El Moianès: de Monistrol de Calders als Gorgs Blaus
Idolatrat i admirat CAT de Setmana per la riera de la Golarda fins als Gorgs Blaus, un seguit de basses voltades a banda i banda per gresos allisats pel pas de l’aigua i els anys.
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 6,7 km
⏳ Temps: 2-3 hores  
📶 Desnivell: 106 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2021 (juny i setembre)
🚴‍♀️ També en bici: Sí, en un 90% 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Josep Vidal G

·(vrovira50)

➔ Els Gorgs Blaus són un cop de cotxe. S’hi pot arribar en carruatge perquè estan al costat de la carretera que porta al mas de la Coma i altres verals del terme de Monistrol de Calders. De fet, molts s’hi arriben directament amb el cotxe per banyar-s’hi o refrescar-se els peus, o potser els turmells, o potser la ment, tant se val.  En tot cas, l’intrèpid equip del CAT de Setmana proposa caminar una mica per una vigorosa ruta circular per a tots els públics resseguint la riera que dona lloc als gorgs: la riera de la Golarda. 
El punt de sortida el situem al poble mateix, al costat de la font del Collet i el parc del Serrat. Arribar-s’hi és molt fàcil i no cal ni entrar dins del nucli: venint de Calders per la famosa carretera B-124, un cop arribem a Monistrol, creuem el pont sobre la mateixa riera de la Golarda i tot seguit trenquem a l’esquerra i enfilem per un carrer que tira amunt. Un cop a dalt, ja podem deixar el cotxe allà mateix. Ja hi som. Des d’aquí podem començar la ruta o fer una mica de visita al poble, que té molt per oferir. 
Mapa de Google del punt de sortida, al costat de la font del collet:
Un cop aparcats, al davant se’ns presenta una bonica bifurcació amb el dilema de sempre només de començar: dreta o esquerra?. En aquest cas, esquerra, pel camí que baixa cap al cementiri resseguint la riera de la Golarda, anomenada també de Marfà, just la mateixa que trobem en el prestigiós CAT de Setmana pel Moianès fins al Molí d’en Brotons.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

AIGÜES AMUNT

El primer tram d’aquesta ruta, fins arribar als gorgs, és fàcil i zero perdedor perquè transcorre per pistes amples aptes per a cotxes. Això sí, té molts trams sense ombres, o sigui que no és aconsellable fer-lo en hores de molt ‘solarro’ si no porteu un bon capell. El camí de terra passa pel costat del cementiri i poc a poc s’acosta a la riera, que ens queda a la nostra esquerra. Al cap d’uns 700 metres passem pel costat de la resclosa de la Païssa:
Passat aquest punt, el camí s’enfila dret. Ve un tram que puja una mica i que continuem fent per la mateixa pista, coneguda també com la carretera de la Coma. (La Coma és la casa de Pagès que queda una mica més amunt dels gorgs, algunes rutes s’hi arriben, però no és el cas d’aquest mandrós CAT de Setmana). En tot cas, el camí està molt ben arranjat i és ample, de manera que les ombres dels pins no ens arriben.  
Quan ja gairebé portem uns dos quilòmetres de recorregut, arribem a una bifurcació de camins. Cap a l’esquerra ens indica que anem cap a la Coma i els Gorgs Blaus, cosa que ens suggereix, clarament, nítidament i diàfana, que hem d’anar cap a l’esquerra. I així ho fem: seguim aquesta pista que ens acosta novament a la riera, si bé ara la tenim molt avall. A l’esquerra, entre arbre i arbre, ja veiem de lluny el tram dels Gorgs Blaus:
Al cap de no res, el camí fa un gir de 90 graus a l’esquerra, seguint el meandre de la riera, i ens situem en paral·lel als gorgs. L’accés més fàcil per baixar-hi el trobem al final de tot, a través d’un caminet que surt a l’esquerra del camí. Quan hi arribem, gairebé no hi ha cap rostre pàl·lid i estem pràcticament sols. A partir d’aquí, “ancha es Castilla” que diuen en castellà: és el moment de vorejar els gorgs, travessar la riera, passar a l’altra banda de la riba, i passejar-se per les parets de pedra (en concret, de gresos, tal i com molt amablement ens ha fet notar en @DaniXifre al nostre Twitter) . Això sí, cal anar en compte, evidentment, perquè hi ha parts on la pendent és notable.
Tot seguit, unes estampes de l’entorn, a banda i banda de la riera:

🐟  ATENCIÓ: APUNT ICTÍCOLA:

Fixeu-vos bé en el vídeo que el prestigiós equip del CAT de Setmana va enregistrar en un dels gorgs, just en el salt que l’alimenta: hi veieu petits peixos intentant remuntar l’aigua corrent amunt? El tram no és fàcil perquè en aquest espai tan petit s’hi concentra tot el cabal i força de la riera, de manera que l’esforç d’aquests petits exemplars-Jabats és realment titànic. 

L’altra qüestió és: de quina espècie es tracta? l’experimentat equip del CAT de Setmana, que acumula moltes hores de pesca fluvial, no hi ha sabut reconèixer cap espècie ni comportament, però experts consultats ens han dit que podien ser barbs o bagres, o potser un peix forani. En tot cas, si algun amable lector ho sap, ens ho pot explicar al final de la ressenya, en l’apartat de comentaris.

Acabada la visita, la banyada, remullada, diumenjada o el que sigui (recorda, benvolgut rostre pàl·lid, que sempre hem de respectar l’entorn) la ruta continua encara un tros més amunt per la carretera de la Coma. Al cap de no res, ens trobem una bonica bifurcació de camins (tirem pel de l’esquerra), fins que ens toca creuar la riera per una també bonica palanca. La travessem i just desprès, en lloc de continuar camí amunt per anar fins a la masia de la Coma, trenquem per un caminet que surt a l’esquerra que s’endinsa pel bosc. Comença la tornada.

AIGÜES AVALL

800 (V) Moianes gorgs blaus 2021-06-06_14-48-38 (1)
Aspecte del camí de tornada
La tornada riera avall no té cap secret i és fàcil (a excepció d’un petit tram on el camí és un punt confús perquè no està gaire marcat). A diferència de la pujada, una part important no discorre per pista ampla, sinó per senders i corriols, que sol ser més agraït. I sempre a la vora de la riera, que evidentment continua a la nostra esquerra. El primer tram és estret i força emboscat, i permet fer incursions per petits trencants a mà esquerra per arribar-se fins al riu, que tenim a pocs metres. L’equip del CAT de Setmana hi ensopega uns dies amb un imponent cant coral d’elegants batracis que no dubten a saltar en massa cap a l’aigua cada cop que pertorbem la seva pau.
També hi trobem dos elements destacats: una bonica cabana de pedra seca que ens apareix de cop a la nostra dreta, amb una taula i cadires de pedra per arrodonir el conjunt:
Cabana a mig camí
Aquest primer element suposa una bonica alenada d’aire fresc i renovador per al visitant, que pocs metres després es desmunta perquè ens creuem el segon element destacat: la carcassa d’una rentadora de roba rovellada i feta pols tirada al costat del camí. Què hi fot una rentadora abandonada aquí?  
No obtenim resposta però això no ens impedeix continuar endavant fins que al cap de no res arribem de nou als Gorgs Blaus, ara de tornada i amb una interessant perspectiva general des de l’altra banda: 
Com que tornem a estar als gorgs, podem tornar a fer-hi el diumenger o el que vulguem, però en tot cas, el camí continua en paral·lel vorejant el pedrís riu avall. Anem seguint còmodament la ruta, i de mica en mica ens anem separant de l’aigua. L’entorn continua sent de bosc, però no tant atapeït com al principi, en alguns trams cal estar atents. Ens creuem amb un altre sender, el camí del trull, i l’agafem a mà esquerra per connectar al cap de no res amb el camí ample que voreja el riu entre camps i arbredes. 
Tot seguit, dues estampes de la ruta de baixada:
Tram entre pins
Tram entre camps
Per cert, després de passar el tram dels sembrats que mostra la foto superior cal agafar un trencant ample que ens trobem a l’esquerra que ens acosta al riu. Per aquí ens situem a l’alçada de la resclosa de la Païssa, igual com al principi de la ruta, però per l’altra banda. Seguint per aquesta pista, anem a parar a l’entrada del poble. Quan veiem els horts dels pins i el pont de la carretera B-124, agafem un caminet que fa drecera pels horts, creuem el pont, i arribem de nou al carrer on tenim el cotxe. 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Acabarem amb uns links d’interès, una sempre interessant referència de la ruta detallada al Wikiloc, i una estampa curiosa: el Pi de les 7 branques, que ens apareix cap al final de la ruta, a la dreta del camí.

El “Pi de les 7 branques”

 

El sempre atent equip del CAT de Setmana no podria acabar sense destacar aquest pi que ens apareix quan ja estem acabant la sortida, al costat dret del camí.  O bé és un pi amb 7 branques que neixen només de sortir, o bé son 7 pins, o bé és el primer pi-arbust que ens trobem. En tot cas, val la pena parar-s’hi un moment:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 696

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Palars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!