AMB EL COTXE fins a…

Siurana, l'últim reducte del Priorat
El poble de Siurana, enfilat en un extrem de cinglera sobre Cornudella de Montsant, ho té tot: patrimoni, història (va ser l’últim enclavament sarraí de Catalunya) i unes panoràmiques úniques.
➔ Si el petit nucli de Siurana no va ser conquerit als musulmans fins al 1153 no és perquè sí. La seva posició estratègica i gairebé inexpugnable ho explica de seguida: està situat en un extrem de muntanya envoltat de cingleres que el feien pràcticament inexpugnable.
I així continua, 900 anys després, amb els seus carrers empedrats i la seva posició estratègica que permet gaudir d’unes panoràmiques increïbles: la serra de Montsant, les muntanyes de Prades, l’embassament de Siurana… Tot a l’abast de la vista.
Siurana són uns pocs carrers, uns pocs habitants, molta pedra, molta història, i moltíssims visitants que fan la formiga per dins i fora del poble. Dins de la trama urbana, un dels llocs emblemàtics és l’església de Santa Maria, d’estil romànic i ja datada al s. XII. Està “penjada” en un dels flancs del poble, a la banda que dona al riu Siurana.
Un altre dels elements destacats són les restes de l’antiga fortalesa sarraïna, a l’entrada del poble. Entre aquesta fortalesa i l’església hi ha el ‘Salt de la reina Mora’, on la llegenda diu que la filla de l’últim Valí de Siurana, Abdelazia, va preferir estimbar-se cingle avall amb el seu cavall, abans que lliurar-se a les tropes cristianes.
Ah, sí, important: excepte els veïns, els rostres pàl·lids que visitem Siurana hem de deixar el carruatge en uns aparcaments habilitats a l’entrada del poble. Preu: 3 Euros (gener 2022). 
Siurana amb restes de neu (gener 2023)
Per cert, arribar a Siurana és fàcil: venint de Móra d’Ebre, n’hi ha prou en arribar-se fins a Cornudella de Montsant per la popular C-242, i acabar d’enfilar muntanya amunt per l’encara més popular T-3223, una via freqüentadíssima pels centenars d’escaladors que s’arriben fins a aquesta meca de l’escalada.
En resum, aquest aclamat CAT de Setmana AMB EL COTXE ens ofereix de tot: gaudir de les vistes del poble i des del poble. Les cases, els carrers, les pedres, les cingleres, i les panoràmiques a banda i banda: per la vall del riu Siurana i per la banda del barranc d’Estopinyà.
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Si voleu més informació de Siurana, a la web en trobareu un munt, però clar… Què hi ha millor que anar a les fonts, no?
Turismesiurana.org

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt