Osona pel Collsacabra: la Foradada de Cantonigros
Aplaudit CAT de Setmana fins a la Foradada, un salt d’aigua especial gentilesa dels capricis de la riera de les Gorgues. L’encant li posa l’aigua i la ‘finestra’ natural de la roca “foradada”.
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 2,2 km (anar i tornar) 
⏳ Temps: 0-1 hora
📶 Desnivell: 145 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2014, 2019  
🚴‍♀️ També en bici: NO 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Garric 

·cots.mar

·Annie Londonderry 

 ➔ De ‘Foradades’ a Catalunya en tenim moltes. I de rutes que passen o arriben a ‘La Foradada’ de Canatonigros també n’hi ha moltes, però aquesta vegada el prestigiós equip del CAT de Setmana ha optat per una opció “canina”, de mínims: una caminada familiar i a l’abast de gairebé tothom. 
Sí, és el que sembla: una clàssica aposta ‘diumengera’ que, entre l’anada, la tornada i l’estona que et quedes fent el badoc, pot allargar-se una horeta. Just el que cal per després fer algun tiberi pantagruèlic en algun restaurant de Cantonigros. (Val, d’acord, ja us adjuntem altres propostes més ambicioses d’altres d’usuaris de Wikiloc! 😸).
Fetes les prèvies. Només un detall: en cas que hi aneu en dates plujoses o humides, penseu que l’últim tram sol tenir algun pendent amb pedres enfangades.
Normalment però, el camí està molt ben habilitat. I el resultat s’ho val:
Arribar a Cantonigros no té secret: des de l’Eix Transveral, cal agafar la sortida 183 i anar en direcció Roda de Ter seguint la C-153. Un cop encarrilats, aneu tirant per aquesta carretera uns 25 minuts. Passareu per Roda, les Masies de Roda, l’Esquirol, i finalment Cantonigros. 
Arribats a Chezlegrandtony, ja podeu deixar el carruatge només d’arribar. O si ho preferiu, podeu continuar fins al camp de futbol, on hi ha un aparcament amb vistosos rètols que indiquen el camí. 
Com sempre, una bona indicació via Googlemaps fa bona feina:  
Per cert, al final d’aquest aplaudit CAT de Setmana hi trobareu un excel·lent BONUS-TRACK d’un altre bell i proper indret per visitar: el Salt de Tirabous
El salt de Tirabous des del Morro de l'Abella, Tavertet
Cabrera i Pla d'Aiats des de Cantonigros, amb restes de neu

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

APURANT LA SORTIDA PEL CAMP DE FUTBOL

Sí, ho reconeixem, aquesta vegada estem davant d’una proposta de mocassins. I com que ja és això, una ruta de mínims, el prestigiós equip del CAT de Setmana apura fins al camp de futbol. D’aquí en surt un camí ample i empedrat, amb un primer tram força recte que poc a poc va agafant pendent avall:
Al cap d’uns 800 metres de camí ample i empedrat, trobem un trencant on la cosa canvia: ens endinsem ja cap al gorg. Fa més humitat, el sender es torna més estret, i de lluny ja sentim la remor del salt d’aigua. A mesura que ens hi acostem veiem les parets de roca que marquen les fondalades per on s’ha obert pas la riera. 
Aquí cal anar en compte per dues qüestions: pels abundants rostres pàl·lids que ens trobem de cara, i per les pedres relliscoses. I si ha plogut fort, ull! Que possiblement us podeu trobar amb algun arbre caigut. 
De totes maneres, es tracta d’un camí molt ben marcat i arranjat, amb alguns trams amb tanques de fusta. No hem de patir.

H2O EN MOVIMENT: AIGUA HIPNÒTICA

Al cap d’uns 500 metres de baixada, i quan ja estem en paral·lel al riu (la popular riera de les Gorgues) ja veiem de lluny, entre humitejades branques, el salt d’aigua. I res tu… quatre passes més i ja hi som. Objectiu assolit! 
Per cert, si ensopegueu dates plujoses, com és el cas d’aquest CAT de Setmana de post temporal Glòria (hivern 2020), l’espectacle és total:

 

🐺 ATENCIÓ: Apunt moliner: 

Si en plena contemplació hipnòtica del salt mireu a la vostra dreta, veureu al costat del camí una antiga construcció mig enderrocada oculta per la vegetació. Què era? Doncs un antic molí que aprofitava la força de l’aigua. En concret, un molí fariner que ja porta molts anys fet pols. 

Segons l’ajuntament de l’Esquirol, el 1940 se’l va endur una riuada, però també es creu que el molí ja estava abandonat i fet malbé als anys 20 del S.XX. En tot cas, el que tothom té clar és que el camí fins a la Foradada és el mateix que feien servir antigament els pagesos per anar al molí.

Per això en molts trams el camí està empedrat: perquè els animals que carretejaven la mercaderia amunt i avall hi poguessin circular amb un mínim de condicions:

Des de la Foradada es pot enllaçar amb d’altres rutes, com podeu comprovar a les propostes de Wikiloc similars del principi d’aquest CAT de Setmana. Però en el nostre cas concret, un cop ens hem extasiat amb la força hipnòtica que ens brinda la combinació H2O+Gravetat, tornem pel mateix camí fins a Cantonigros per dinar en un dels restaurants d’aquesta població. En concret, a Can Puntí, on podem comparar les estampes del dia amb una fotografia antiga de la Foradada que penja d’una de les parets del menjador.
 
Sempre és divertit comparar diferents moments d’un mateix indret, oi:
 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
Com sempre, acabem amb alguns enllaços d’interès i un BONUS TRACK d’un salt d’aigua espectacular, el Salt de Tirabous.

 

Osonatour per Santa María de Corcó
 La Foradada al ‘Descobrir’ (Amb nens)
Pàgina del Collsacabra a la Viquipèdia

BONUS TRACK, EL SALT DE TIRABOUS

Les imatges d’aquest gran CAT de Setmana es corresponen a principis de 2020, just després del temporal Glòria que va acumular uns registres de precipitació històrics. La regada va deixar cabals generosos a la Foradada i a molts altres indrets propers, com el salt de Tirabous, prop de Tavertet. Aquest és l’espectacle que es podia veure des del Morro de l’Abella, indret que forma part, per cert, del gran CAT de Setmana entre les cingleres de Sau.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 854

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Scroll to Top