El Pallars Sobirà i la Val d’Aran fins al refugi i els estanys de Saboredo
Gran, gran CAT de Setmana que ens permet gaudir d’excel·lents panoràmiques mentre anem pujant, i de la pau espiritual que proporciona la calma dels estanys a 2.285 metres d’alçada i l’entorn del circ de Saboredo.
El Pallars Sobirà i la Val d’Aran per la vall de Ruda fins al refugi i estanys de Saboredo
 
Aclamat CAT de Setmana consistent en una bonica ascensió a cavall de la Vall d’Aran i el Pallars, que ens permet gaudir d’excel·lents panoràmiques amesura que ens enfilem, i de la pau espiritual que dona la calma dels estanys a 2.285 metres i l’entorn del Circ de Saboredo.

 

Comencem? ⤵

▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 9 quilòmetres   
⏳ Temps: 3-4 hores  
📶 Desnivell: 441 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2021
🚴‍♀️ També en bici: No
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 
Powered by Wikiloc
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·nohisoc

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Aquest CAT de Setmana pel contorn del Parc Natural d’Aigüestortes és agradable en tot moment. L’aproximació en vehicle ja és molt interessant perquè ho fem per la pista de muntanya que puja per la Vall de Ruda, a la Vall d’Aran. Aquí una panoràmica general de la pista i la vall  des del port de la Bonaigua:
Es tracta d’un camí força accessible, fins i tot per a carruatges que no siguin gaire alts, i no es pot considerar el típic trinxa-rodes que podem trobar sovint quan ens enfilem per segons quina via en què tot és tot pedra. Per trobar la pista cal anar fins a Vaquèira i agafar un trencant a mà esquerra només d’arribar al poble (venint de La Bonaigua per la C-28). A partir d’aquí, amunt amunt per aquesta pista d’era Val de Ruda fins a l’aparcament del final de la pista, el pàrking de Ruda.
Mapa de Google del punt de sortida d’aquest gran CAT de Setmana, el pàrquing de Ruda:
La ruta, que segueix el GR 211-4 i que en bona part del trajecte segueix la frontera entre la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà, té dues parts. El primer tram fa uns dos quilòmetres i mig, segueix un camí molt ample (permet caminar de costat dues o fins i tot tres persones) i puja fins al barratge de Saboredo. A partir d’aquest punt, comença el segon tram fins al refugi, ja és d’alta muntanya i fa aproximadament un quilòmetre i mig. És més estret i s’enfila més dret. En tots dos casos però, es tracta d’una excursió sense grans dificultats i múltiples punts d’interès panoràmic:

CATS de Setmana vinculats

CAT de Setmana pel Pallars Sobirà pels estanys de Gerber
CAT de Setmana per la Cerdanya, pel Puigpedrós i l’estany de Malniu
CAT de Setmana per la Vall d’Aran i el Pallars fins als estanys de Baciver
CAT de Setmana pel Pallars Sobirà pels estanys de Gerber

DEL PÀRQUING AL BARRATGE:

 
El primer tram va pujant sense grans dificultats. Té molts trams amb motla pedra petita i mitjana (no grans blocs de tartera) i discorre entre trams emboscats i molts salts d’aigua, perquè sempre anem resseguint l’arriu de Saboredo. El camí ens mostra estampes com aquestes:
Cascada al costat del camí
Pedres en el cami
La pujada és fàcil i entretinguda, un revolt cap aquí, un revolt cap allà, aquí un pi, allà una vaca, aquí una mollera resseca… i sense adonar-nos arribem fins als peus d’una petita presa: el barratge de Saboredo.

ATENCIÓ, APUNT HIDRÀULIC:

 

El barratge de Saboredo es va construir als anys 60 del S.XX. Recull una part de l’aigua que baixa del riu i se l’èndú a través de canonades cap a la central hidroelèctrica d’Arties, situada a uns 20 quilòmetres de distància.

DEL BARRATGE AL REFUGI

 

A partir del barratge el camí és més estret. Més propi d’alta muntanya. El camí fa un canvi de sentit, i fa un viratge per Llevant resseguint el riu, que ens mostra boniques i bocavadants estampes:
A mig camí d’aquest segon tram creuem una petita passarel·la de fusta sobre el riu. En aquest punt hi ha una opció d’agafar un corriol a l’esquerra per pujar drets fins al camí que porta a l’estany major de Saboredo, però no el fem. Tirem pel recte camí seguint les fites i les marques del nostre GR i continuem amunt. Al cap de poca estona arribem al refugi, que trobem força ben ambientat.
A partir d’aquí, barra lliure d’estanys (i d’altres opcions com escalada, rutes dels Carros de Foc, etc…). Des d’aquest punt en surt el camí que baixa fins a l’estany Major i també el que baixa directe al Llac del Mig o el Llac de Baix. El prestigiós equip del CAT de Setmana escull el que tenim més a mà: el Llac del Mig o Lac deth Miei. 
El seu entorn és, com sempre, espectacular, començant per la serralada que separa aquest circ de la vall de Gerber (ja sabeu que teniu disponible un gran, gran CAT de Setmana pels estanys de Gerber) que queda darrere de les Agulles de Saboredo.

Aquí unes estampes de l’entorn:
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabarem amb uns bonics links d’interès:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 178
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 
Una gran sortida per la Cerdanya d’Estana fins a Prat de Cadí? Of course!
Una excursió per Naorte? l’estany més bonic del Pirineu? Of course!
Un CAT de Setmana pel Moianès i el salt del Molí de Brotons? OK!

CERCATDOR🔎