El Ripollès pel Freser: Pel Salt del Grill i el Pont de les Ribes
Idolatrat CAT de Setmana circular pel Freser entre Queralbs i el pont de les Ribes, amb excel·lents estampes com el Salt del Grill. Inclou BONUS-TRACK fins a Coma de Vaca.
▶ Àmbit: Pirineu
💦 Ruta d’H2O
🔀 Recorregut: 8,8 km (ruta circular)
⏳ Temps: 2-3 hores (ruta circular)
📶 Desnivell: 309 metres  (ruta circular)
🔄 Ruta circular (versió curta)
📅 Data: 2016, 2020
🚴‍♀️ També en bici: Més o menys 

🔁 CAT de Setmana amb Wikiloc:

Powered by Wikiloc

🔁🔁 Rutes Wikiloc similars:

·jose_1966 

.mparaira

.octavinuria

➔ Aquest idolatrat CAT de Setmana té de tot: muntanya, bosc, paisatge, bestiar, bolets, gorgues, ràpids, el Freser… però segurament el més destacat és el Salt del Grill:
La ruta comença a Queralbs, just al revolt tancat a l’esquerra que hi ha abans d’arribar al poble. Aquest indret, la Farga, marca l’inici del recorregut. Hi ha qui deixa el cotxe allà mateix, al costat de la carretera, però també és una bona opció acabar de pujar uns metres més amb el cotxe i aparcar a al parking del cremallera. A menys que sigueu en Rompetechos, veureu que de senyals per anar amunt i avall no us en faltaran:
Estampa del camí d'anada
Estampa del camí de tornada
Mapa de Google amb les coordenades per anar a buscar l’aparcament:
Dit això, o relacionat amb això: aquesta ruta té una versió de mínims (fins al Salt del Grill i continuar fins al pont de les Ribes, travessar el riu, i tornar per una pista ample i molt agradable), o bé una versió de màxims, que consisteix en tirar riu amunt fins al refugi de Coma de Vaca.
Camí de pujada, a baix, el Freser
Camí de pujada, a baix, el Freser
Aquest CAT de Setmana se centra sobretot en l’opció curta, però si us plantegeu seguir riu amunt fins al refugi de Coma de Vaca, compteu que anar i tornar són unes 6 hores. Cliqueu quí si voleu anar de dret al Bonus Track de Coma de Vaca.

CATS de Setmana vinculats

El Ripollès per Setcases: excursió per la riera de Carboner

El Ripollès fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa

Osona pel Ter: de Torelló a la Coromina per la farga Lacambra

El Ripollès fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa

DE LA FARGA AL SALT DEL GRILL

Aquest primer tram té  una primera part molt planera d’un quilòmetre ben bo, amb el riu a tocar, que transcorre per un camí ample fins a la central de Daió. En aquest punt, creuem el Freser (a partir d’ara ens quedarà a la nostra dreta) per un pont amb sobrada informació sobre els diferents camins que divergeixen en diferents punts de la ruta. I no és per menys, per aquí anem fins al refugi de Coma de Vaca i un munt de destinacions possibles, com el Torreneules o Núria. En tot cas, la ruta circular d’aquest CAT de Setmana segueix les marques grogues.
Passat aquest punt, mica en mica el camí es va enfilant i anem deixant el riu a sota, cada cop més avall, sempre amb el soroll de l’aigua i amables vistes de la vall, en alguns trams força engorjada. Les estampes, fermes són:
Quan ja portem uns dos quilòmetres de recorregut, el Freser (que ja el tenim a certa alçada sota nostre) fa un gir per un tram més engorjat, mentre que el camí fa un gir contrari, per entrar dins d’una tram estret per travessar el torrent del Grill. I és aquí on arribem a un dels punts culminants de la ruta: El salt del Grill:

😺 ATENCIÓ:  Apunt sobre la central de Daió:

La central de Daió recull aigua de la riera de Núria i del Freser (les recull a molta més alçada, a uns 2.000 metres) i les fa baixar de cop per un tub per tal d’aconseguir el màxim de pressió i energia. 

Central de Daió, 2020

L’aigua cau en picat, al principi del tub, des del serrat del Ninot, a una alçada de 1.640 metres, i arriba a baix, on hi ha les turbines, a 1.180 metres. Per tant, estem parlant d’un desnivell d’uns 460 metres. De totes maneres, fa el salt per fases: té un punt intermig on ja hi ha una primera turbina, de manera que fa el desnivell de forma esgraonada. En tot cas, per força, l’aigua ha d’arribar amb força per fer força (elèctrica).

Central de Daió, 1910 - (Arxiu Nacional de Catalunya)

La central data del 1907 i va ser la primera central destinada a portar energia elèctrica a llarga distància. A quina població l’enviaven? a Barcelona? Nops. A Granollers? Nops. L’enviaven a Vic.  

DEL SALT DEL GRILL AL PONT DE LES RIBES

Fetes les observacions i/o filmacions i/o afotos al Salt del grill, el camí continua endavant i amunt en direcció al refugi de Coma de Vaca. El tram que ve a continuació continua amb el riu Freser a sota nostre, per un tram més estret. Les estampes de l’entorn valen la pena i el camí no té pèrdua…
… però sempre poden sorgir entrebancs menors. Per exemple, trobar-te un petit grup de vaques pasturant al mig del camí, just en un tram estret sense opció de grimpar per enlloc per avançar-les. En aquest cas, com que avançar-les físicament no és possible, tenim tres opcions: esperar que ens creixin ales (opció descartada), esperar que s’atipin i es moguin (opció desesperant) o animar-les a moure’s amb educació (opció executada i amb èxit):
En tot cas, amb vaques o sense, al cap de poc més d’un quilòmetre arribem al trencant que ens indica, a mà dreta, el pont de les Ribes. És el límit de la ruta circular, a menys que volgueu continuar un trosset més per gaudir de l’indret, o per arribar fins al refugi de Coma de Vaca (des d’aquest punt encara us quedarà per davant un parell d’horetes, aproximadament).

DEL PONT DE LES RIBES A LA FARGA

El Pont de les Ribes és una palanca de formigó que creua el riu uns cent metres més avall. La baixada és per un caminet marcadissim, i un cop passat el pont, el recorregut fa un canvi notable. A partir d’ara, caminem en sentit contrari (ja de tornada, amb el riu a la nostra dreta igualment però per la vessant oposada). Aquí unes estampes:
Pont de les Ribes. L'estiu del 2020 la base del pont ha aguantat bé les riuades. La barana de ferro, no tant.
Estampa del camí de tornada
Estampa del típic brau que et trobes a mig camí
Al cap d’uns tres quilòmetres de camí de tornada i de poca baixada (continuem a una cota molt alta per estar ja a l’alçada gairebé de la Farga) fem una ziga-zaga pronunciada i poc després creuem el torrent del Forn. En aquest punt, veureu que a mà dreta en surt un caminet de baixada que ens porta de dret cap a la Farga, seguint el torrent. Si l’agafeu, en poca estona salvareu un desnivell d’uns 120 metres i al cap de no res connectareu amb el primer tram. Aleshores ja només caldrà refer un petit tros de camí per tornar al punt de partida. 
Si per contra, continueu per la pista, al cap d’un quilòmetre i mig aproximadament veureu que el camí passa per sobre d’una casa, La Plana, des d’on es poden contemplar pintoresques estampes de Queralbs:
En aquest punt, moltes rutes de Wikiloc marquen que cal trencar a la dreta per un camí que baixa fent ziga zagues pels costats dels camps, però atenció: es tracta d’un camí particular que, si més no l’estiu del 2020, té prohibit el pas. Aquí l’opció és continuar encara un tros més per la pista, fins que passat Tregurà, arribem a la carretera del Serrat i Fustanyà. Quan hi arribem, trenquem a la dreta i anem seguint sobre l’asfalt fins a la Farga. No té pèrdua. 
 
I ja està, ja ho tindriem. Això és tot.
 
O gairebé tot, perquè ens queden alguns links d’interès i el nostre BONUS TRACK fins al refugi de COMA DE VACA
 
Links d’interès:

BONUS TRACK – FINS AL REFUGI DE COMA DE VACA

Si l’objectiu és arribar fins al refugi de Coma de Vaca, és molt fàcil: quan arribeu al trencant del pont de les Ribes, en lloc de baixar a la dreta cap al pont continueu recte pel camí. Per davant queda encara una ruta llarga però plena de racons, i amb un paisatge canviant a mesura que ens anem enfilant. 

Durant encara un quilòmetre ben llarg tindrem el riu a la nostra dreta, fins que arribem al pont de les Marrades. A partir d’aquí, el Freser ens queda sempre a la nostra esquerra fins que ens situem ja pràcticament a l’alçada del refugi. 

Quan ja gairebé hi som, el camí se separa una mica i fa una marrada final per acabar de dret al refugi. El Freser continua per l’esplanada de les Eugues, però això ja és una altra història. No cal dir que des d’aquest punt es poden fer molts cims. Aquí una visió del Freser vist des de l’entorn del refugi, (el ‘dit’ final ens marca el recorregut que continua fent el riu, muntanya amunt) 

El prestigiós equip del CAT de Setmana va fer la ruta Núria-Torreneules-Coma de Vaca-Salt del Grill-Queralbs l’any 2016. Altament recomanable, sempre que no hi hagin clapes de neu de 4 o 5 pams i estigui plovent tot el dia. Ah, i un detall: entre el Torreneules i el refugi, la ruta va seguint en paral·lel el riu de Coma de Vaca, un bon indret perquè les marmotes t’observin…

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Per cert, ets la visita número: 495

Els vostres comentaris:

 

😿 01-03-2020 – Anònim

Lloc encantador pero sempre ple de gent el primer tros. No me molesta que hi hagi molta gent si es comporta. El que no suporto és que portis quatre passes i ja trobis els quatre quillos que passen de tot i es foten al riu on els responsables han dit que no es pot banyar-se.

 

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!