El Pallars per la Noguera de Lladorre: el Pla de Boaví
Espatarrant CAT de Setmana de passejada planera d’alta muntanya pel Pla de Boaví, a la vall de Cardós. Resseguim la Noguera de Lladorre entre boscos, pastures, torrents i muntanyes. 
▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 5,3 km 
⏳ Temps: 2-3 hores (amb al calma)
📶 Desnivell: 95 metres  
🔄 Ruta NO circular 
📅 Data: 2022
🚴‍♀️ També en bici: Sí

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·GERCA

·Volvo

➔ Caminar pel pla de Boaví és una activitat altament recomanable i sedant. De fet, és més pesada l’aproximació que la pròpia ruta, perquè l’arribada en cotxe des de Tavascan és llargueta i, en canvi, la caminada pel pla és còmode, per a tots els públics. Discorre entre salts d’aigua, ràpids, pastures, prats, pi negre, avets, bedolls i avellaners. Tot, a una cota al voltant dels 1.700 metres, envoltats, of course, de ferms cims de l’Alt Pirineu.
O sigui, una mica de tot:
El punt de sortida el fixem a la petita central de Montalto. Al seu costat hi ha un petit aparcament, i també hi ha una mica d’esplanada unes metres més amunt per deixar-hi carruatges. Per arribar-hi cal fer camí fins a Tavascan per la carretera que vertebra la Vall de Cardós (L-504) des de Llavorsí. 
Central de Montalto
Un cop passat Tavascan, tenim dues opcions: agafar la pista que s’enfila per l’esquerra cap a l’estació d’esquí i els estanys de Port i Mariola (que podeu descobrir al gloriós CAT de Setmana pel Port i Mariola) o bé continuar recte per la pista que segueix en paral·lel al riu. Aquest segona opció és la que ens portarà al punt de sortida, després de 6 quilòmetres de pista més o menys apte per a tots els vehicles (una altra cosa és que a l’estiu estigui a petar). En tot cas, com sempre un ‘Googlemaps’ val més que 999 mots

Punt de sortida de la ruta a Googlemaps.

Observareu dues coses: que a l’estiu el lloc està a petar, i que al costat de la central en surt un camí tancat amb cadena, apte només per als veïns autoritzats i els taxis que et porten a fer una ruta per l’estany de Naorte i Certascan. Aquests estanys estan immortalitzats en el magnificent CAT de Setmana per Naorte, segurament l’estany més bonic del Pirineu. 
La noguera de Lladorre, estampa del principi de la caminada

CATS de Setmana vinculats

Circular per la Garrotxa: de Sant Privat al Salt de Sallent

Osona pel Ter: de Sant Quirze de Besora a Borgonyà

CAT de Setmana de luxe: de Llaers al castell de Milany

CAT de Setmana pel Ripollès: de Llaers al castell de Milany 

CONTRA CORRENT

El primer tram va resseguint la pista pel costat del riu, que ens queda sempre la nostra dreta. Pugem uns metres fins que arribem a una tanca que limita del tot l’accés de vehicles. A partir d’aquest punt, encalcem un primer tram ample i planer i ombrívol que ens ofereix belles estampes fluvials i no fluvials: 
Passat mig quilòmetre, el camí va girant a la dreta seguint el meandre, que mostra diferents rierols i vies secundaries del mateix riu. Arribem a l’esplanada coneguda com el pla de Castellassos: pastures, molleres, aigua, i muntanyes.
A mesura que anem girant i ens orientem en sentit Est, cap a Llevant, anem gaudint de belles estampes: torrents i barrancs que desemboquen a la riera de Lladorre, i més racons per aturar-s’hi una bona estona, com ara el pont de la Borda, que permet recollir excel·lents imatges del riu.
A partir del pont de la Borda, arribem al pla de Boaví. Les pastures i els prats es barregen amb bedolls (alguns caiguts de soca-rel) el pi negre i els avets, i també el bestiar. En aquest cas, cavalls. Heus aquí unes fermes estampes equines:
Al capdamunt el pla, arribem al pont de Boaví, que creua la Noguera de Lladorre per enfilar-se muntanya amunt entre boscos i salts d’aigua. Des d’aquí es pot estirar la ruta, tal i com ha fet el prestigiós equip del CAT de Setmana a la recerca de bonics racons bosquetans. Les propostes de wikiloc adjuntes, com per exemple la de l’usuari Volvo, proposen continuar encara un quilòmetre i mig (amb un desnivell d’uns 240 metres) fins a la cascada de Broate.
Estampa del pont de Boaví
Estampa des del pont de Boaví
Continuar muntanya amunt és sempre recomanable (sempre que es respecti l’entorn, és clar) però aquesta proposta concreta de CAT de Setmana és més light. En aquesta ocasió mantenim el caràcter familiar i assossegat de la sortida, de manera que passat el pont, ens enfilem una mica per l’avetosa i al cap d’una estona girem cua per gaudir de Boavi en el sentit invers. Descobrireu noves estampes i més racons que de pujada us havien passat desapercebuts.
Aquí en teniu una elegant mostra: 
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
Com sempre, acabarem amb uns apostuflants links d’interès.  

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 431

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!