AMB EL COTXE fins a…

El campanar de Sant Romà de Sau, Osona
Tant de bo aquesta proposta només fos practicable amb canoa, però massa sovint les aigües del pantà de Sau baixen de nivell i permeten una caminada per les restes de Sant Romà de Sau.
➔ Abans que res: aquesta proposta de CAT de Setmana planteja anar AMB EL COTXE fins a la zona habilitada per visitar el campanar de Sau. En cap cas arribar amb carruatge fins al mateix campanar. Entre altres motius, perquè està prohibit i perquè el conscienciat equip del CAT de Setmana mai ho proposaria.
Per arribar fins al campanar de Sau cal anar a… 🥁🥁 Sau! O sigui, fins a l’embassament. Cal arribar a la presa (s’hi arriba bé per la famosa carretera N-141d des de Folgueroles) i un cop creuem el barratge, cal continuar encara uns quilòmetres per l’altra riba, sota els alzinars que voregen l’embassament.
De seguida s’arriba a una zona d’aparcaments, on cal deixar el carruatge per continuar després a peu. Hi ha més d’un espai habilitat, però en dies de molta demanda es pot arribar a col·lapsar el lloc. En tot cas, l’indret està ben equipat, amb una zona de pícnic i punt d’informació inclòs.  
A partir d’aquí, endavant amb el programa: si el pantà està sota mínims (2005, 2022) per sota del 20 %, podem visitar l’entorn de tot el campanar i les restes de les cases del nucli antic. Fins i tot el cementiri. 
Sant Romà de Sau és d’estil romànic i ja apareix datat al segle X. Va acabar sota les aigües del Ter mil anys després, quan es va obrir el pantà de Sau l’any 1965. Des d’aleshores, s’ha convertit en un símbol, fins i tot quan només en sobresurt el sostre (el prestigiós equip del CAT de Setmana també ha vorejat el campanar en piragua, molt recomanable).
Sau ple (2019) des de l'altra riba amb un tros de campanar
Caminar pel fons ressec i pedregós que queda al descobert genera un punt d’angoixa per la sequera que evidencia el paisatge, però també un punt d’intriga, fins i tot de màgia. Com devia ser el poble abans de la presa?
No podem viatjar en el temps. Però podem fer una mica de màgia: dues fotos del mateix indret amb 60 anys de diferència poden ajudar-nos a fer una idea dels canvis:
I encara uns altres testimonis: el 1955 es va gravar a Sant Romà de Sau el film “Camino cortado”, on uns atracadors quedaven atrapats en un poble abandonat que estava a punt de quedar negat per les aigües d’un embassament. Uns fotogrames d’aquest film ens permeten recordar el poble, ja abandonat de veritat, poc abans de la fi:
Si voleu més descobriments pels voltants de Sau, sempre podeu visitar el gran CAT de Setmana per Casserres, i l’idolatrat CAT de Setmana per Tavertet i el Morro de l’Abella.
Per la resta, gaudiu d’aquest aclamat CAT de Setmana AMB EL COTXE per l’entorn de l’antic poble de Sau i el seu campanar romànic, el més antic que s’aguanta dret sota les aigües d’un pantà de tot el món. Si més no, així ho constata un estudi de la UB, i això només és vàlid quan les aigües cobreixen la construcció, cosa que malauradament cada cop passa menys sovint.
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Si veure un pantà al 18% de la seva capacita ja és dolorós, encara ho és més caminar per les seves entranyes mentre uns hidroavions fan pràctiques recollint i deixant anar la poca aigua que encara queda al mig del pantà. És dolorós pel que suposa tot plegat: ens estem preparant per a uns incendis sense gairebé reserves d’aigua.
Però també és vistós, tot s’ha de dir:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt