AMB EL COTXE fins a…

El Santuari dels Munts, el Lluçanès
Volta entorn dels Munts, a Sant Agustí del Lluçanès, un santuari situat en un extrem de muntanya que ofereix vistes del Pirineu, Prepirineu, Montseny, Montserrat, Osona, Ripollès, Berguedà…
➔ Santa Maria dels Munts és una ermita i punt de referència del Bisaura i el Lluçanès. 
 
És molt alt? No. 
És molt vistós? No. 
És icònic? Una mica, potser sí… 
 
Però, sobretot, sobretot, té un punt fort:
 
Està situat en un dels extrems Nord-est del Lluçanès, de manera que sota seu hi ha el Nord d’Osona, al davant el Montseny i Montserrat, i al seu darrere, part el Pirineu i Prepirineu central i oriental. O sigui, que té de tot.
Prats verds i Pirineu al fons (2024)
Els munts ja apareix citat en documents com a mínim al segle XI (Sancta Maria del Monte) però ara mateix, l’actual santuari de la Marededeu dels Munts és un edifici molt més recent (s. XVII-XVIII) si bé a l’interior s’hi guarda una imatge molt restaurada que podria datar del segle XIII. 
Si en voleu més detalls, cliqueu aquí i anireu a la web de Turisme Lluçanès, que en saben més.
El restaurant del santuari està tancat des de fa un temps (a maig de 2024 continuava xapat) però l’entorn no està gens descuidat, al contrari. Al peu de l’església hi ha un bon aparcament que espera la reobertura del restaurant, i al seu darrere, una petita talaia que ens ensenya unes bones vistes del Nord d’Osona.
De santuari a santuari, a la foto inferior hi distingiu Bellmunt? I Cabrera amb el Pla d’Aiats?
Els Munts des de Sora
El santuari està dins del terme municipal de Sant Agustí de Lluçanès i arribar-hi és fàcil: pujant de Sant Quirze o d’Alpens, un cop al collet de Sant Agustí, agafeu direcció Sant Agustí i Prats per la BV-4653. Al cap de no res trobareu un trencant a mà esquerra ben indicat que puja amunt, amunt, amunt… fem uns quants ‘amunts’ (uns 2,2 km)  i arribarem als Munts. 
El Bisaura des dels Munts (2024)
Montserrat des dels Munts (2023)
Una altra opció, per fer en bici o a peu, és pujar des d’Orís per Gallifa, alegre alternativa perpetrada també pel sacrificat equip del CAT de Setmana. 
Vorejar tranquil·lament els Munts ens gratifica amb una bona panoràmica d’un tros de la Catalunya Vella. De pujada, abans d’arribar, ja podem gaudir d’un bon ferm del Pirineu i el Prepirineu central, amb el Pedraforca i la serra d’Ensija de referència. I un cop a lloc, el mirador del darrere de l’església ens torna a donar un bon premi, ara amb les vistes a llevant: el Bisaura, un tros de la vall del Ges i la plana de Vic, el perfil del Cabrerès… 
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Al voltant dels Munts es poden fer, no cal dir-ho, un munt d’excursions. Una de recurrent és la que baixa fins al castell i rectoria d’Orís, una interessant ruta per fer a peu o en bicicleta que té els seus trams de pendent, no ho negarem, però que ens obsequia amb una bona mostra de pau bosquetana i fermes panoràmiques. 
Algunes vistes milloren si la ruta inclou, per exemple, pujar fins a l’ermita veïna de Sant Salvador, com mostra la imatge inferior, presa el desembre de 2023:
I si us venen ganes de fer alguna ruta pel Lluçanès, sempre podeu visitar el gran CAT de Setmana entre Sora, Alpens i Santa Eulàlia de Puig-Oriol, on trobareu una planera i agradable caminada/bicicletada refrescant. 
Els Munts des del nucli de Sora

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt