El Pallars Sobirà pels estanys de Naorte i Certascan
Idolatrat CAT de Setmana d’alçada (2.000 metres) que comença al petit estany Closell, passa per l’estany més bonic del Pirineu, el de Naorte, i acaba al més gran del Pirineu, el de Certascan. 
▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 7,1 kms  
⏳ Temps: 4-5 hores
📶 Desnivell: 357 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2016
🚴‍♀️ També en bici: No caldria

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·rabadajo

➔ Aquest CAT de Setmana té dos punts de sortida: primer, el punt on agafem el 4×4 que ens enfila des de Lladorre fins al començament de l’excursió, i després, el punt d’inici de la caminada situat al costat mateix del petit estany Closell. El punt culminant es troba a mig camí, quan creuem l’estany de Naorte: 
Els taxis de la part motoritzada surten de Lladorre i  pugen fins a Tavascan, continuen pel costat de la Noguera de Lladorre cap al pla de Boaví, i poc abans d’arribar-hi trenquen a l’esquerra per una pista reservada que només està oberta per aquest transports i d’altres usos i serveis específics. Aquesta pista – la carretera de Son – s’enfila amunt, amunt fins als 2.075 metres, per deixar-nos davant del petit estany Closell.
Mapa de Google del punt de sortida (Només s’hi arriba amb servei de taxi):

INICI: ESTANY CLOSELL

 

L’estany Closell és petit i ens queda a la nostra esquerra. El camí, que està ben marcat, surt del costat de la pista mateix, en sentit Nord, i no té pèrdua. Quan el prestigiós equip del CAT de Setmana fa aquesta ruta, l’estiu del 2016, l’estany té un color ‘lleig’, amb l’aigua força enterbolida. Què li passa? doncs que pateix el mal del ‘graciós de torn’: la introducció d’espècies foranies que es carrega el fràgil equilibri natural d’aquest sistema. Els tècnics del Parc Natural de l’Alt Pirineu hi tenen repartides ‘trampes’ per intentar caçar les espècies invasores, un dispositiu que malauradament també ens trobarem a Naorte, i que en anys posteriors també ens hem trobat per exemple al CAT de Setmana per la Gola, els Tres Estanys i el Ventolau
Estany Closell, inici de la ruta (si us hi fixeu, s'hi veuen les xarxes per retirar les espècies invasores)

Mapa ‘vintage’ de la ruta (ICGC):

Mapa de la ruta (ICGC) en taronja, l'excursió a peu. En negre, la part en 4x4
El camí va pujant molt suaument i ens ofereix a la nostra dreta grans estampes dels cims que separen les Valls de Cardós de la Vall Farrera i de França. Anem tirant sempre en sentit Nord-Nord-Est fins que al cap d’un quilòmetre fem un gir a l’esquerra i ens trobem l’estany de Naorte.

CATS de Setmana vinculats

El Pallars Sobirà: gran ruta pels estanys de Gerber

El Pallars Sobirà: CAT de Setmana per l’estany de Pudo

La Cerdanya amb 7+1 estanys entre el Carlit i la Bollosa

El Pallars Sobirà: gran excursió pels estanys de Gerber

NAORTE: EL MÉS BONIC DEL PIRINEU?

 

És agosarat o pressumptuós donar-li aquest títol a un estany? Segurament sí, però és igual. És l’opinió consensuada del prestigiós equip del CAT de Setmana. Som conscients que, evidentment, n’hi ha molts d’altres que també són impressionants i (ben a prop hi situaríem per exemple l’estany d’Airoto o el de Pudo/Muntanyó) però és que aquest de Naorte té un plus que el fa únic: està a una alçada que encara li permet tenir un entorn verd amb arbres, i sobretot, té la gràcia que no està enclotat sota una vall sinó que està ‘penjat’ en una vessant. Això fa que que Naorte tingui unes panoràmiques espectaculars de valls i cims: Turc, Becero, Rovinets, Sotllo, Broate…
Panoràmica general de l'entorn de l'estany de Naorte.
Panoràmica general des de l'estany de Naorte
El camí va vorejant l’estany per Ponent, de manera que l’aigua ens queda sempre a la nostra dreta. De tota manera, si us perdeu per la riba que queda ‘penjada’ amb la vall a sota, comprovareu que Naorte té un punt de fuga evident per on l’aigua marxa pendent avall formant un torrent: el riu de Naorte.  

 

Tot seguit quatre estampes de l’estany des de diferents angles:
Igual com ens hem trobat a  l’estany Closell, les aigües de Naorte estan un punt enterbolides, gentilesa del ‘graciós’ de torn que un bon dia va decidir tirar-hi algun barb o qualsevol altra espècie invasora. De fet, en més d’un punt de l’estany hi trobem xarxes i trampes per intentar pescar i retirar els nouvinguts. L’any 2021 els responsables del parc anunciaven que, per fí, havien fet net. 😺

CAP A CERTASCAN

 

Deixem Naorte continuant pel mateix camí, que ara s’enfila una mica i segueix en sentit Nord-Oest fins que ben aviat assolim el punt més alt de la sortida. A partir d’aquí, la ruta és molt planera, al voltant dels 2.200 metres d’alçada i sempre amb grans estampes. De fet, les panoràmiques d’aquest elogiat CAT de Setmana són espectaculars des del minut 1.
Vistes des del camí: panoràmica general i generosa
Al cap d’uns 3 quilòmetres de camí d’alta muntanya amb trams força pelats, arribem al refugi de Certascan. Ens saluda l’ase que fa guàrdia a l’entrada i caminem una estona per la vora del llac, que està a tocar. El color de l’estany de Certascan és una altra cosa: és blau marí. Un blau que ja ens indica que aquí hi ha molta aigua: Certascan fa 47 hectàrees i el punt més profund s’acosta als 100 metres.  
Fetes les inspeccions (sempre respectant l’entorn, sempre) encarem el tram final. Hem d’anar al punt de recollida del 4×4 seguint el camí del refugi, o sigui que baixem torrent avall pel camí que va vorejant el riu de Certascan. És un descens d’uns dos quilòmetres, amb el riu sempre a la nostra dreta, fins que arribem al punt de trobada: la confluència del riu de Certascan amb el camí de Romedo. A partir d’aquí, la tornada ja la fem ‘a cavall’.
 
I ja està. Ja ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, acabem amb una estampa extra: l’ase de Certascan (al costat d’un altre exemplar de la plana) i alguns links d’interès:

 

Crèdit final: les fotos d’aquest CAT de Setmana són de Mònica Parera

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 622

Els vostres comentaris:

 

😿 Cap comentari per ara
 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Palars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!