AMB EL COTXE fins a…

El castell de València d'Àneu, el Pallars Sobirà
Sobre els nuclis d’Esterri i València d’Àneu s’hi alça el castell de València d’Àneu. Se’n conserva prou tros, suficient per fer-nos una idea de les seves antigues dimensions i dominis… i vistes!  
➔ El castell de València d’Àneu corona una petita muntanya al Nord de la vall d’Esterri d’Àneu, a uns 1.080 metres d’altitud. De fet, està just al Nord d’Esterri i a l’Est de València, en un turó estratègic entre el riu de la Bonaigua i la Noguera Pallaresa.
El castell s’aguanta a mitges. La major part són runes, però està prou ben conservat per poder-nos fer una idea de la importància d’aquesta fortalesa, l’última on hi onejà la bandera del Pallars abans que el comptat deixés de ser independent. 
Els seus orígens es remuntarien als segles XI-XII, i durant segles ha tingut un paper estratègic gràcies a la seva ubicació. De fet, va ser un espai disputat més enllà de l’edat mitjana: als segles XIX i XX, amb el castell derruït, la muntanya continuava sent una plaça clau per a les guerres carlines o fins i tot la guerra civil. 
Per arribar al castell, n’hi ha prou en enfilar la carretera sinuosa que connecta Esterri amb València d’Àneu (C28z). De fet, només d’arribar a València, veureu a mà dreta un bonic rètol de Benvinguda. Al costat mateix hi ha un bonic aparcament on podem deixar el carruatge i caminar fins al castell, que ens queda a la dreta.  
Una altra opció és pujar caminant des d’Esterri pel camí vell que connecta els dos nuclis, i que passa per allà mateix. 
El castell té dos nivells diferenciats, fruit d’anys de reformes, destrosses i ampliacions. 
 
A la part més alta hi havia el recinte Sobirà: aquí hi havia la torre de l’homenatge, la cuina, el menjador, l’armeria… era la plaça forta, el castell pròpiament dit. 
I a la part inferior s’hi va aixecar el recinte Jussà, amb una fortificació d’uns 300 metres on hi havia l’antic poble de València d’Àneu. 
 
L’actual visita permet fer-se una idea dels dos recintes i, no cal dir-ho, de les perspectives que oferia el lloc:
Per cert, si un cop aparcats us animeu, a més de visitar el castell també podeu passar a treure el cap per l’església de Sant Andreu de València d’Àneu, que està a tocar i també té el seu encant. 
La visita al castell dona per una bona estona. Hi ha molt espai per passejar-se, contemplar els murs, les runes, llegir els rètols informatius, imaginar-se l’indret al llarg dels segles, i gaudir de les panoràmiques, of course.
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Si voleu més patrimoni pallarès, sempre en podeu trobar més al gran CAT de Setmana fins a la torre d’Escaló i el monestir de Sant Pere del Burgal.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt