El Moianès per Viladecavalls: la riera i el Gorg de Calders
Aplaudit CAT de Setmana de caminada circular en un 80% que voreja un tros de la Riera de Calders, entre la font Calda i el Gorg de Calders. Gairebé sempre amb bosc de pins i poc pendent.
El temps que hi farà:
➔ Aquesta ruta per Viladecavalls de Calders és un #MustDo: té aigua, però també té trams de bosc, de sembrats, de patrimoni industrial, patrimoni religiós… ofereix una mica de tot per un preu mòdic: entre dues i tres hores de caminada agradable per camins i pistes ben marcats.
El punt de sortida és l’església de la parròquia de Sant Pere, una construcció molt recent (s. XX) a l’abast dels treballadors de la colònia Jorba, fàbrica situada a poca distància de nosaltres.
L’entorn del riu al voltant de la colònia, amb la passarel·la i una bona resclosa, també és motiu de visita abans de començar la ruta circular…
… Però això ho veurem després. Primer de tot ens hem de situar. És fàcil arribar al punt de sortida? Yes, of course. N’hi ha prou en anar a buscar la carretera C-641, entre Navarcles i Calders.
Si pugeu de Navarcles, cal agafar un trencant a la dreta just abans del km 11. D’aquí en surt una pista que passa pel costat de l’estació elèctrica de Calders i baixa cap a la colònia Jorba.
El que passa és que nosaltres, després de passar la central, en lloc d’anar de dret a la colònia, agafem una pista a mà esquerra que passa pel costat d’una granja, creua la riera de Calders i ens porta fins a l’església de Sant Pere de Viladecavalls (versió s. XX).
Aquí és on comença la ruta:
Al costat de l’església hi ha un espai amb arbres per aparcar-hi els carruatges, de manera que el lloc és ferpecte per marcar-nos l’inici i el final de la ruta. Arribar-hi és fàcil, però com sempre, el millor és una bona referència googleaiana:
Punt de sortida de la ruta a Google Maps.
Detall a tenir en compte: la ruta passa pel costat de camps, creua trossos de bosc, i voreja la riera de Calders en més d’un tram. Com sempre, cal respecte per a l’entorn, començant per no trepitjar els sembrats ni fer malbé res.
Si no ho veieu així, el prestigiós equip del CAT de Setmana us suggereix que sortiu d’aquesta web i us dediqueu a altres nobles tasques.
DE SANT PERE AL GORG DE CALDERS
La ruta comença a l’església i continua per la mateixa pista d’on veníem, ara ja a peu, per anar fins a la Masia de Llucià de Vilacavalls. Però abans de fer això… Tatxin! Farem una petita escapada fins a baix a la riera pel trencant que surt davant nostre, a l’alçada de l’aparcament.
Només cal baixar una misèria, 200 metres, i ens plantem a la passarel·la i la resclosa del Manganell:
Aquest punt de la riera està situat a pocs metres de la colònia Jorba, que ens queda uns metres més avall. De fet, n’hi ha prou en creuar la passarel·la i pujar el petit desnivell per arribar-hi.
A més de la fàbrica, aquí també hi veiem la casa del director i la masia del Manganell. I just després de la passarel·la, hi trobem un amable gorg.

Entre rescloses, gorgs, passarel·les, canyissars, horts i masies, l’indret dona per força, com mostren aquestes estampes variades dels voltants del Manganell:
Feta l’exploració, l’assenyat equip del CAT de Setmana refà el camí i torna de nou al punt d’origen per començar, ara sí, la gran caminada: tirem recte per la pista principal (ignorem el trencant a la dreta que trobem a la primera de canvi) i anem tirant pel camí de Viladecavalls entre pins i alguna guilla despistada.
Al cap d’un quilòmetre, els arbres deixen pas a camps de vinya: arribem a la masia del Llucià. Es tracta d’un gran mas que ens queda a la nostra esquerra, imponent, i que té ben a prop l’antiga església de Sant Pere de Viladecavalls.
Des del camí és ben visible:

Passat el mas, al cap d’uns pocs metres, arribem a una bifurcació. A partir d’aquí comença la ruta circular. Per tant, podem triar entre dreta o esquerra (al final acabarem igualment aquí). Quina és l’opció escollida?
Cap. Tornem al cotxe perquè ens hem deixat l’aixeta oberta a casa
!
No, no. És broma. A casa, tot en ordre. En realitat, escollim el camí de l’esquerra, que tira avall per anar a buscar la riera. Es tracta d’un descens suau per pista ample, que després d’uns 600 o 700 metres ens descobreix, a la nostra esquerra, el gorg de Calders.
Descobrireu que el gorg de Calders és un bon indret per descansar-hi una estona i relaxar-se. (A veure, no és el racó més espectacular del món, però té la seva gràcia, això sí). És ideal per posar els peus en remull, o fins i tot dinar-hi. I com sempre: amb respecte.
Aquí unes estampes:
DEL GORG DE CALDERS AL LLUCIÀ
Feta l’exploració de l’indret, l’incombustible equip del CAT de Setmana recupera el camí principal per reprendre la ruta. Continuem per la mateixa pista, que avança en paral·lel a la riera (tenim el riu a mà esquerra i un camp força gran a mà dreta). Resseguim el meandre fins que el camí travessa el riu.
En aquest punt, en lloc de travessar la riera, continuem recte per la mateixa riba seguint un camí més estret però clarament marcat. De seguida es comença a enfilar (deixem sota nostre la font Calda) per un tram amb arbres, romaní i ombres cada cop més escasses.
A poc a poc ens anem separant de la riera i els sembrats, i anem tirant cap a Llevant. Ho fem sota bosc, creuant les petites valls de torrents secs, i fent canvis de sentit per adaptar-nos als capricis de la muntanya.

Després d’un quilòmetre de ziga-zagues (veureu que el segon torrent que creuareu és un bon pedrís que connecta amb una pista més ampla) passem pel pla de les Guixeres. Aquí connectem amb un altre camí i de seguida fem un gir de 190 graus.
Hem arribat a l’extrem de la ruta.
A partir d’ara, comencem la tornada per una pista generosa i ombrívola, que ens connecta de nou amb la masia de Llucià de Viladecavalls de Calders:
Arribats a aquest punt, poc més a dir: ens queda refer el camí fins a l’església on tenim el carruatge i redescobrir alguna estampa distant de la colònia Jorba:
I ja està, ja ho tindríem. Això és tot.
Com sempre, acabarem amb uns estimulants enllaços d’interès.
BON CAT de SETMANA!!
Gerard López i Fageda
Per cert, ets la visita número: 4705
Els vostres comentaris: