El Pallars Sobirà pels estanys de Gerber
Popular CAT de Setmana: per un mòdic ascens es pot gaudir de 3 estanys espectaculars que et vas trobant a mesura que t’enfiles: l’estanyola de Gerber, l’estanyolet de Baix, i el premi gros: l’estany de Gerber.
El Pallars Sobirà pels estanys de Gerber

 

Popular CAT de Setmana pels estanys de Gerber, al Pallars Sobirà. Per un mòdic ascens es pot gaudir de tres estanys espectaculars que et vas trobant a mesura que t’enfiles: l’estanyola de Gerber, l’estanyolet de Baix, i finalment, al capdamunt, el premi gros: l’estany de Gerber.

 

Comencem? ⤵

▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 13,1 km   
⏳ Temps: 3-4 hores  
📶 Desnivell: 310 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2021
🚴‍♀️ També en bici: No
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: 
Powered by Wikiloc
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·miquelseu

·vjandreu

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Aquest és un CAT de Setmana-Rambles-Sopa d’all. O dit d’altra manera: els estanys de Gerber són més coneguts que la sopa d’all i segons a quines èpoques de l’any, la ruta és com les Rambles de Barcelona abans de la Covid. Però això no vol dir que el lloc no valgui la pena i que mereixi un altre dels aclamats CAT de Setmana d’H2O pel Pallars Sobirà. 
De fet, val a dir que malgrat aquesta excursió ha estat perpetrada en època de màxima presència de gent al Pirineu (agost 2021), el cert és que en general la gran majoria de rostres pàl·lids presents ens comportàvem correctament. Excepcions? Si, oi tant, evidentment no hi podia faltar el ‘garrulo’ de torn que passa de tot i ignora els indicadors que prohibeixen explícitament banyar-se als estanys. Però ja ho explicarem en el seu moment.
En tot cas, aquesta ruta és relativament fàcil i es pot fer per trams. Si hom o don té poques ganes de caminar, es pot quedar al primer estany, i els que tenen més energia o ganes de fer cames, poden acabar d’enfilar fins al tercer llac, el més gran i espectacular. El camí està més que assenyalat (marques grogues) i ultra-fressat pels centenars de visitants que hi passen diàriament en temporada alta i caps de setmana. I és que, la ruta dels estanys del Gerber és fàcil fins i tot a l’hora de fer l’aproximació en cotxe, ja que només cal deixar-lo a mitja pujada del port de la Bonaigua (C-28), aprofitant el mega-aparcament dels remuntadors de la Peülla de l’estació d’esquí de Vaquèira-Beret.
Mapa de Google del punt de sortida d’aquest gran CAT de Setmana:

CATS de Setmana vinculats

CAT de Setmana fins al refugi i els estanys de Saboredo
CAT de Setmana pel Pallars Sobirà pels estanys del Port i Mariola
CAT de Setmana de 7+1 estanys pel Carlit i la Bollosa
CAT de Setmana fins al refugi i estanys de Saboredo

DE LA PEÜLLA A L’ESTANYOLA

 

Des d’aquest punt, agafem el camí que marxa xino-xano, sempre en sentit Sud, per la vessant Oest de la vall del riu de la Bonaigua, per anar a buscar la vall de Gerber. El primer tram, molt planer, ens va mostrant una serp de grans dimensions que ens queda a la nostra esquerra: la carretera C-28:
Quan ja portem un quilòmetre i mig, el camí s’enfila una mica i comença a mostrar una altra característica de la ruta: els trams sobre grans pedres (és el que té creuar tartera o bé resseguir torrents). Al cap de no res, sense adonar-nos-en, arribem de seguida al primer llac: l’estanyola de Gerber. Ens apareix després d’haver caminat uns dos quilòmetres. Si ensopegueu un bon dia i una bona hora del dia, podeu gaudir d’estampes molt agradables:
L’estanyola de Gerber sol ser el destí final de la gent menys habituada a caminar però que vol gaudir d’un bon racó de natura. És És un destí molt familiar i apte per a molts públics i edats. Inclosos també els rostres pàl·lids més ‘garrulos’ detectats per l’atent equip del CAT de Setmana.

ATENCIÓ, APUNT ‘GARRULO’

 

El CAT de Setmana atorga una menció honorífica a un rostre pàl·lid molt espavilat que, malgrat tenir aquest rètol a quatre (4) metres dels seus nassos i de l’aigua (amb un elegant pictograma on hi diu clarament que no ens hi podem banyar) va decidir fer cas omís al rètol i als dubtes de la seva pròpia filla i va decidir fotre’s a l’aigua davant de desenes de persones. Algú li va dir res? No pas. Només l’intrèpid equip del CAT de Setmana li va fer notar que tenia un cartell als morros del PARC NACIONAL indicant que no ens podem banyar en aquests llacs. La resposta del bon home fou d’allò  tranquil·litzadora: “només fins als genolls.” 

La cosa va acabar aquí. Val a dir que la resta de gent no es banyava. I no és que no en vinguessin ganes eh? perquè de calor en feia molta. A tothom li venia de gust remullar-se, començant per l’escaldufat equip del CAT de Setmana, però si es demana que no ho fem, respectem-ho, i més encara si en els anys que vindran l’ús de la muntanya serà compartit per més gent que mai. 

De llocs per refrescar-nos a Catalunya n’hi ha un munt, no vindrà pas de banyar-se en els estanys de 2000 metres, que tenen una fragilitat extrema i que, per cert, són únics i escassos.

ATENCIÓ, APUNT ‘GARRULO’

 

El CAT de Setmana atorga una menció honorífica a un rostre pàl·lid molt espavilat que, malgrat tenir aquest rètol a quatre (4) metres dels seus nassos i de l’aigua (amb un elegant pictograma on hi diu clarament que no ens hi podem banyar) va decidir fer cas omís al rètol i als dubtes de la seva pròpia filla i va fotre’s a l’aigua davant de desenes de persones. Algú li va dir res? No pas. Només l’intrèpid equip del CAT de Setmana li va fer notar que tenia un cartell als morros del PARC NACIONAL indicant que no ens podem banyar en aquests llacs, però la resposta del bon home fou tranquil·litzadora: “només fins als genolls.” 

La cosa va acabar aquí. Val a dir que la resta de gent no es banyava. I no és que no en vinguessin ganes eh? perquè feia molta calor. A tothom li venia de gust remullar-se, començant per l’escaldufat equip del CAT de Setmana, però si es demana que no ho fem, respectem-ho, i més encara si en els anys que vindran l’ús de la muntanya serà compartit per més gent que mai. 

De llocs per refrescar-nos a Catalunya n’hi ha un munt, no vindrà pas de banyar-se en els estanys de 2000 metres, que tenen una fragilitat extrema i que, per cert, són únics i escassos.

Feta la visita al primer llac i comprovat també com molta gent celebra la festa del ca deslligat fent cas omís a un altre dels ignorats pictogrames dels rètols informatius, continuem cap al segon llac. (Apunt per als responsables del Parc Natural de l’Alt Pirineu: l’observador equip del CAT de Setmana veu més perduda la causa canina que la causa del bany).

DE L’ESTANYOLA A L’ESTANYOLET DE BAIX

 

Passat el primer estany, abandonem del tot les referències a la vall de la Bonaigua i ens endinsem de ple per la vall del Barranc de Gerber. Ara el camí ja s’enfila una mica més, sovint entre grans roques, pi negre i algunes molleres resseques per la sequera estival. Les estampes de la pujada són excel·lents tan si mires amunt com avall:
De seguida ens posem en paral·lel al curs d’aigua del barranc de Gerber i anem pujant poc a poc entre el Pui i l’agulla de les Ares. I al cap de poc més d’un quilòmetre, arribem al segon objectiu, l’estanyolet de Gerber de Baix. Aquest és més petit i ja ens mostra alguns cims de la serra que connecta amb el Pic de Serós. Observem que el seu entorn té les pedres ennegrides, una mostra que el seu nivell d’aigua és molt més baix de l’habitual?

DE L’ESTANYOLET DE BAIX A L’ESTANY DE GERBER

 

L’estanyolet de Baix de Gerber és força petit, de manera que de seguida l’hem vorejat. Ho fem per la seva riba dreta per continuar pujant amunt seguint pel costat del torrent. Alguns trams són de pujada fàcil, i d’altres demanen fer una mica el saltimbanqui entre pedres grans. Però és poc tros, al cap de no res ens plantem al capdamunt i arribem al premi gros: l’estany de Gerber.
No cal dir que les opcions per vorejar-lo i gaudir-lo són variades i múltiples. Sempre, això sí, amb el degut respecte: procurar no banyar-s’hi i, si pot ser, no deixar-hi caure mascaretes anti-covid. El lloc el trobem força concorregut però tothom es mostra respectuós amb l’entorn. I és que l’indret fa respecte. Aquí unes estampes:
Si es vol, es pot continuar amunt i arribar a d’altres objectius més ambiciosos, com per exemple pujar fins al refugi i estanys de Saboredo. Però no és el cas d’aquest CAT de Setmana, tot i que sempre podeu gaudir i descobrir aquesta altra vessant a cavall del Pallars i la Vall d’Aran a través del gran CAT de Setmana pel refugi i estanys de Saboredo.
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabarem amb uns interessants links d’interès:

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 118
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 18.09.2021 – CarlAlva94
Molt recomanable. En algun moment força gent, però suposo que fora de temporada és més solitari. De totes maneres, tothom es comportava força correctament, pel que hem vist. També hem vist però una mascareta a l’aigua 😔
 
Una gran sortida per la Cerdanya d’Estana fins a Prat de Cadí? Of course!
Una excursió pel Pallars fins a l’estany Pudo (o  del Muntanyó)? Of course!
Un CAT de Setmana pel Moianès i el salt del Molí de Brotons? OK!

CERCATDOR🔎