AMB EL COTXE fins a…

El mirador de la Roca de Pelancà, al Ripollès
Caminada per la Roca, el petit nucli de cases enfilat dalt d’un petit penyal estratègic sobre el Ter, entre Llanars i Vilallonga de Ter, al Ripollès. Història, segones residències, i bones vistes.
➔ Si heu fet la carretera que va de Ripoll a Setcases, per la Vall de Camprodon, segur que us haureu fixat en el petit grup de cases que s’aixequen dalt d’un petit penyal rocallós al costat del riu Ter, entre Llanars i Vilallonga de Ter. És el petit nucli de la Roca (1.040 m), que es deixa veure des de molts punts i no deixa indiferent:
La Roca des de la carretera
La Roca des del mateix nucli (la Plaça)
El nucli inicial va créixer sobre el mateix penyal, entre el Ter i la riera d’Abella, i sempre al voltant de l’antic Castell de la Roca. Amb els anys va anar creixent cap a Ponent, on la muntanya és més suau (i on es pot aparcar el carruatge i gaudir de restaurant). 

Una caminada per la part més antiga ens mostra un poble ben conservat i restaurat. Carrers empedrats, cases de pedra (moltes a punt per acollir el turista), passos estrets, i escales costerudes.
El seu emplaçament permet controlar un bon tros de la vall del Ter entre Camprodon, Llanars i Vilallonga, i de fet va tenir un paper estratègic destacat en conflictes com la revolta dels remences, al segle XV.  
El poble ja apareix documentat al segle XI (en concret, una referència a l’església de la Mare de Déu de la Pietat) i actualment forma part del municipi de Vilallonga de Ter.  
Església de la Pietat (citada el 1061)
Capella sota el mirador
Passatge cobert
A més de la història i el seu passat medieval (del qual se’n conserven molt poques restes) un dels atractius de la Roca és enfilar-se fins al mirador. Des del capdamunt del petit penyal que tant es deixa veure des de la carretera, les vistes són altament fermes. 
 
Mirant riu amunt, cap a Vilallonga, es mostren així:
I mirant riu avall, cap a Llanars i Camprodon, es mostren així: 
Per cert, que no ho hem dit: per arribar fins a la Roca és molt fàcil: n’hi ha prou amb seguir la famosa GIV-5264, la que ressegueix el riu Ter entre Camprodon i Setcases. Riu amunt, ens apareix a mà esquerra passat Llanars:
Una volteta pel nucli antic demana poca estona perquè els carrers són els que són, n’hi ha pocs. Però enfilar les escales costerudes fins a dalt del mirador permet rematar la visita amb unes panoràmiques interessants.
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK: 

Ja que hi som, també podem tirar uns pocs quilòmetres riu avall, quan les aigües del Ter ja han passat per Llanars, Camprodon i Sant Pau de Segúries, i avancen cap a Sant Joan de les Abadesses. 
 
A aquesta alçada, i damunt la seva riba dreta, s’hi alça l’ermita de Santa Magdalena de Perella, que també té el seu encant estètic i històric, i ens mostra alegres panoràmiques de la vall. 
Església i masia també tenen una visita.  
Això sí, com sempre diem: visita amb un reverencial respecte.

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt