Osona i Savassona: pedres, història, natura i màgia
Savassona és un racó especial i amb màgia. Un tros de bosc per descobrir. La “màgia” de Savassona  la donen uns elements que es repeteixen en d’altres indrets “màgics” del pais: les pedres. Per cert, ja que hi som: n’hem de dir pedres o n’hem de dir roques?
Osona i les pedres de Savassona: història, paisatges i màgia

 

Savassona és un lloc per passejar-hi més que per caminar-hi. Però és d’aquells racons del país amb màgia. La “màgia” de Savassona segurament la donen  les pedres. Pedres grans. Pedres molt grans. Desenes de pedres mitjanes, grans i molt grans repartides pel bosc. Si hi aneu amb nens, és un lloc ideal perquè es quedin encantats. Per cert, ja que hi som: n’hem de dir pedres o n’hem de dir roques?

 

Comencem? ⤵
 
▶ Àmbit: Interior
🔀 Recorregut: 0,8 Kms. (del pàrquing a l’església) + el temps que dediqueu a voltar per la zona
⏳ Temps: 1-2 hores
📶 Desnivell: 70 metres  
🔄 Ruta: espai obert, moltes opcions
📅 Data: 1982 – 1990 – 2019… (un clàssic)
🚴‍♀️ També en bici: Sí
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·genic

·Alfons Sánchez 

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Què té Savassona? Ben mirat, tampoc cal que ens flipem: mirat fredament, fredament, no és pas el paratge més espectacular del món, ni molt menys. De fet, és una muntanyeta amb una església al capdamunt i una mica de bosc amb uns pedrots. Però de vegades passa que aquesta suma de coses ordinàries dóna un resultat  extraordinari. Per això us posem quatre motius per dedicar-hi  una bon matí i/o tarda d’un CAT de Setmana
1 – Pels amants de l’escalada: pedres = vies per fer-hi bloc. Què més cal afegir-hi, amants del magnesi? 🙂
2 – Pels amants del patrimoni i l’arqueologia: pedres = jaciments. En algunes de les pedres s’hi han fet jaciments i s’ha descobert que s’havien usat per a sacrificis humans d’antics poblats ibèrics. A més, a dalt d’un petit cim hi tenim l’església de Sant Feliu de Savassona, d’origen preromànic, i a uns pocs quilometres en cotxe, el monestir de Casserres, del Segle XI.
3 – Pels amants de les bones vistes: pedres = turonets elevats. Pujant uns pocs metres tenim unes excel.lents estampes de la plana de Vic, de les Guilleries i del pantà de Sau.
4 – Pels domingueros: pedres = bon indret per fer-hi pic-nic. Tota l’àrea és un punt molt visitat per fer-hi el dinar i passar-hi el dia, ja sigui escalant, jaient, caminant, deixant que la canalla jugui corri i cridi, o passant la tarda fent malabarismes sobre una corda, per posar quatre exemples.
Savassona forma part del municipi de Tavèrnoles, a Osona. Per arribar-hi des de l’eix Transversal, heu de sortir a l’alçada de Roda de Ter (sortida 183), i abans d’entrar a Roda,  trencar a la dreta, camí de Tavèrnoles, per la famosa carretera BV-5213. Però atenció: un cop arribeu a Tavèrnoles, continueu recte, com si anessiu cap al “Parador de Sau” o al restaurant Fussimanya, que malgrat tenir un nom que sembla nipó, és d’orígen català. Un cop passat Tavèrnoles, la carretera continua enfilant amunt entre alguns revolts, i ben aviat agafareu una corba marcada a la dreta. Veureu que en pocs metres de diferències hi ha dos mini aparcaments enganxats a la carretera, tots dos de terra. Allà ja hi podeu deixar el cotxe.  Són fàcils de veure perquè normalment sempre hi ha cotxes. Un cop aparcats, cal caminar uns minuts. Els camins surten de diferents punts i passen entre conreus. Són planers i molt agradables.
Mapa de Google amb les coordenades per anar a buscar l’aparcament.

CATS de Setmana vinculats

Osona i les cingleres de Sau: Tavertet i el Morro de l’Abella (amb Bonus Track)
CAT de Setmana light fins al salt de la Foradada de Cantonigros
Osona pel Ter: Fins al monestir de Casserres per sobre el pantà de Sau
Osona i les cingleres de Sau: Tavertet i el Morro de l’Abella (amb Bonus Track)

ENFILAR-SE PER LES PEDRES 

 
La benvinguda a Savassona ens la dona, de seguida, un primer tros de pedra, coneguda com “El Dau”, que ens ensenya dues coses: La primera, que porta alguns anys acollint diverses vies d’escalada, i la segona, que porta encara més anys descansant solitària en aquest punt al peu de la muntanyeta de Sant Feliu, on pujarem després. En el moment de la foto de sota (2017) Savassona està a petar de gent. És hora de dinar i als seus voltants és ple de visitants: escaladors, gent que va de pícnic, famílies  diumengeres…. És un diumenge diguem-ne de “cridòria”…
El Dau, una de les roques més emblemàtiques (i escalades) de Savassona
A partir d’aquí, comença la festa: a la vostra esquerra us queda el turonet de Sant Feliu i toooota la resta de l’àrea: més i més pedres entre els arbres. Algunes com el Dau, altres de més petites però preservades, com la pedra de les Bruixes, algunes en mig dels alzines, algunes ben polides pel vent o pels escaladors, d’altres amb esbarzers, moltes amb líquens, i algunes, atenció, amb gravats rupestres que es remunten a l’època medieval. En alguns casos, fins i tot del neolític.

 😺 ATENCIÓ: Dades sobre el Dau:

 

“El Dau” té fins a 7 vies d’escalada, i sempre hi ha algú o altra fent-hi l’aranya. Són vies molt marcades, i com sol ser habitual, per les marques blanques de magnesi les coneixereu. N’hi ha que més o menys es poden fer amb certa dignitat, sobretot si tens algú que et fa “d’ascensor” des de baix i t’estira amunt amb les cordes. Anys enrere el prestigiós equip del CAT de Setmana l’havia enfilat, no sense certa ajuda.

Al final d’aquesta interessant ressenya us enllacem algunes referències per si en voleu més detalls (cliqueu aquí si voleu anar-hi ara), però ja us avancem que el més destacat és la Pedra del Sacrifici. És enorme i en una de les vessants marca una pendent per on hi feien caure els humans sacrificats… una humana tradició d’èpoques més remotes i sacrificades. Fa uns anys es van fer unes excavacions a la base i s’hi van trobar restes humanes. Ara la zona està ben delimitada i amb alguns rètols explicatius.

PEDRES, TURONET I BELLES VISTES

 

Una gràcia de Savassona és que pots voltar entre pedres però si al final te n’emprenyes, sempre pots pujar pels caminets que et porten a dalt l’església i gaudir no només de la nostra historia sinó també del nostre paisatge. I si al final també te n’emprenyes, pots tornar a baixar i continuar amb la màgia de les pedres. I diem “continuar amb la màgia” perquè enfilar els pocs metres que et porten cap a Sant Feliu de Savassona t’ensenyen una cosa: com la pedra de la muntanya es barreja amb la pedra de l’església. La construcció humana aprofita el relleu natural.
L’ermita és del S.X i té parts romàniques i preromàniques. Quan hi vam anar estava tancada. De fet, de la mitja dotzena de vegades que hi hem pujat, sempre l’hem trobat tancada. En tot cas, un altre element per al “gaudi” de l’àvid lector del nostre CAT de Setmana són les vistes.
A més, al terra granític del cim hi veureu tot de forats i marques, com si algun gegant hagués vingut a “furgar” el terra per deixar-hi uns tolls i unes marmites naturals, algunes connectades per canalets escarbats a la pedra.
A tocar de Savassona hi ha l’embassament de Sau, que també dóna per moltes caminades i excursions. Podeu trobar una ruta que ressegueix un tros de Sau al CAT de Setmana de caminada fins a Casserres pel costat de Sau. I també al CAT de Setmana per Tavertet i les cingleres de Sau.
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
No és una sortida per caminar molt. No és una gran caminada, per bé que evidentment fins aquí i des d’aquí hi passen alguns camins per anar amunt i avall. En tot cas, és un bon indret. Un bon indret per caminar/passejar i envoltar-se de la seva màgia:
 
❓ Un bon indret per preguntar-se: com van arribar aquestes pedres aquí?
 
❓ Un bon indret per preguntar-se: com era tot això quan hi van arribar?
 
❓ Un bon indret per preguntar-se: com vivíem abans els humans d’aquesta zona?
 
❓ Un bon indret per preguntar-se: d’on venim? cop on anem?
 
❓ Un bon indret per preguntar-se: quina serà la pròxima proposta del Cat de Setmana?
 

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 1249
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Un CAT de Setmana fent la cabra per Montserrat? Of course

Una excursió amb grans vistes del Solsonès fins a la presó de Busa? OK!

Una ruta d’H2O per rieres del Moianès fins al Molí d’en Brotons? Valens!

CERCATDOR🔎