Osona per camins emboscats fins a Sant Sebastià
Grandiós CAT de Setmana circular fins a l’ermita de Sant Sebastià. Ressegueix un tram del riu Mèder, va guanyant alçada entre pins i conreus, i al final, el premi: les vistes a la plana de Vic.
▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 13,3 km
⏳ Temps: 3-4 hores
📶 Desnivell: 277 metres  
🔄 Ruta circular  
📅 Data: 2021
🚴‍♀️ També en bici: Sí  

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·gabypepi

·Verdimuni

➔ L’ermita de Sant Sebastià és un lloc de visita recorrent per la proximitat a Vic i les vistes que ofereix d’Osona, a més del valor històric que té per haver acollit a principis del S.XVIII el Pacte dels Vigatans en defensa de la ll*llbertat del nostre país. La Ruta directe és rapida i puja dreta, però l’equip del CAT de Setmana prefereix donar una mica de volta i convertir aquesta proposta en una bona caminada circular que combina riu, bosc i camps.
El punt de sortida és el poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, bonica població amb els veïns molt avesats a ser els primers a descollonar-se (ja ho diuen, qui no riu últim, riu primer). Per arribar-hi, només cal anar fins a Vic i agafar la carretera BV-4316. Un cop al poble, podeu travessar tota la població per la mateixa via i deixar el cotxe a la sortida oposada, que és on comença la ruta. De totes maneres, aparcar es pot fer a qualsevol lloc. 
Vistes des de l'ermita, amb Vic al fons
Mapa de Google del punt de sortida, als afores de Santa Eulàlia de Riuprimer: 
El recorregut comença a l’esquerra de la carretera, just després de l’última casa del poble. És un camí que baixa en paral·lel a la BV-4316 i de seguida se’n va a buscar la riba del Mèder, que més que un riu és un petit rierol. I sí, la ruta comença en el sentit oposat a l’objectiu: Sant Sebastià ens queda al Nord-Est i estem anant Nord-Oest. És el que tenen les rutes circulars.
Primer tram de la ruta, vorejant el Mèder

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

TRAM 1: PEL COSTAT DEL MÈDER

El primer tram de la ruta és un caminet molt agradable pel costat del riu Mèder. Anem vorejant l’aigua, ara per la dreta, ara per l’esquerra, sempre entre ombres i pedres verdes de molsa. Anem caminant arran d’aigua al llarg d’un quilòmetre i mig ben llarg fins que arribem al gorg de la Truja. En aquest punt, el camí s’enfila per la dreta i ens deixa a la carretera, la famosa BV-4316 que sempre ens ha seguit en paral·lel a la nostra dreta.   
1000 4-3 SANT SEBASTIÀ OSONA ok 2021-04-02_13-10-38 (1)
Gorg de la truja
Gorg de la truja
Sí. Ara toca menjar una mica d’asfalt. Res, poc tros. Continuem carretera amunt per la BV-4316: passem pel costat dels Cartronatges Codinachs, del mas Oliveres, del camí que porta al Mas Vilar, i quan portem uns 700 metres de carretera (molt poc transitada per cert) i creuem una línia d’alta tensió de 220.000 volts, agafem un caminet perpendicular a la dreta que enfila per un bosc just al costat dels camps. Anem tirant amunt per aquí seguint un tancat muntanya amunt (veureu que tant es pot anar pel bosc com pel costat del camp) fins que s’acaba el sembrat i comença una pista que puja suaument entre bosc. Entrem al segon tram de la ruta:

TRAM 2: ENTRE PINS, CAMPS I PISTA FORESTAL

La pista forestal connecta de seguida amb un altre camí ample que continua pujat amunt entre pins i per una pista que és practicable per a un 4×4, però poca cosa més. Al cap de mig quilòmetre, arribem a un petit descampat fruit de l’esbrossada pel pas de la línia d’alta tensió, que ens dona una mica de visió de l’entorn amb la plana de Vic al fons. 
En aquest punt que mostra la fotografia superior ens trobem entre el rec de Torrents i el rec del Termenal, en el punt més allunyat del nostre objectiu. A partir d’ara, comença una ruta de ziga-zagues per pista ample que poc a poc va pujant de cota i ens va acostant a Sant Sebastià. Comencem el gruix d’aquest gran CAT de Setmana.
Durant un tram d’uns tres quilòmetres i mig anem caminant entre pins per camí de carro, o millor dit de 4×4 perquè alguns trams inclouen algunes pujadetes amb pedres que amb un cotxe pla serien de molt mal fer. El mateix passa amb alguns bassals que ocupen tota la calçada, que són de mal travessar perquè es veuen fangosos, fondos i de ‘llarga duració’. De fet, en tot el trajecte no ens creuem ni un vehicle. Ni tampoc cap rostre pàl·lid, i això que la sortida es perpetra durant la setmana santa del 2021, una de les que es recorda amb més gent pasturant per la muntanya 😹
Al llarg d’aquests tres quilòmetres i mig, anem sempre per via ample. Van apareixent encreuaments però la via principal és clara. L’únic punt dubtós apareix al cap d’un quilòmetre i mig, on se’ns presenta l’opció d’agafar una pista que surt per l’esquerra o un caminet més estret que surt a continuació, també per l’esquerra. L’opció bona és agafar el caminet que de seguida ens porta de nou a una nova pista forestal.  Continuant per aquí, i amb les corresponents ziga-zagues, creuem el famós torrent del Vilar (amb una petita zona de pic-nic com es mostra a la fotografia inferior)…
… després travessem el rec dels Esquirols (que quan el creuem no és ni rec, perquè està sec, ni s’hi veuen esquirols) i arribem finalment a una descampat sense arbres flanquejat per dues cases: la torre de Serra-Seca, i la casa de Serra-Seca. Aquí ens apareix una nova bifurcació guai a escollir (tan li fa quina triem perquè acabem al mateix lloc): si anem per l’esquerra, pugem una mica i voregem la casa de Serra-Seca per dalt, si agafem el camí de la dreta, caminem directament pel costat dels camps i de la casa de Serra Seca. Escollim la segona opció.
Paisatge des de Serra-Seca. Al fons, la Torre de Serra-Seca
Just després de la casa de Serra-Seca, el camí s’enfila una mica i es troba amb la pista que hauríem fet si a la bifurcació guai haguéssim agafat l’opció de l’esquerra. En aquest punt ens trobem una altra mas, Mas Climent, que deixem a la nostra esquerra. Ara som al Serrat de Can Rossinyol, en honor a una masia que hi ha més avall (que no veurem).
Casa de la Serra-Seca
Mas Climent
Passat el mas Climent, agafem un caminet que surt per l’esquerra i va vorejant l’altiplà per la vessant Nord. No ho veiem perquè estem envoltats d’arbres, però a la nostra esquerra hi tenim la riera de la Font Salada i la vall per on passa l’Eix Transversal entre Vic i Manresa. Notareu que se senten de lluny els cotxes. Al cap d’uns 900 metres, el caminet connecta amb un camí més ample que ens porta al pla de Sant Sebastià, l’últim tram de la ruta. 
Sembrats del pla de Sant Sebastià

TRAM 3: PEL PLA DE SANT SEBASTIÀ

 

Veureu que el camí presenta de seguida una bifurcació de camins. Si tirem a la dreta tornem deu nou cap al Mas Climent, i si tirem a l’esquerra, avancem cap a ponent en direcció a un mas que es diu les Casetes. Com que el perspicaç equip del CAT de Setmana considera que no cal tornar enrere, agafem el camí de l’esquerra. El camí és agradable perquè és planer (com gairebé tot, de fet) i va vorejant els sembrats. Passem pel costat de les Casetes, que no està en el seu millor estat de revista, i al cap d’uns 300 metres agafem un caminet que surt a a mà esquerra.  Aquest últim tros, que combina bosc, camps i alguna primera panoràmica, ens porta de dret a l’ermita de Sant Sebastià. 
Les Casetes (vista un cop passat el mas)
Caminet final (vista d'esquena, la foto mostra el camí que ja hem fet)

😺 SANT SEBASTIÀ: BONES VISTES, GRAN HISTÒRIA

  L’ermita de Sant Sebastià té un entorn agradable, està envoltada de camps i té un bon balcó per contemplar les vistes a la plana de Vic (està a una alçada de 770 metres). Data, com a mínim, del segle XVI i és coneguda perquè aquí es va signar el ‘Pacte dels Vigatans’ del 1705. Aquest acord va facilitar una entesa amb el regne d’Anglaterra perquè ajudés els catalans militarment contra les tropes de Felip V.  

Per tant, és un lloc que reuneix història, patrimoni i panoràmiques, com es mostra en el següent carrusel de grans estampes de CAT de Setmana:

La baixada de Sant Sebastià fins a Santa Eulàlia és fàcil. La fem seguint la pista que utilitzen els cotxes, un camí que baixa força directe. Veureu que poc abans d’arribar a la carretera BV-4316, podeu agafar un caminet a mà dreta que estalvia un tros d’asfalt. Però en tot cas estem parlant d’un tram molt petit, de manera que en un trois et pas rien sereu novament al punt de sortida. L’únic inconvenient de la baixada és que caminem pel costat dels cotxes, i si fa dies que no plou rebem com a premi una generosa menjada de pols. Comprovat empíricament per l’empolsinat equip del CAT de Setmana.  

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 584

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Una ruta pels estanys de Gerber? Al Pallars Sobirà? OK!

Una circular per Cabrera i el Pla d’Aiats? A Osona? Valens!

Una per Falgars, el santuari del Mont i el monestir de Sous? OK!