AMB EL COTXE fins a…

La rectoria i el castell d'Orís, Osona
Orís és un racó d’Osona especial: queda en una raconada sota el Lluçanès, està en un punt elevat amb interessants vistes sobre Osona, i té mil anys d’història a pocs metres: el castell d’Orís.
➔ La rectoria de Sant Genís d’Orís potser la coneixeu perquè s’hi celebra el Mercat de la Patata del Bufet un cop l’any. O potser la coneixeu perquè fa molts i molts anys havia acollit tota mena d’animals, fins i tot lleons. O potser la coneixeu pel restaurant, o per l’església de Sant Genís (s. XVIII) o per l’esplanada amb vistes a la Coma, o pel castell d’Orís que té just a sobre. 
 
En tot cas, sempre és un bon lloc per fer-hi una aturada, ni que sigui per prendre’s un bon vermut. El lloc té molt encant:
A Orís s’hi pot arribar en cotxe però també en bici o a peu. I de la mateixa manera, d’Orís en surten moltes excursions per fer a peu o en bici. 
Un cop aparcats al petit pàrquing de la rectoria, si us animeu, podeu pujar fins al mateix castell d’Orís, que el tenim just damunt nostre i ofereix unes excel·lents vistes:
Una altra possibilitat és continuar a peu per la carretera, que avança en direcció a Gallifa. Si aneu tirant xino-xano, hi trobareu el rètol per pujar a Sant Salvador, algun tram arranjat per esllavissades, la font Baga (mig amagada a la nostra a l’esquerra però ben indicada) i bones imatges de les muntanyes que ‘aguanten’ l’altiplà del Lluçanès.  
Si aneu tirant pista enllà, veureu que en un moment donat comença a baixar de cota fins que es planta sota Gallifa i de cop, comença a pujar recte i sense pietat. És un tram de “molinet” per als ciclistes que fan aquesta ruta per pujar fins a Sant Boi de Lluçanès o els Munts, pedalada que ha tingut el goig de fer en més d’una ocasió el prestigiós equip del CAT de Setmana.
L’entorn està farcit de balconades ideals per observar les panoràmiques del Nord de la comarca d’Osona: la Vall del Ges i el Bisaura des d’un angle poc habitual. Estampes que ens mostren la connexió visual que tenien fa mil anys els castells medievals del comtat d’Osona i Besalú: des del terme del Castell d’Orís, la nostra posició, es veu perfectament el castell de Torelló (castell dels Moros), el castell de Besora, i el de Milany. 
Per cert, si en lloc de mirar el paisatge mireu al cel, a l’hivern tindreu aquesta bella imatge d’arbres despullats…
… I si en lloc de mirar el cel mireu el terra, a l’hivern hi trobareu processionàries fent processons, i fòssils, molts fòssils. 
En tot cas, una de les gràcies de pujar fins a Orís (també a peu i en bici) és gaudir dels paisatges i de l’entorn que ens ofereix. Tant l’entorn de la rectoria com les panoràmiques i el patrimoni del castell. O sigui que… que millor que…
Unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

 Per acabar, un element habitual a la rectoria d’Orís (a banda de la patata de bufet que té el seu mercat anual): els gats, que hi són tot l’any, no només en GAT de Setmana:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt