Osona per Savassona: pedres, paisatges i màgia
Misteriós CAT de Setmana de passejada tranquil·la per Savassona: un d’aquells racons del país amb màgia pròpia: pedres grans i pedres molt grans entre bosc, romànic, i història.
▶ Àmbit: Interior
🔀 Recorregut: 0,8 km (Del pàrquing a l’església) + el temps que dediqueu a voltar per l’entorn
⏳ Temps: 1-2 hores
📶 Desnivell: 70 metres  
🔄 Ruta: espai obert, moltes opcions
📅 Data: 1982, 1990, 2020… Cada 2×3
🚴‍♀️ També en bici: Sí  

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Alfons Sánchez 

➔ Què té Savassona? Ben mirat, tampoc cal que ens flipem: analitzat fredament, fredament, no és pas el paratge més espectacular del món, ni molt menys. De fet, és una muntanyeta amb una església al capdamunt i una mica de bosc amb uns pedrots. Però de vegades passa que aquesta suma de coses ordinàries dóna un resultat  extraordinari. 
Per això us posem quatre motius per dedicar-hi  una bon matí i/o tarda d’un CAT de Setmana
1 – Pels amants de l’escalada: pedres = vies per fer-hi bloc. Què més cal afegir-hi, amants del magnesi? 🙂
2 – Pels amants del patrimoni i l’arqueologia: pedres = jaciments. En algunes de les pedres s’hi ha descobert que eren usades per a sacrificis humans d’antics poblats ibèrics. A més, a dalt d’un petit cim hi tenim l’església de Sant Feliu de Savassona, d’origen preromànic, i a uns pocs quilometres, el monestir de Casserres, del Segle XI.
3 – Pels amants de les bones vistes: pedres = turonets elevats. Pujant uns pocs metres tenim unes excel.lents estampes de la plana de Vic, de les Guilleries i del pantà de Sau.
4 – Pels domingueros: pedres = bon indret per fer-hi pic-nic. Tota l’àrea és un punt molt visitat per fer-hi el dinar i passar-hi el dia, ja sigui escalant, jaient, caminant, deixant que la canalla jugui corri i cridi, o passant la tarda fent malabarismes sobre una corda, per posar quatre exemples.
Tot això està molt bé, però com hi anem? Molt fàcil: des de l’eix Transversal, heu de sortir a l’alçada de Roda de Ter (sortida 183), i abans d’entrar al poble, trencar a la dreta cap a Tavèrnoles per la famosa carretera BV-5213. Però atenció: un cop arribeu a Tavèrnoles, continueu recte, com si anéssiu cap al “Parador de Sau” o al restaurant Fussimanya, que malgrat tenir un nom que sembla nipó, és d’origen català. 
Passat Tavèrnoles, la carretera continua enfilant amunt entre alguns revolts, i ben aviat agafareu una corba marcada a la dreta. Veureu que en pocs metres de diferència hi ha dos mini aparcaments enganxats a la carretera, tots dos de terra. Allà ja hi podeu deixar el carruatge. Un cop aparcats, cal caminar uns minuts. 
Els camins surten de diferents punts i passen entre conreus. Són planers i molt agradables.
Mapa de Google amb les coordenades per anar a buscar l’aparcament.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

ENFILAR-SE PER LES PEDRES 

 
La benvinguda a Savassona ens la dona, de seguida, un primer tros de pedra, coneguda com “El Dau”, que ens ensenya dues coses: la primera, que porta alguns anys acollint diverses vies d’escalada, i la segona, que porta encara més anys descansant en aquest punt al peu de la muntanyeta de Sant Feliu, on pujarem després. 
En el moment de la foto de sota (2017) Savassona està a petar de gent. És hora de dinar i als seus voltants estan a petar de rostres pàl·lids: escaladors, gent que va de pícnic, famílies diumengeres, el prestigiós equip del CAT de Setmana… És un diumenge diguem-ne de “cridòria”…
El Dau, una de les roques més emblemàtiques (i escalades) de Savassona
A partir d’aquí, comença la festa: a la vostra esquerra us queda el turonet de Sant Feliu i toooota la resta de l’àrea: més i més pedres entre els arbres. 
Algunes son com el Dau; altres son més petites però preservades, com la pedra de les Bruixes; també n’hi ha que s’amaguen entre les alzines; d’altres estan polides pel vent i els escaladors; d’altres tenen esbarzers, moltes amb líquens; i algunes, atenció, amb gravats rupestres que es remunten a l’època medieval. 
En alguns casos, fins i tot al neolític.

 😺 ATENCIÓ: Dades sobre el Dau:

“El Dau” té fins a 7 vies d’escalada, i sempre hi ha algú o altra fent-hi l’aranya. Són vies molt marcades. Com sol ser habitual, per les marques blanques de magnesi les coneixereu. N’hi ha que més o menys es poden fer amb certa dignitat, sobretot si tens algú que et fa “d’ascensor” des de baix i t’estira amunt amb les cordes. Anys enrere el prestigiós equip del CAT de Setmana l’havia enfilat aràcnidament, no sense certa ajuda.

Al final d’aquesta interessant ressenya us enllacem algunes referències per si en voleu més detalls (cliqueu aquí si voleu anar-hi ara), però ja us avancem que el més destacat és la Pedra del Sacrifici. És enorme i en una de les vessants té una rampa per on hi feien caure els humans sacrificats… una humana tradició d’èpoques més remotes i sacrificades. 
Fa uns anys es van fer unes excavacions a la base i s’hi van trobar restes humanes. Ara la zona està ben delimitada i amb alguns rètols explicatius.

PEDRES, TURONET I BELLES VISTES

Una gràcia de Savassona és que pots voltar entre pedres tot el dia, però si al final te n’emprenyes, sempre pots pujar pels caminets que et porten a dalt l’església. Així no només pots gaudir del nostre amable patrimoni, sinó també del nostre generós paisatge. 
I si al final també te n’emprenyes, pots tornar a baixar i continuar amb la màgia de les pedres. I diem “continuar amb la màgia” perquè enfilar els pocs metres que et porten cap a Sant Feliu de Savassona t’ensenyen una cosa: com la construcció humana aprofita el relleu natural.
L’ermita és del S.X i té parts romàniques i preromàniques. Això sí, de la mitja dotzena de vegades que hi hem pujat, sempre l’hem trobat tancada. Per sort, el que no ens poden tancar són les vistes:
I encara més “màgia”: al terra granític del cim hi veureu tot de forats i marques, com si algun gegant hagués vingut a “furgar” el terra per deixar-hi uns tolls i unes marmites naturals, algunes connectades per canalets escarbats a la pedra.
Per cert, a tocar de Savassona hi ha l’embassament de Sau, que també dóna per fer moltes caminades i excursions. Podeu trobar una ruta que ressegueix un tros de Sau al CAT de Setmana de caminada fins a Casserres pel costat de Sau. I també al CAT de Setmana per Tavertet i les cingleres de Sau.
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Ho admetem: no és una sortida per caminar molt. No és una gran caminada, per bé que evidentment fins aquí i des d’aquí hi passen alguns camins per anar amunt i avall. En tot cas, és un bon indret.
 Un bon indret per caminar/passejar i envoltar-se de la seva màgia. I per fer-se preguntes:
❓ Un bon indret per preguntar-se: com van arribar aquestes pedres aquí? 
❓ Un bon indret per preguntar-se: com era tot això antigament? 
❓ Un bon indret per preguntar-se: com vivíem abans els humans d’aquesta zona? 
❓ Un bon indret per preguntar-se: d’on venim? cop on anem? 
❓ Un bon indret per preguntar-se: quina serà la pròxima proposta del Cat de Setmana?

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 679

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!