La Selva pel Montseny: remuntant la riera Riells
 
Excursió remuntant una de les rieres que baixa del Montseny per la vessant Sud: la riera de Riells o Torroella, just per sobre de Sant Martí de Riells. La ruta va serpentejant i travessant la riera en vàries ocasions, entre vegetació de ribera, pins, castanyers centenaris i faigs. A l’estiu és molt refrescant i concorregut. 
La Selva pel Montseny: remuntant la riera de Riells 

 

Aplaudit CAT de Setmana remuntant una de les rieres que baixa del Montseny per la vessant Sud, cap al Vallès: la riera de Riells (o de Torroella) en el seu curs just a sobre de Sant Martí de Riells. La ruta va serpentejant i travessant la riera en vàries ocasions, entre vegetació de ribera, pins, castanyers centenaris i faigs. A l’estiu sol haver-hi força gent banyant-s’hi.

 

Comencem? ⤵

 

▶ Àmbit: Interior
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 4 quilòmetres (anada i tornada)
⏳ Temps: 1-2 hores
📶 Desnivell: 142 metres  
🔄 Ruta NO circular  
📅 Data: 2020  
🚴‍♀️ També en bici: No
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:
 

 
CATdS a Wikiloc pel Torrent de Torroella, Riells
 
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars: 

·jrocaan

 

Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
 ➔ Aquesta ruta pot ser de caire familiar per buscar un indret on banyar-se o simplement caminar i estar-se prop de l’aigua. També es pot plantejar un punt més assilvestrada, tot remuntant la riera aigües amunt rotllo aventurer. Però tampoc no ens flipem, perquè estem parlant d’un curs d’aigua d’un cabal petit. En tot cas, la ruta mereix un CAT de Setmana: és un camí força planer, fàcil, que discorre majoritàriament sota trams ombrívols o directament pel mig de petits congosts de roca per on baixen les aigües del torrent. Hi descobrireu força raconades amb petits salts d’aigua. Ideal per refrescar-se a l’estiu:

Ah, i plantegeu-vos un calçat que es pugui mullar perquè algun tram és força estret i cal enfilar-se sobre pedres. Sempre hi ha l’opció de “grimpar” i evitar l’aigua, però la majoria de gent “passa” de fer equilibris i prefereix mullar-se els peus, sobretot a l’estiu. En tot cas, l’opció “dry” i l’opció “wet” són igual de factibles.

Referència del punt de sortida, al pàrquing de Sant Martí de Riells, a Googlemaps:

CATS de Setmana vinculats

CAT de Setmana pel Moianès: els Gorgs Blaus de Monistrol de Calders

El Forat Micó i el pas de la Portella, entre la Vall del Ges i el Vidranès (Osona)

El pallars Sobirà per la Noguera Pallaresa i els avets de Bonabé

CAT de Setmana pel Moianès: els Gorgs Blaus de Monistrol de Calders

SORTIDA DE SANT MARTÍ DE RIELLS

 

Comencem a caminar on deixem el cotxe (és lo que tieeeene 🎵) al pàrquing de l’església de Sant Martí de Riells. Per arribar-hi des de Granollers cal anar fins a Breda, creuar el poble, i tot seguit creuar a l’esquerra i agafar una carretera local, la GIV-5521, que ja ens porta fins al lloc d’inici. Veureu que davant de l’església (S.XII) hi ha un amable centre d’informació turística i una oferta de restauració.  
Primer de tot cal l’aproximació: fer un tros de pista fins a buscar el torrent per un camí que surt just del costat de l’aparcament, a la banda oposada de l’església. Es tracta d’un camí de terra amb el trànsit restringit que coincideix amb el GR83 (veureu que hi ha marques per anar cap al Pirineu/Maresme. No és el cas d’aquest CAT de Setmana).
Al cap d’un 600 metres creuem el torrent i passem pel costat d’una antiga resclosa que ens queda a la nostra esquerra. Després d’aquest punt, cal agafar un caminet, també a mà esquerra, que baixa una mica fins a buscar el curs de l’aigua. (No us emboliqueu per altres camins com veureu que mostra l’acurat Wikiloc d’aquesta ruta). A partir d’aquí, comença el show: es tracta d’anar riu amunt seguint un camí que no té pèrdua fent el badoc entre els racons i els petits salts que ens van apareixent. Si fa calor i és cap de setmana, notareu que molts espais ja estan ocupats pels seus visitants amb els seus cans i/o crits.

🌰🌰 ATENCIÓ, APUNT CASTANYER

 

Veureu que en el primer tram encara aguanten alguns castanyers centenaris i amb una base grandiosa, que encara tenen força per aguantar vives algunes ramificacions. Alguns són espectaculars.

Com sempre, al final d’aquesta proposta trobareu links que donen més detalls sobre aquests arbres monumentals, que evidentment no han passat desapercebuts per als humans que els han vist créixer els últims… posem-hi 100 anys? 200? 300?

Més amunt, els castanyers donen lloc als faigs, enèsima mostra que ens trobem en una zona baga i humida. Això, juntament amb el pas de l’aigua, té un avantatge estiuenc: permet estar relativament fresquet fins i tot amb la calor del mes d’agost de 2020 a l’hora de dinar.

EL ‘MINI CONGOST’

 
A mesura que remuntem riera, van apareixent diversos punts de bany i petits salts d’aigua: passareu pel costat de la font de les Fogueres i poc a poc notareu que el torrent es va “tancant” fins que l’aigua passa per un pas estret, un petit congost entre parets que no és gaire llarg, però que té el seu punt: aquí és on la majoria de gent tira pel dret i es mulla els peus, per bé que sempre hi ha opció d’anar saltant de pedra en pedra fins a la patacada i remullada final. 
Passat el tram de la paret, arribem a una de les parts amb més salts i gorcs del recorregut, alguns dels quals ocupats per senyores que es posen sota l’aigua de la petita cascada com si anunciessin algun desodorant, mentre llurs marits fan alegres fotografies per immortalitzar aquests moments silvestres. CAT de Setmana ha optat per oferir imatges dels salts d’aigua sense estrelles de la publicitat:
El torrent va guanyant alçada en un entorn dominat per faig en les parts obagues i més humides. Comprovareu que aquesta ruta encara s’endinsa riu amunt un bon tros per indrets on cada cop hi ha menys rostres pàl·lids. El prestigiós equip del CAT de Setmana limita la ruta uns dos quilòmetres torrent amunt, fins a trobar el punt òptim per dinar i tornar pel mateix camí. 
Evidentment, hi ha més alternatives, perquè d’opcions n’hi ha per dar i per vendre: continuar pujant pel riu, tornar per camins alternatius, o descobrir que fora de la llera del torrent i del seu microclima, la calor de l’agost apreta fort entre boscos d’alzines rescalfades. 
 
Demostrat: No hi ha res com una mica d’aigua hipnòtica en moviment per refrescar les jornades caniculars de l’estiu. 
 
 
I ja està, jo ho tindríem. Això és tot.
 
Com sempre, adjuntem alguns enllaços d’interès i una mostra més detallada a Wikiloc d’aquesta apostuflant caminada:

 

Link al blog de Josep Gordi sobre els castanyers monumentals de la riera de Riells
 
Link sobre aquesta ruta al blog ‘Sabadellejant’ de Jaume Barberà

 

 

Mapa de Wikiloc de CATdS per l’excursió pel torrent de Riells

Powered by Wikiloc

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 1119
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 10-10-2020 – TRITO3
És un lloc molt encantador però hi ha molta gent. S’hauria de regular molt més perquè no tothom respecta el riu. Però està bé que recordeu espais com aquest. Una sugerència: el salt de Gualba, que no està gaire lluny.

 

😺 CAT de Setmana
Tens raó TRITO3 en un aspecte: el dilema intern que suposa donar a conèixer un indret, perquè sempre hi ha el risc de fer-li més mal que bé. Per això les acurades propostes de CAT de Setmana sempre demanen respecte, respecte i més respecte. Pel que fa al salt de Gualba, gràcies per la proposta. No té una ruta pròpia però tenim l’indret recollit en un vídeo de Rutes d’H2O que pots trobar aquí. 
 

Per Collserola amb un mini ruta de miradors de Barcelona? Of course

Un excel·lent CAT de Setmana AMB EL COTXE? fins a Penelles? Valens!

Una ruta litoral per la Morella del Garraf? Of course!

CERCATDOR🔎