Osona pel Ter: el pantà de Sau pel camí de Casserres
Entusiasmant CAT de Setmana fins al monestir de Sant Pere de Casserres per un ‘braç’ de muntanya envoltada per les aigües de l’embassament de Sau. El pantà de Sau a vista de senglar.
▶ Àmbit: Interior
🔀 Recorregut: 8,3 km (anar i tornar)
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 145 metres  
🔄 Ruta NO circular 
📅 Data: 2018
🚴‍♀️ També en bici: Sí 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·Lacoromina

·roanxa 

➔ Aquesta excursió és fàcil i per a tots els públics. Com mostra el plànol (ICGC), al final del camí, a la punta d’aquesta “península” s’hi troba el Monestir de Casserres, de manera que la proposta ho té tot per al gaudi individual i/o familiar: un objectiu culturalment interessant, una ruta amb poc desnivell, un camí molt ben marcat, i unes vistes al pantà, que ens queda just a sota, excel·lents.
El monestir de Casserres vist des de mig camí. Al fons, Bellmunt
Entre el parador de Sau i Casserres hi tenim uns 3 quilòmetres i mig, i si ens ho prenem amb calma (fent fotos o fent meditació tipus “¿perquè em llevo cada dia a les 6h?” o bé parant per fer algun mos en algun dels “miradors” que ofereix la ruta) hi podem estar entre una hora i una hora i mitja ben bona (tornada a banda). Depèn del ritme.  
Tingueu en compte que el final del camí no ens deixa a la paret del monestir, sinó a l’entrada del recinte restaurat, uns quants metres abans. I és que, d’ençà que Sant Pere de Casserres es va restaurar (1994-1998) hi hem guanyat que quatre hippies flipats ja no hi fan misses negres, i també hi hem guanyat que l’espai ja no es degrada més. Però per contra, l’accés directe a Casserres ja no és possible. I val més així, en vistes del tracte que havia rebut els últims 300 anys. Si no, que baixi Sant Pere (de Casserres) i ho jutgi.

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

SORTIDA DES DEL PARADOR DE SAU (O GAIREBÉ)

Per arribar fins al parador, hem de fer la mateixa ruta que us proposem al CAT de Setmana per Savassona: anar a buscar la carretera de Tavèrnoles, la BV-5213, i no deixar-la fins que s’arriba al parador de Sau. Una bona solució és deixar el cotxe uns 600 metres abans del parador, al pàrquing que ens queda a la dreta just al costat del trencant del camí estret. Si aparquem aquí, haurem de fer un trosset curt d’asfalt fins a trobar el trencant del caminet, però és millor que no pas pidolar un aparcament entre les cunetes, que de seguida veureu que no existeix. 
De fet, tant si aquest últim tram el feu a peu o amb el cotxe, us trobareu amb una bifurcació: comprovareu que el parador queda a mà dreta i que la BV-5213 continua amunt per l’esquerra, cap al monestir. Continueu per la carretera uns pocs metres i us adonareu que a la primera de canvi, al primer revolt a l’esquerra, hi ha un indicatiu a mà dreta per agafar el caminet del Casserres. Com mostra la imatges superior, l’indicador és clar i diàfan. 
Mapa de Google amb les coordenades per anar a buscar l’aparcament.
Insistim: Last Call: Si us passeu el trencant on comença el camí i continueu carretera amunt pensant que trobareu un lloc ample per per deixar el cotxe, o bé per fer maniobra i tornar avall, ho teniu fotut… us trobareu que no hi ha gaires espais i acabareu gairebé al final de la carretera, a tocar de l’entrada del monestir. Al prestigiós equip del CAT de Setmana ens va passar això, i no vam poder girar fins al pàrquing de busos del monestir, gairebé al final de tot de la carretera. Cal buscar aparcament abans i una bona opció és fer-ho a l’esplanada prèvia al parador. Suposa uns 600 metres més de camí, però ens ofereix vistes del pantà com aquesta:
I si us aventureu amb el cotxe per la carretera que baixa pel costat del pàrquing, el ‘camí estret’, podreu anar vorejant l’embassament fins a indrets com el mirador del Punt de la Força, on les estampes realment s’ho valen…
… però no ens despistem de l’objectiu d’aquest CAT de Setmana. Es tracta de fer el camí de Casserres des del Parador. O sigui que ens situem al principi del trencant i comencem a caminar amb il·lusió. (El camí coincideix amb el GR151, i és també una de les rutes del bisbe Oliba, per raons evidents).

 

… I A GAUDIR DEL CAMÍ!

 

Un cop encarrilats, la qüestió és anar gaudint de tot el que ens ofereix aquest CAT de Setmana perquè més o menys la tònica és sempre la mateixa, i ens obsequia amb aquests joiosos ingredients:
 
😺 Un camí prou ample i amb ombra gairebé sempre perquè estem sota un bosc de roures i alzines. Bona part del tram és així:
😺 La major part del trajecte el fem per a banda baga. Gairebé sempre el riu Ter ens queda a sota, a la nostra dreta durant el camí d’anada, amb un desnivell d’uns 100/150 metres, segons el tram (i segons les corbes de nivell que marquen els plànols de l’Institut Cartogràfic de Catalunya). De totes maneres, en cap cas hi ha sensació de vertigen perquè sempre tenim arbres a sota.
😺 A l’altra banda del riu hi tenim les muntanyes i els cingles de Tavertet, on també s’hi poden fer un munt d’excursions amb vistes espectaculars. Les podeu descobrir al nostre CAT de Setmana per Tavertet i els cingles de Sau pel Morro de l’Abella.  
😺 De tant en tant el camí puja de nivell i se situa a la part més alta de la muntanya, just al costat de la carretera… 

😺 ATENCIÓ:  Apunt per a les figues de moro:

En aquests trams mes enlairats i menys protegits pels arbres, també ens sorprèn certa flora silvestre. Ens permet veure, per exemple, com algunes figues de moro intenten treure el cap tímidament entre les roques. 

Així ens ho mostra aquesta bella estampa que, per cert, també ens fa de brúixola perquè  marca una referència: si us hi fixeu, es veu una muntanya al fons, de color blavós, a la banda esquerra de la imatge. Doncs bé, aquesta muntanya del final de tot és Bellmunt, la que separa la Vall del Ges del Bisaura i el Vidranès, i ens indica, sense pot d’equivocar-nos, que estem mirant cap al Nord. (Bellmunt és just a la part Nord d’Osona, i és el primer plec del Pre-Pirineu)

 

Sempre podeu conèixer més a fons Bellmunt amb les següents propostes:

 
 

BALCONADES SOBRE L'AIGUA

Quan la ruta fa aquesta petita “ascensió” a la superfície i fa un tros pel costat de la carretera, donem per acabat el primer tram. Un tram, cal reconèixer-ho, una mica escàs en matèria de panoràmiques. Això pot desesperar a aquell qui busqui grans vises del meandre, perquè el cert és que fins ara com a màxim hem pogut aspirar a veure això entre els arbres… 
… però sortosament això només són els primers 15/20 minuts de caminada. Un cop superats, i feta també la petita incursió pel costat de la carretera, el camí es torna a “enfonsar” pel costat de la muntanya, i a partir d’aquí la cosa canvia: veureu que al llarg del recorregut apareixen diferents “terrassetes” o miradors del meandre, que ens ofereixen apoustoflants vistes.

 

😺 Comprovareu que alguns dels miradors són roques suspeses. Sòlides, però suspeses. D’altres són autèntics finestrals. Aquí uns exemples de les vistes:
😺 En algun altre moment, el camí ens porta de nou a deixar la vessant baga i a circular per la part més alta de la muntanya (comprovareu que en alguns trams fins i tot la carretera ens queda per sota). En aquests casos, les vistes al meandre guanyen perspectiva:
I així, amb aquestes panoràmiques canviants, arribem al final del camí, Sant Pere de Casserres. La visita, of course, hi és obligada. El camí de tornada és el mateix, a menys que disposeu d’una opció motoritzada que us torni a lloc per la carretera. De totes maneres, el camí és tan ferm que repetir-lo no suposa cap esforç. Ans al contrari. 

 

I ja està, ja ho tindriem. Això és tot.

 

Poc més a afegir sobre una ruta còmode, agradable i amb pocs secrets, més enllà de les sorpreses constants de les vistes a l’embassament, algun esquirol que ens creua pel mig, i les marques inequívoques de la presència de senglars al llarg del camí.
 
Acabem amb uns links d’interès i un petit BONUS TRACK sobre el monestir: 

 

Enllaç a la web oficial de Sant Pere de Casserres

Rutes per Casserres de la web Osonaturisme.cat

BONUS TRACK – SANT PERE DE CASSERRES

 

Amb l’arribada del S.XXI Casserres ha recuperat la dignitat i torna a estar restaurada i molt ben condicionada per a visitar-lo. No ha recuperat l’esplendor de segles anteriors, si és que per esplendor entenem l’activitat pròpia d’un monestir, però sí que ha deixat enrere un llarg temps de decadència i abandonament i deixadesa, sobretot al llarg del S.XX. 

Casserres des de l'altra riba, s'hi veu clarament la "peninsula" que acabem de travessar. (Foto: Consell Comarcal Osona)

L’església de Sant Pere de Casserres data del S.XI i es va consagrar l’any 1050. És un dels exemplars romànics més interessants per una cosa curiosa: és més ampla que llarga. 

Interior de l'església (Foto: Consell Comarcal d'Osona)

La visita a Casserres ens mostra l’església, però també la resta d’elements del monestir: el mini-claustre, el celler, el dormitori, l’escriptori… una bona manera de rematar la caminada. Per cert, el que és més escàs de trobar-hi són utensilis originals, perquè amb tantes dècades d’abandonament no en va quedar gaire res de res.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 646

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!