Osona pel Ges: Forat Micó, la Portella i Sant Roc
El concepte “un estirar les cames perfecte” defineix aquest aclamat CAT de Setmana, pensat per consumar un matí de diumenge, o una tarda d’estiu (amb el permís de la calorada i les tempestes). Ens enfilem fins a la carena oriental de la serra de Bellmunt, baixem fins a trobar el riu Ges i tornem pel Forat Micó.  
Osona pel Ges: Forat Micó, la Portella i Sant Roc

 

El concepte “un estirar les cames perfecte” podria definir fidelment aquest CAT de Setmana, pensat per consumar un matí de dissabte o diumenge, o una tarda d’estiu (amb el permís de la calorada i les tempestes). Ens enfilem fins a la carena de la serra de Bellmunt, després baixem fins a trobar el riu Ges i tornem pel Forat Micó. 

 

Comencem? ⤵
▶ Àmbit: Prepirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 8,8 quilòmetres
⏳ Temps: 2-3 hores
📶 Desnivell: 310 metres  
🔄 Ruta Circular
📅 Data: 2029 
🚴‍♀️ També en bici: Més o menys
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 
 
 
Wikiloc CATdS per Sant Roc, la Portella i Forat Micó
 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

scary

pescacebes 

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Aquesta sortida connecta la Vall del Ges amb el Vidranès amb un primer tram que s’enfila fins al pas de la Portella, a la part més oriental de la Serra de Bellmunt. En aquest punt, travessem un petit coll entre parets de pedra i de cop i volta… tatxan! Fem un canvi radical: entrem a la vessant Nord i a les muntanyes del Vidranès. La ruta continua amb un descens i el retorn al punt de partida seguint el riu Ges pel Forat Micó. Una delícia de vistes i aigua (sempre que no enganxem una de les recurrents i cada cop més habituals secades d’aquest afluent del Ter) per una ruta que ens porta a creuar el riu fins a cinc vegades (en alguns casos cal descalçar-se). 

DE SANT PERE A SANT ROC

 

La sortida la fem passat Sant Pere de Torelló (o just abans d’arribar-hi si és que venim d’Olot), a la casa de Fontdevila, a tocar de la carretera BV-5224. Agafem un camí cap a l’ermita de Sant Roc que surt del costat de la riera de les Pedroses i segueix el sender PR-C 145, un traçat imperdible que es va enfilant sobre un terra de pedra marga.  
No us confongueu: cal agafar el camí que puja per la dreta del rierol, no pas la pista asfaltada que porta cap a les Comes i Pedroses. Per entendre’ns, quan comencem a pujar, la riera ens queda a la nostra esquerra.

CATS de Setmana vinculats

Osona pel Ter: l’encant dels jardins del Pelut de Torelló i Orís
Osona pel Ges pel Forat Micó i el salt del Molí de Salgueda

Osona pel Collsacabra fins al salt de la Foradada de Cantonigros

Osona pel Ges pel Forat Micó i el salt del Molí de Salgueda
Aquest primer tram es va enfilant poc a poc amb una excel·lent i constant estampa de Bellmunt al nostre davant, i amb una panoràmica cada cop més ferma de Sant Pere, la Vall del Ges i part d’Osona fins que al cap de poc més d’un quilòmetre de pujada, arribem al primer destí, la petita ermita de Sant Roc. És una construcció molt petita construïda sobre un petit altiplà que data del Segle XVII i es troba a 730 metres d’alçada:

 

ATENCIÓ: Apunt llampegant!

 

En el moment de fer aquesta sortida, el prestigiós equip del CAT de Setmana hem ensopegat l’ermita en obres. El motiu? L’impacte d’un llamp caigut a finals de juny de 2020 que va afectar l’espadanya, va fer saltar una creu de ferro, i va fer malbé algun element de l’interior de la capella.

El llamp va entrar pel sostre i va sortir per un forat arran de terra. Per sort, ningú no va prendre mal.

 

DE SANT ROC A LA PORTELLA

 
A partir de Sant Roc, entrem en un tram més ombrívol que ens porta fins a la casa del Serrat, un mas immens i molt ben cuidat que deixem a la nostra dreta per continuar pujant per un camí perfectament fresat. Continuem pel traçat del PR-C 145 fins que al cap d’uns 400 metres creuem el camí del Pla de la Riera a Bellmunt i fem un gir cap a llevant seguint el camí del Serrat dels Cristians Vells. A mida que ens enfilem, les estampes són més fermes: 
L’objectiu és arribar al capdamunt d’una renglera de torres d’alta tensió que s’obren pas entre els arbres per la vessant sud de Bellmunt seguint un traçat en línia recta. Les torres d’alta tensió van de dret, però nosaltres evidentment anem pujant de mica en mica, fent ziga-zagues entre boscos d’alzines, alguns dels quals en “tractament” per intentar recuperar-los de les fortes secades dels últims estius. Al cap d’uns 10-15 minuts arribem a la Portella, a dalt del la carena, just al costat d’un dels pals d’electricitat. En aquest punt hi ha la  ‘Vidranès-Gate’: el pas sobtat d’una vessant a l’altra per un pas estret d’uns cinc metres flanquejat per murs de pedra a banda i banda. Aqusest punt ofereix interessants vistes a les dues cares de la muntanya:
 
😺  A la cara Sud, la Vall del Ges i com a curiositat, la línia recta del traçat elèctric: 
😹 I a la cara Nord, els boscos frondosos del Vidranès, la casa de la Vall, i la part Nord del Forat Micó:

FORAT MICÓ I TORNADA

 

Un cop extasiats pels paisatges que ens ofereix aquest pas, baixem per la vessant Nord cap a buscar el riu Ges, com si anéssim cap a la casa de la Vall. Continuem pel mateix camí que va perdent alçada entre fagedes, fins que al cap d’uns 600 metres trenquem a la dreta i baixem de dret per la llera d’un torrent (el torrent del Pedreguet) que ens deixarà a la pista del Forat Micó, la carretera de terra que connecta Sant Pere amb la casa de la Vall. Quan arribem en aquest punt, tenim dues opcions: si tirem a l’esquerra anem cap a Vidrà (podeu consultar el nostre gran CAT de Setmana de Sant Pere a Vidrà pel Forat Micó i el Molí de la Salgueda, un dels més aclamats) i si tirem a la dreta, anem cap a Sant Pere. En aquesta ocasió, tirem a la dreta per començar el camí de retorn i anem seguint pel costat del Riu, en el mateix sentit que l’aigua. 
El primer tram passa pel congost del Forat Micó amb el riu enclotat a la nostra esquerra, uns quants metres sota nostra, i amb les parets del pas natural  sobre les nostres nobles testes. És en aquest punt que passem pel costat de la presa, que de vegades està seca com una pipa, i de vegades, alegre i curulla d’H2O
Un cop passat l’estret, el camí continua baixant poc a poc, serpentejant pel costat del riu. El creuem cinc vegades fins que arribem de nou a la BV-5224. A partir d’aquí, tirem a la dreta per la mateixa carretera i ens mengem un tros d’asfalt fins arribar al punt de sortida. És un tram final de gairebé un quilòmetre i mig que no aconsellem de fer en plena solana. Si, evidentment, us voleu estalviar el tram asfaltat, una opció és fer una part d’aquest últim tram pel caminet que segueix paral·lel al riu per la font de la Figuera. Tard o d’hora però, haureu d’anar a buscar la carretera.
 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabem amb alguns links d’interès i un detall més ampli de l’enllàç al Wikiloc:
 
Ermita de Sant Roc a la web de VallGesBisaura.com

El Forat Micó al ‘Descobrir’
 

 

CATdS per la Portella i el Forat Micó a Wikiloc:

Powered by Wikiloc

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 1214
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Una ruta circular pel Taga el coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? OK!

Una Ruta d’H2O pel Ter entre Sant Quirze de Besora i Borgonyà? OK!

Una de cingleres de Sau per Tavertet amb bola extra? Valens!

CERCATDOR🔎