants’:

TORNADA EMBOSCADA

La tornada la fem de forma suau, amb un descens perllongat i emboscat la major part del trajecte, creuant els diferents torrents que desemboquen al Gurn.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 608

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Una ruta urbanita fins al viver de Can Borni de Collserola? OK!

Un sublim CAT de Setmana d’H2O pels estanys de Baciver? OK!

Una altra ruta d’H2O? I pel Moianès? Of course