Osona pel Collsacabra: la Foradada de Cantonigros
Aplaudit CAT de Setmana fins a la Foradada, un salt d’aigua especial gentilesa dels capricis de la riera de les Gorgues. L’encant li posa l’aigua i la ‘finestra’ natural de la roca “foradada”.
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 2,2 Km (anar i tornar) 
⏳ Temps: 0-1 hora
📶 Desnivell: 145 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2014, 2019  
🚴‍♀️ També en bici: NO 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Garric 

·cots.mar

·Annie Londonderry 

 ➔ De rutes que passen o arriben a La Foradada n’hi ha moltes (de fet, també us adjuntem algunes propostes més llargues d’altres d’usuaris de Wikiloc) però aquesta vegada l’equip del CAT de Setmana ha optat per una opció “canina”, de mínims: una caminada familiar i a l’abast de gairebé tothom. Una clàssica aposta ‘diumengera’ que, entre l’anada, la tornada, i l’estona que et quedes fent el badoc, pot allargar-se una horeta. Just el que cal per després fer algun tiberi en algun restaurant de Cantonigros.
Això sí, en cas que hi aneu en dates plujoses o humides, penseu que l’últim tram té algun pendent amb pedres sovint enfangades. Normalment però, el camí està molt ben habilitat. I el resultat s’ho val:
Arribar a Cantonigros no té secret: des de l’Eix Transveral, cal agafar la sortida 183 i anar en direcció Roda de Ter seguint la C-153. Cal anar tirant per aquesta carretera uns 25 minuts i creuar Roda, les Masies de Roda, l’Esquirol, i finalment Cantonigros. Podeu deixar el cotxe només d’arribar, o bé continuar fins al camp de futbol, on hi ha un aparcament amb vistosos rètols que indiquen el camí. Aquí una bonica indicació via Googlemaps:
Per cert, al final d’aquest aplaudit CAT de Setmana hi trobareu un excel·lent BONUS-TRACK d’un altre bell i proper indret per visitar: el Salt de Tirabous
El salt de Tirabous des del Morro de l'Abella, Tavertet
Cabrera i Pla d'Aiats des de Cantonigros, amb restes de neu

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

APURANT LA SORTIDA PEL CAMP DE FUTBOL

Com que aquesta és una ruta de mínims, el prestigiós equip del CAT de Setmana apura fins al camp de futbol. D’aquí en surt un camí ample i empedrat, amb un primer tram amb força rectes que poc a poc va agafant pendent avall:
Al cap d’uns 800 metres d’aquest camí ample i empedrat, trobem un trencant on la cosa canvia: ens endinsem ja cap al gorg. Fa més humitat, el camí és més estret i de lluny ja se sent el remor del salt d’aigua. A mesura que ens hi acostem, veiem les parets de roca que marca les fondalades per on s’ha obert pas la riera. Aquí cal anar en compte per dues qüestions: per la gent que et trobes de cara, i per les pedres relliscoses. I si ha plogut fort, possiblement us podeu trobar algun arbre caigut. De totes maneres, es tracta d’un camí molt ben marcat i arreglat, amb alguns trams amb tanques de fusta.

H2O EN MOVIMENT: AIGUA HIPNÒTICA

Al cap d’uns 500 metres de baixada, i quan ja estem en paral·lel al riu (la popular riera de les Gorgues) ja veiem de lluny, entre branques, el salt d’aigua. Al cap de no res, arribem a l’objectiu. Si ensopegueu dates plujoses, com és el cas d’aquest CAT de Setmana, és un bonic espectacle:

 

🐺 ATENCIÓ: Apunt moliner: 

Si en plena contemplació hipnòtica del salt mireu a la vostra dreta, veureu al costat del camí una antiga construcció mig derrocada i mig tapada per la vegetació. Què era? doncs un antic molí que aprofitava la força de l’aigua per la gravetat del salt. En concret, un molí fariner que ja porta molts anys fet pols. 

Segons una informació de l’ajuntament de l’Esquirol (més avall en trobareu l’enllaç) el 1940 se’l va endur una riuada, però també es creu que possiblement el molí ja estava abandonat i fet malbé als anys 20 del S.XX. En tot cas, el que tothom té clar és que el camí fins a la Foradada és el mateix que feien servir els pagesos antigament per anar al molí. 

Per això en molts trams el camí està empedrat: perquè els animals que carretejaven la mercaderia cap al molí o des del molí hi poguessin circular amb un mínim de condicions:

Des de la Foradada es pot enllaçar amb d’altres rutes, com podeu comprovar a les propostes de Wikiloc similars del principi d’aquest CAT de Setmana. Però en el nostre cas concret, un cop ens hem extasiat amb la força hipnòtica que ens brinda la combinació H2O+Gravetat tornem pel mateix camí fins a Cantonigros per dinar en un dels restaurants d’aquesta població. En concret, a Can Puntí, on podem comparar les estampes del dia amb una fotografia antiga de la Foradada que penja d’una de les parets del menjador.
 
Sempre és divertit comparar diferents moments d’un mateix indret:
 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

Com sempre, acabem amb alguns enllaços d’interès i un BONUS TRACK d’un salt d’aigua espectacular, el Salt de Tirabous.

 
Osonatour per Santa María de Corcó
Dades sobre la rehabilitació del camí a la Foradada (Ajuntament de l’Esquirol)
La Foradada al ‘Descobrir’ (Amb nens)
Pàgina del Collsacabra a la Viquipèdia

BONUS TRACK, EL SALT DE TIRABOUS

Les imatges d’aquest gran CAT de Setmana es corresponen a principis de 2020, just després del temporal Glòria que va acumular uns registres de precipitació històrics. La regada va deixar cabals generosos a la Foradada i a molts altres indrets propers, com el salt de Tirabous, prop de Tavertet. Aquest és l’espectacle que es podia veure des del Morro de l’Abella, indret que forma part, per cert, del gran CAT de Setmana entre les cingleres de Sau.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 451

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!