L’infern de la papallona del boix
L’eruga del Boix s’està carregant el boix. Va arribar de l’Àsia a Europa per Alemanya (segons sembla) i a Catalunya es va començar a detectar el 2014 per la Garrotxa. 
 
Des d’aleshores s’ha posat les botes: s’està carregant el boix dels boscos de mig país i la seva expansió és imparable, sobretot amb els exemplars per sota dels mil i pocs metres. És una plaga molt potent perquè aquesta espècie fa fins a 4 postes l’any.
 
Per sort, a partir del 2022 es va detectar que alguns ocells se les van començar a cruspir amb fruïció i això, combinat amb altres factors – semblaria que les grans calorades no l’ajuden – ha donat cert respir al pobre arbust.
 
Aquí unes estampes al voltant de l’església de Rocabruna, al Ripollès:
El prestigiós equip del CAT de Setmana ha constatat com en algunes zones del Pirineu i el Prepirineu els boixos estan en bon estat, com per exemple, en boscos de l’Alt Urgell, però en d’altres, com a la mateixa Garrotxa, Osona i el Ripollès, el boix agonitza. 
 
I això que té una gran capacitat de resiliència, i d’una mata aparentment resseca sempre n’acaba sortint algun brot nou…
Boix altament resilient (a la papallona i la sequera) a la Vall d'en Bas (maig 2024)
Boix altament resilient (a la papallona i la sequera) a la Vall d'en Bas (maig 2024)
… però la potència de tants milers de papallones (i erugues) no deixa gaire alternativa. Al setembre són papallones, però a l’agost són erugues que pengen de les branques, a centenars. 
 
Aquí un petit vídeo de les papallones a Rocabruna, i de les erugues a Llaers, al Ripollès:
Des de fa un temps, està en marxa una iniciativa per fer un diagnòstic sobre la implantació i evolució de l’eruga del boix: Alerta Forestal, on tothom hi pot fer la seva aportació explicant on s’ha trobat afectacions. En el cas del CAT de Setmana, el prestigiós equip n’ha trobat, per exemple, a: 
Boix resilient pel castell de Centelles
De totes maneres, no tot són misèries. A l’estiu del 2022 des d’Alerta Forestal van explicar que aquesta papallona no és tan imparable com semblava: finalment sembla que ha topat amb algun depredador natural que se l’està cruspint 😺 (cueretes, pardals…). Ho va confirmar la Mireia Banqué en un dels CAT de Setmana portats a l’antena de Catalunya Ràdio, que podeu recuperar aquí.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Felicitats! Ets la visita numero: 247

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Palars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt