El Maresme: pel Corredor fins al Dolmen de Ca l’Arenes
Clàssic i aplaudit CAT de Setmana litoral, sempre entre pins, alzines sureres, roures i alguns plataners. Té  fonts i té dòlmens de fa 5 mil anys descoberts tot just en fa 30.
▶ Àmbit: Litoral
🔀 Recorregut: 6,1 km   
⏳ Temps: 2-3 hores (xino-xano)
📶 Desnivell: 194 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2019
🚴‍♀️ També en bici: Sí   

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Carles Oliver

➔ Aquesta sortida és fàcil. Poc més d’un parell d’horetes amb la calma i amb les aturades pertinents. La ruta té algun desnivell de mínims i transcorre per un camí imperdible, ben indicat i ample. Per entendre’ns,  gairebé sempre poden anar dues persones de costat. El punt culminant és el Dolmen de Ca l’Arenes, però no és l’únic lloc d’interès.
És una ruta que apareix entre les passejades del parc natural del Montnegre-Corredor de la Diputació de Barcelona, i coincideix també amb més d’un GR, com el GR-92. Per arribar-hi en transport públic està cardat, i la millor manera és el cotxe fins a l’aparcament de Can Bosc del Far, una masia molt gran degudament restaurada, propietat de l’església: 
Per arribar fins a Can Bosc, s’hi pot anar des de Dosrius, al Maresme (de fet és terme municipal de Dosrius) o bé des de Llinars, al Vallès. Tant si pugeu pel Vallès com pel Maresme, es tracta d’anar enfilant per la B-510 fins al coll de Can Bordoi. D’allà en surt la carretera del Parc del Montnegre i el Corredor, que ja us portarà fins al camí de Can Bosc. S’hi arriba amb qualsevol tipus de vehicle i ja veureu que hi tenen bon aparcament.
Estampa general de l'aparcament
Mapa de Google del punt de sortida, el pàrquing del Can Bosc:
Des del mateix pàrquing en surt una ruta doble senyalitzada per la Diputació de Barcelona: una de més curteta, la 7A, adaptada per a gent amb alguna discapacitat; i una de més llarga la 7. El nostre CAT de Setmana coincideix amb la ruta 7. Els indicadors al peu de l’aparcament són prou aclaridors:
Plafons informatius a peu de pàrquing

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

FINS A LA FONT DEL FERRO

 

El primer tram és fàcil. De fet, tot són fàcils eh? però ja se sap: la primera impressió és la que val. Tirem sense problemes per un camí que ens porta a la primera parada: la Font del Ferro. Veureu que el bonic i bosquívol sender surt del pàrquing mateix, i també descobrireu que aquest primer tros ja ens marca una mica el tarannà de tot el recorregut: bosc, pujades i baixades assumibles, alguna esplanada, i un camí ample i planer que avanaça entre pins i alzines:
Al cap de poca estona, arribem a un primer punt d’interès, la Font del Ferro. Quan es perpetra aquest aclamat CAT de Setmana (finals de febrer de 2019) portem moltes setmanes sense ploure, però el país encara tira de veta de les pluges intensíssimes de la tardor. La font raja. Però raja a la seva bola…

😺 ATENCIÓ APUNT BIG BROTHER: La font del Ferro… on són les càmeres?

La font del Ferro està ben arreglada. Té un entorn ampli i l’aigua que brolla s’escapa marcant un regueró. Fins aquí res a dir. Com mostra la foto, l’aigua surt amb certa generositat. Però val a dir que després de la visita de rigor, quan ja ens disposàvem a marxar, vam sentir com el soroll de la font augmentava… se sentia més fort. Vam girar la vista i vam comprovar com el raig d’aigua s’havia incrementat molt. Potser duplicat. I així va estar, rajant a dojo, durant uns 30 segons fins que, tot seguit, la font es va pràcticament assecar. Va estar-se uns segons sense no deixar caure ni gota, i tot seguit va recuperar el raig original. Ens vam quedar un punt flipats. 

Font del Ferro, poc després del fenomen paranormal

Després d’aquests fantasmagòrics esdeveniments, vam buscar les càmeres per on deuen gravar la innocentada, o potser el control de l’aixeta que algun operari del parc deu manipular en la distància per riure una estona. No vam trobar res. Si ho descobriu, aviseu 🙂

FINS AL DOLMEN DE CA L’ARENES

 
Després de la font, el camí es divideix: cap a l’esquerra en surt la ruta 7a, la curta, i amunt per la dreta continua la ruta 7, la nostra. Al cap d’uns 400 metres arribem a una pista més àmplia i girem a la dreta. No té pèrdua perquè els indicadors sempre estan on han d’estar. En aquest punt se’ns mostra una de les poques perspectives que tenim del Montseny. Ens ajuda a situar-nos:
El Montseny al fons, a sota la Masia de can Miloca. Aquí estem a una alçada de 500 metres
Tirem un tros per aquesta àmplia pista, força concorreguda per tot tipus de rostres pàlids (molts en dues rodes i pedals) i de seguida trencarem a l’esquerra per un camí que baixa avall, entre alzines sureres, com aquestes:
Continuem per aquest camí ample fent algunes ziga-zagues pendent avall, fins que arribem a un trencant a mà dreta per agafar un caminet més estret i creuat per un petit rierol, el Torrent de Ca l’Arenes. És un camí emboscat que al cap d’uns 700 metres ens porta al nostre noble objectiu: El Sepulcre megalític de ca l’Arenes. L’indret està just en un encreuament on els indicadors dels camins estan perfectament visibles. Potser l’indicador que necessita millorar és, justament, el que  marca l’emplaçament del dolmen, ves per on. Però això no dificulta la seva troballa.
A més de plafons amb explicacions sobre aquest sepulcre (crida l’atenció que no va ser “descobert” fins a finals del S.XX) l’indret també té bones vistes als boscos mediterranis del Corredor.  Tot seguit, un elegant carrusel amb estampes del dolmen:

Dolmen de Ca l’Arenes:

FINS A LA MASIA DE CA L’ARENES

 

Podríem esmorzar en aquest punt amb 5.000 anys d’història?  
Sí. 
Ho fem? 
No. 
Per què? 
 
Perquè no portem entrepans. 
 
O sia, que continuem la ruta pel camí que va cap a la masia de Ca l’Arenes, un sender ample que continua per pujades i baixades fàcil. Al cap d’uns 800 metres d’anar pujant ens creuem novament el torrent de ca l’Arenes. Però aquí sense aigua, només amb arena, literalment. Just al costat del camí, a la nostra dreta, hi descobrim una antiga resclosa en desús que, lluny d’embassar aigua, només resguarda arena. Uns metres més planers després arribem a la masia de Ca l’Arenes. Ens crida l’atenció per tres elements: Una finestra rodona, un pedrís a l’era d’entrada de grans pedres planes, i un racó de mimoses que, ves per on, les ensopeguem ben florides en groc:
Masia de ca l'Arenas
Mimosa de ca l'Arenas
Aquí el traçat ja és molt ample i apte per a cotxes (de fet, els vehicles arriben fins a la casa) i ben aviat enllacem amb el tram final: la pista que ens portarà fins al punt de partida: el pàrquing de Can Bosc. Ara bé: en lloc de fer aquest tram final per la carretera, com que es tracta de no menjar pols, optem per caminar per un sender pràcticament paral·lel a la carretera: el GR-92 És el mateix que trobem per exemple al CAT de Setmana per la Morella del Garraf.


🐴 ATENCIÓ: Apunts d’interès: 

En aquest punt de confluència, el prestigiós equip del CAT de Setmana voldria destacar dos apunts d’interès: per una banda, hi trobem un pintoresc servei d’excursions en ruc, Rukimon, com mostra la fotografia adjacent. Ens aventurem a entrar i saludar però ens ho repensem: encara acabaríem traginant algun turista a les nostres esquenes. 

I atenció, a la segona troballa, perquè també hi fem una altra gran descoberta patriòtica: L’alzina de les tres branques: Que al Berguedà hi tenen el pi? cap problema, al Maresme hi tenen l’Alzina Surera de les tres branques. CAT de Setmana en té la prova:  

TRAM FINAL: FINS A CAN BOSC DEL FAR, EL PUNT D’ORIGEN

 
Aquest últim tros de recorregut ens permet, girant la vista a la nostra esquerra, de contemplar el mar, sempre que l’anticicló i la seva calitja ho permeti (que no és el cas d’aquest CAT de Setmana). El tram final, de baixada, combina trossos amb arbres i arbusts mediterranis preparats per a estius tòrrids. El recorregut acaba novament a Can Bosc, però per la banda del darrere. Hi descobrim que a l’esplanada de la casa hi ha un heliport i uns abeuradors amb una ampolla d’aigua de plàstic fent-hi una tasca no massa allunyada de la seva funció original: La sabríeu trobar en aquesta foto de sota?
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.


Un cop enfilem la pujada fins a la casa, ja tornem a ser al pàrquing del punt de partida. A punt per tornar-hi.

Per acabar com, sempre, uns links d’interès:


Can Bosc a la Viquipèdia
 
La ruta original de la Diputació de Barcelona
 
Ressenya de la ruta al Descobrir.cat

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 520

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!