El Ripollès pel Freser: Ruta circular (i extensible) pel Salt del Grill i el Pont de les Ribes

 

Excursió pel Freser entre Queralbs i el pont de les Ribes que voreja els dos costats del riu amb estampes excel·lents: el Salt del Grill, raconades arran d’aigua i fermes panoràmiques. Un gran CAT de Setmana d’H20 amb BONUS-TRACK fins al refugi de Coma de Vaca. Som-hi? Amuuunt!
El Ripollès pel Freser: Ruta circular (i extensible) pel Salt del Grill i el Pont de les Ribes

 

Ruta circular fàcil que segueix el Freser entre Queralbs i el pont de les Ribes i voreja els dos costats  del riu, sempre amb estampes excel·lents: el Salt del Grill,  les raconades del riu, o les panoràmiques que ens ofereix el camí de baixada. Per cert: aquest gran CAT de Setmana d’H2O se centra en la ruta circular, però també té un BONUS-TRACK fins al refugi de Coma de Vaca. Som-hi? Amuuuuunt!

 

Comencem? ⤵
▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 8 quilòmetres (ruta curta circular)
⏳ Temps: 2-3 hores per fer la ruta curta circular (fins al refugi de Coma de Vaca, només la pujada són unes 3 hores)
📶 Desnivell: 440 metres  (versió curta circular)
🔄 Ruta circular (versió curta)
📅 Data: 2016, 2020
🚴‍♀️ També en bici: Més o menys
 
🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc: No
🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·jose_1966 

.mparaira

.octavinuria

 

🔃 Ruta a Google-My maps: 
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram
➔ Aquesta ruta comença a Queralbs, just al revolt tancat a l’esquerra que hi ha abans d’arribar al poble. Aquest indret, la Farga, marca l’inici del recorregut. Hi ha qui deixa el cotxe allà mateix, al costat de la carretera, però també és una bona opció acabar de pujar uns metres més amb el cotxe i aparcar a al parking del cremallera. A menys que sigueu en Rompetechos, veureu que de senyals per anar amunt i avall no us en faltaran:
Mapa de Google amb les coordenades per anar a buscar l’aparcament:
Dit això, o relacionat amb això: aquesta ruta té una versió de mínims (fins al Salt del Grill i tornar), una de màxims (tirar amunt fins al refugi de Coma de Vaca, com indica el traçat en blau) i també hi ha una versió intermitja per la banda baixa: una circular que s’arriba fins al pont de les Ribes, travessa el riu, i torna per una pista ample i molt agradable.
Estampa del camí de tornada
Camí de pujada, a baix, el Freser
Aquest CAT de Setmana se centra sobretot amb aquesta opció. Però ull, que aquesta ruta (la marcada en vermell al mapa vintage que teniu a continuació) té tres variants en la part final per arribar al punt de partida:
Repassem les tres variants del tram final:
 
😺 Una variant més ràpida és fer l’últim tros tirant pel dret seguint el torrent del forn (la línia verda que connecta els dos camins).

 

😹 😹 Una altra opció és acabar de seguir tot el camí fins més avall de Tregurà fins a connectar amb la carretera del Serrat i Fustanyà, una via asfaltada que ens porta fins a la Farga.
 
😸😸😸  I després hi ha una tercera opció intermitja, que consisteix en trencar pel costat d’uns prats a l’alçada de la casa de la  Plana (marca negra en el mapa vintage). Moltes propostes de wikiloc ofereixen aquesta ruta perquè fa una bona drecera per connectar amb la carretera del Serrat i Fustanyà, però atenció, es tracta d’un camí particular amb el pas prohibit. ‘Que lo sepas!’
 
L’opció 1 i 2 són vàlides per igual. I sí, és veritat, si allargueu la ruta vermella fins al final, donareu més volta, però tindreu boniques estampes com per exemple, aquesta:
Vistes de Queralbs des del camí de tornada a l'alçada de la Plana
Per cert, si us plantegeu seguir el camí blau en el mapa i fer la versió llarga fins al refugi de Coma de Vaca, compteu que anar i tornar són unes 6 hores. Cliqueu quí si voleu anar de dret al Bonus Track de Coma de Vaca.

CATS de Setmana vinculats

El Ripollès per Setcases: excursió per la riera de Carboner
La Cerdanya pel Cadí: circular de Prat d’Aguiló al Comabona
Osona pel Ter: de Torelló a la Coromina per la farga Lacambra
El Ripollès per Setcases: excursió per la riera de Carboner

DE LA FARGA AL SALT DEL GRILL

 

Aquest primer tram té  una primera part molt planera d’un quilòmetre ben bo, amb el riu a tocar, que transcorre per un camí ample fins a la central de Daió. En aquest punt, creuem el Freser (a partir d’ara ens quedarà a la nostra dreta) per un pont amb sobrada informació sobre els diferents camins i rutes que divergeixen en diferents punts de la ruta. I no és per menys, per aquí anem fins al refugi de Coma de Vaca i un munt de destinacions possibles, com el Torreneules o Núria. En tot cas, la ruta circular d’aquest CAT de Setmana segueix les marques grogues.
Passat aquest punt, mica en mica el camí es va enfilant i anem deixant el riu a sota, cada cop més avall, sempre amb el soroll de l’aigua i amables vistes de la vall, en alguns trams força engorjada. Les estampes, fermes són:
Quan ja portem uns dos quilòmetres de recorregut, el Freser (que ja el tenim a certa alçada sota nostre) fa un gir per un tram més engorjat, mentre que el camí fa un gir contrari, per entrar dins d’una tram estret per travessar el torrent del Grill. I és aquí on arribem a un dels punts culminants de la ruta: que ens queda a la nostra esquerra: El salt del Grill:

😺 ATENCIÓ:  Apunt sobre la central de Daió:

 

La central de Daió recull aigua de la riera de Núria i del Freser (les recull a molta més alçada, a uns 2.000 metres) i les fa baixar de cop per un tub per tal d’aconseguir el màxim de pressió i energia. 

Central de Daió, 2020

L’aigua cau en picat, al principi del tub, des del serrat del Ninot, a una alçada de 1.640 metres, i arriba a baix, on hi ha les turbines, a 1.180 metres. Per tant, estem parlant d’un desnivell d’uns 460 metres. De totes maneres, fa el salt per fases: té un punt intermig on ja hi ha una primera turbina, de manera que fa el desnivell de forma esgraonada. En tot cas, per força, l’aigua ha d’arribar amb força per fer força (elèctrica).

Central de Daió, 1910 - (Arxiu Nacional de Catalunya)

La central data del 1907 i va ser la primera central destinada a portar energia elèctrica a llarga distància. A quina població l’enviaven? a Barcelona? Nops. A Granollers? Nops. L’enviaven a Vic.  

DEL SALT DEL GRILL AL PONT DE LES RIBES

 

Fetes les observacions/filmacions/afotos al Salt del grill, el camí continua endavant i amunt en direcció al refugi de Coma de Vaca. El tram que ve a continuació continua amb el riu Freser a sota nostre, per un tram més estret. Les estampes de l’entorn valen la pena i el camí no té pèrdua…
… però pot tenir alguns entrebancs menors. Per exemple, trobar-te un petit grup de vaques pasturant al mig del camí, just en un tram estret sense opció de grimpar per enlloc per avançar-les. En aquest cas, com que avançar-les físicament no és possible, tenim tres opcions: esperar que ens creixin ales (opció descartada), esperar que s’atipin i es moguin (opció desesperant) o animar-les a moure’s amb educació (opció executada i amb èxit):
En tot cas, amb vaques o sense, al cap de poc més d’un quilòmetre arribem al trencant que ens indica, a mà dreta, el pont de les Ribes. És el límit de la ruta circular, a menys que volgueu continuar un trosset més per gaudir de l’indret, o per arribar fins al refugi de Coma de Vaca (des d’aquest punt encara us quedarà per davant un parell d’horetes, aproximadament).
retol trencant pont grill freser queralbs

DEL PONT DE LES RIBES A LA FARGA

 
El Pont de les Ribes és una palanca de formigó que creua el riu uns cent metres més avall, la baixada és per un caminet marcadissim, i un cop passat el pont, el recorregut fa un canvi notable. A partir d’ara, caminem en sentit contrari (ja de tornada, amb el riu a la nostra dreta igualment però per la vessant oposada). Aquí unes estampes:
Pont de les Ribes. L'estiu del 2020 la base del pont ha aguantat bé les riuades. La barana de ferro, no tant.
Estampa del camí de tornada 1
Estampa del camí de tornada 2
Estampa del típic brau que et trobes a mig camí
Un altre al·licient d’aquesta alegre pista de tornada són les vistes a les muntanyes del davant: hi endevineu el traçat del cremallera de Núria?
Al cap d’uns tres quilòmetres de camí de tornada i de poca baixada (continuem a una cota molt alta per estar ja a l’alçada gairebé de la Farga) fem una ziga-zaga pronunciada i poc després creuem el torrent del Forn. En aquest punt, veureu que a mà dreta en surt un caminet de baixada que ens porta de dret cap a la Farga, seguint el torrent. (La marca verda del mapa vintage). Si l’agafeu, en poca estona salvareu un desnivell d’uns 120 metres i al cap de no res connectareu amb el primer tram. Aleshores ja només caldrà refer un petit tros de camí per tornar al punt de partida. 
Si per contra, continueu per la pista, al cap d’un quilòmetre i mig aproximadament veureu que el camí passa per sobre d’una casa, La Plana, des d’on es poden contemplar pintoresques estampes de Queralbs. En aquest punt, moltes rutes de Wikiloc marquen que cal trencar a la dreta per un camí que baixa fent ziga zagues pels costats dels camps, però atenció: es tracta d’un camí particular que, si més no l’estiu del 2020, té prohibit el pas. (El traçat negre en el nostre mapa vintage). Aquí l’opció és continuar encara un tros més per la pista, fins que passat Tregurà, arribem a la carretera del Serrat i Fustanyà. Quan hi arribem, trenquem a la dreta i anem seguint sobre l’asfalt fins a la Farga. No té pèrdua. 
 
I ja està, ja ho tindriem. Això és tot.
 
O gairebé tot, perquè ens queden alguns links d’interès i el nostre BONUS TRACK fins al refugi de COMA DE VACA
 
Links d’interès:

BONUS TRACK – FINS AL REFUGI DE COMA DE VACA

Si l’objectiu és arribar fins al refugi de Coma de Vaca, és molt fàcil: quan arribeu al trencant del pont de les Ribes, en lloc de baixar a la dreta cap al pont continueu recte pel camí. Per davant queda encara una ruta llarga però plena de racons, i amb un paisatge canviant a mesura que ens anem enfilant. 

Durant encara un quilòmetre ben llarg tindrem el riu a la nostra dreta, fins que arribem al pont de les Marrades. A partir d’aquí, el Freser ens queda sempre a la nostra esquerra fins que ens situem ja pràcticament a l’alçada del refugi. 

Quan ja gairebé hi som, el camí se separa una mica i fa una marrada final per acabar de dret al refugi. El Freser continua per l’esplanada de les Eugues, però això ja és una altra història. No cal dir que des d’aquest punt es poden fer molts cims. Aquí una visió del Freser vist des de l’entorn del refugi, (el ‘dit’ final ens marca el recorregut que continua fent el riu, muntanya amunt) 

El prestigiós equip del CAT de Setmana va fer la ruta Núria-Torreneules-Coma de Vaca-Salt del Grill-Queralbs l’any 2016. Altament recomanable, sempre que no hi hagin clapes de neu de 4 o 5 pams i estigui plovent tot el dia. Ah, i un detall: entre el Torreneules i el refugi, la ruta va seguint en paral·lel el riu de Coma de Vaca, un bon indret perquè les marmotes t’observin…

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Enhorabona! Ets el visitant número: 838
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on telegram

Els vostres comentaris:

 

😿 01-03-2020 – Anònim
Lloc encantador pero sempre ple de gent el primer tros. No me molesta que hi hagi molta gent si es comporta. El que no suporto és que portis quatre passes i ja trobis els quatre quillos que passen de tot i es foten al riu on els responsables han dit que no es pot banyar-se.
  

Un CAT de Setmana pel delta del Llobregat? amb ocells d’acer? ‘Valens’!

Una ruta per sobre el pantà de Sau fins al monestir de Casserres? OK!

Una ruta d’H2O que sigui una bona excursió pel Pallars Sobirà? Of course

CERCATDOR🔎