AMB EL COTXE fins a…

La rectoria i el castell d'Orís, Osona
Orís és un racó d’Osona especial: queda en una raconada sota el Lluçanès, està en un punt elevat amb interessants vistes sobre Osona, té mil anys d’història a pocs metres: el castell d’Orís.
➔ La rectoria de Sant Genís d’Orís potser la coneixeu perquè s’hi celebra el Mercat de la Patata del Bufet un cop l’any. O potser la coneixeu perquè fa molts i molts anys havia acollit tot tipus d’animals, fins i tot lleons. O potser la coneixeu pel restaurant, o per l’església de Sant Genís (S. XVIII) o per l’esplanada amb vistes a la Coma, o pel castell d’Orís que té just a sobre. En tot cas, sempre és un bon lloc per fer-hi una aturada, ni que sigui per prendre’s un bon vermut. El lloc té molt encant:
A Orís s’hi pot arribar en cotxe però també en bici o a peu. I de la mateixa manera, d’Orís en surten moltes excursions per fer a peu o en bici. Si us animeu, una possibilitat és deixar el cotxe al pàrquing de la rectoria i continuar a peu per la carretera, que continua en direcció a Gallifa, o també podeu estirar un tros més de cotxe fins a la Casa de Vilanova, o fins a l’alçada del trencant per pujar fins a Sant Salvador, per exemple.  
Veureu que el camí és ample. De fet és una pista on hi circulen vehicles de tot tipus. Si aneu tirant xino-xano, hi trobareu el rètol per pujar a Sant Salvador, algun tram arranjat per esllavissades, la font Baga (mig amagada a la nostra a l’esquerra però ben indicada) i bones imatges de les muntanyes que ‘aguanten’ l’altiplà del Lluçanès.  
Si aneu tirant pista enllà, veureu que en un moment donat comença a baixar de cota fins que es planta sota Gallifa i de cop, comença a pujar recte i sense pietat. És un tram de “molinet” per als ciclistes que fan aquesta ruta per pujar fins a Sant Boi de Lluçanès o els Munts, pedalada que ha tingut el goig de fer en més d’una ocasió el prestigiós equip del CAT de Setmana.

 

És el mateix aclamat equip que també us aconsella que al llarg de la caminada, sobretot pels voltants del trencant de Sant Salvador, sortiu de la carretera i us endinseu pel marge a observar les panoràmiques del Nord de la comarca d’Osona: la Vall del Ges i el Bisaura des d’un angle poc habitual. Panoràmiques que ens mostren la visió directe que tenien fa mil anys els castells medievals: des del Castell d’Orís, la nostra posició, es veu perfectament el castell de Torelló (castell dels Moros) i el castell de Besora. 
Per cert si en lloc de mirar el paisatge mireu al cel, a l’hivern tindreu aquesta bella imatge d’arbres despullats…
… i si en lloc de mirar el cel mireu el terra, a l’hivern hi trobareu processionàries fent processons, i fòssils, molts fòssils. 
En tot cas, una de les gràcies de pujar fins a Orís (també a peu i en bici) és gaudir dels paisatges i de l’entorn que ens ofereix. O sigui que… què millor que…
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

 Per acabar, un element habitual a la rectoria d’Orís (a banda de la patata de bufet que té el seu mercat anual): els gats, que hi són tot l’any, no només en GAT de Setmana:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Scroll to Top