Osona de passeig pel Collsacabra: de Cantonigros a La Foradada
CAT de Setmana fàcil. Una ruta pre-vermut que surt del camp de futbol de Cantonigros i baixa fins a la Foradada, un salt d’aigua envoltat de pedra excepte per una de les parets, on hi ha la roca “foradada”: una finestra natural gentilesa dels capricis de la riera de les Gorgues,
Osona de passeig pel Collsacabra: de Cantonigros a La Foradada
 
Estem davant d’un CAT de Setmana fàcil. Una ruta pre-vermut que surt del camp de futbol de Cantonigros i va fins a la Foradada, un salt d’aigua, gentilesa dels capricis naturals de la riera de les Gorgues. Què té d’especial? doncs que és un gorg envoltat de roca excepte per una de les parets, on hi ha la roca “foradada”: una finestra natural que li dona nom al lloc.

 

Comencem? ⤵
 
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 2,2 Kms (anar i tornar) 
⏳ Temps: 0-1 hora
📶 Desnivell: 145 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2014, 2019  
🚴‍♀️ També en bici: NO
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:  

 

 
Wikiloc de CATdS de Cantonigros a la Foradada
 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 

·Annie Londonderry 

·Garric 

·cots.mar

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
 
➔ De rutes que passen o arriben a La Foradada n’hi ha moltes (de fet, també us adjuntem algunes propostes més llargues d’altres d’usuaris de Wikiloc) però aquesta vegada l’equip del CAT de Setmana ha optat per una opció “canina”, de mínims: una caminada familiar i a l’abast de gairebé tothom. Una clàssica aposta ‘diumengera’ que, entre l’anada, la tornada, i l’estona que et quedes fent el badoc, pot allargar-se una horeta. Just el que cal per després fer algun tiberi en algun restaurant de Cantonigros. Això sí, en cas que hi aneu en dates plujoses o humides, penseu que l’últim tram té algun pendent amb pedres sovint enfangades. Normalment però, el camí està molt ben habilitat. I el resultat s’ho val:
Arribar a Cantonigros no té secret: des de l’Eix Transveral, cal agafar la sortida 183 i anar en direcció Roda de Ter seguint la C-153. Cal anar tirant per aquesta carretera uns 25 minuts i creuar Roda, les Masies de Roda, l’Esquirol, i finalment Cantonigros. Podeu deixar el cotxe només d’arribar, o bé continuar fins al camp de futbol, on hi ha un aparcament amb vistosos rètols que indiquen el camí. Aquí una bonica indicació via Googlemaps:

CATS de Setmana vinculats

Osona resseguint el riu Ges per Forat Micó i el Salt del Molí de la Salgueda

El Moianès de Monistrol de Calders fins als Gorgs Blaus

Osona pels cingles de Sau: de Tavertet al Morro de l’Abella

Osona pels cingles de Sau: de Tavertet al Morro de l’Abella

APURANT LA SORTIDA PEL CAMP DE FUTBOL

 
Com que aquesta és una ruta de mínims, el prestigiós equip del CAT de Setmana apura fins al camp de futbol. D’aquí en surt un camí ample i empedrat, amb un primer tram amb força rectes que poc a poc va agafant pendent avall:
Al cap d’uns 800 metres d’aquest camí ample i empedrat, trobem un trencant on la cosa canvia: ens endinsem ja cap al gorg. Fa més humitat, el camí és més estret i de lluny ja se sent el remor del salt d’aigua. A mesura que ens hi acostem, veiem les parets de roca que marca les fondalades per on s’ha obert pas la riera. Aquí cal anar en compte per dues qüestions: per la gent que et trobes de cara, i per les pedres relliscoses. I si ha plogut fort, possiblement us podeu trobar algun arbre caigut. De totes maneres, es tracta d’un camí molt ben marcat i arreglat, amb alguns trams amb tanques de fusta.

H2O EN MOVIMENT: AIGUA HIPNÒTICA

 

Al cap d’uns 500 metres de baixada, i quan ja estem en paral·lel al riu (la popular riera de les Gorgues) ja veiem de lluny, entre branques, el salt d’aigua. Al cap de no res, arribem a l’objectiu. Si ensopegueu dates plujoses, com és el cas d’aquest CAT de Setmana, és un bonic espectacle:

 

🐺 ATENCIÓ: Apunt moliner: 

 

Si en plena contemplació hipnòtica del salt mireu a la vostra dreta, veureu al costat del camí una antiga construcció mig derrocada i mig tapada per la vegetació. Què era? doncs un antic molí que aprofitava la força de l’aigua per la gravetat del salt. En concret, un molí fariner que ja porta molts anys fet pols. 

Segons una informació de l’ajuntament de l’Esquirol (més avall en trobareu l’enllaç) el 1940 se’l va endur una riuada, però també es creu que possiblement el molí ja estava abandonat i fet malbé als anys 20 del S.XX. En tot cas, el que tothom té clar és que el camí fins a la Foradada és el mateix que feien servir els pagesos antigament per anar al molí. 

Per això en molts trams el camí està empedrat: perquè els animals que carretejaven la mercaderia cap al molí o des del molí hi poguessin circular amb un mínim de condicions:

Des de la Foradada es pot enllaçar amb d’altres rutes, com podeu comprovar a les propostes de Wikiloc similars del principi d’aquest CAT de Setmana. Però en el nostre cas concret, un cop ens hem extasiat amb la força hipnòtica que ens brinda la combinació H2O+Gravetat tornem pel mateix camí fins a Cantonigros per dinar en un dels restaurants d’aquesta població. En concret, a Can Puntí, on podem comparar les estampes del dia amb una fotografia antiga de la Foradada que penja d’una de les parets del menjador.
 
Sempre és divertit comparar diferents moments d’un mateix indret:
 
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.

 

Com sempre, acabem amb alguns enllaços d’interès, una ressenya acurada del nostre wikiloc i… un BONUS TRACK d’un salt d’aigua espectacular, el Salt de Tirabous.

 

 

Osonatour per Santa María de Corcó
 
Dades sobre la rehabilitació del camí a la Foradada (Ajuntament de l’Esquirol)
 
La Foradada al ‘Descobrir’ (Amb nens)
 
Pàgina del Collsacabra a la Viquipèdia

 

Powered by Wikiloc

BONUS TRACK, EL SALT DE TIRABOUS

 
Les imatges d’aquest gran CAT de Setmana es corresponen a principis de 2020, just després del temporal Glòria que va acumular uns registres de precipitació històrics. La regada va deixar cabals generosos a la Foradada i a molts altres indrets propers, com el salt de Tirabous, prop de Tavertet. Aquest és l’espectacle que es podia veure des del Morro de l’Abella, indret que forma part, per cert, del gran CAT de Setmana entre les cingleres de Sau.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 953
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 19-12-2020 – Andy de Vic
Aquest 2020 s’ha masificat tot però els salts estaven tots increibles, dels anys amb més aigua, tant al morro com a la foradada. Bon bloc
 
Un CAT de Setmana pel Prepirineu? Pel Puigsacalm? Of course:

Un excel·lent CAT de Setmana per una Ruta d’H2O? Of course:

Una altra ruta d’H2O? I que sigui fàcil pel Pirineu Oriental? Of course

CERCATDOR🔎