AMB EL COTXE fins a…

Montfalcó Murallat, la Segarra
Montfalcó Murallat és un nucli fortificat aixecat sobre un turó dins del terme municipal de les Oluges. És un dels millors exemples de ‘Vila Closa’ del país i està declarat bé cultural d’interès nacional.
➔ La Segarra és especial. Això ja ho sabem. Que els seus nuclis es van aixecar amb un esquema defensiu, amb espais reclosos per evitar atacs enemics, també. I que un dels millors exemples d’això el trobem a Montfalcó Murallat, també. Aquest CAT de Setmana ens hi porta, i ens descobreix també una sorpresa: les forces aèries segarrenques.
Accedir-hi és fàcil: des de l’eix Transversal, venint de Manresa, cal agafar la sortida 88, a l’altura de les Oluges, i just abans d’arribar al poble, trencar per la famosa LV-1003 que ja ens porta de dret fins a Montfalcó Murallat. 
Si veniu de Cervera o d’Igualada, per l’A-2, el més ràpid és sortir a l’alçada de l’eix, però per anar a buscar directament la carretera que ens porta a les Oluges, la N-141f, que ens deixa també a tocar del nostre objectiu.
De fet, el nucli es veu des de molts punts, motiu pel qual, les vistes des de Montfalcó són recíprocament generoses. Aquí una panoràmica de l’eix transversal, mirant cap al Nord:
Les primeres referències a Montfalcó daten del s. XI. Aleshores molt probablement ja existia un primer castell, que donaria nom a la vila, i que depenia del comte de Berga. 
Però el millor és visitar-lo i descobrir els murs, els carrers estrets, els noms de les cases, l’església, i vorejar la muralla l’exterior d’aquest patrimoni històric viu, que té també una interessant oferta gastronòmica. 
Aquí unes belles estampes:

BONUS TRACK:

 

Les viles murallades tenien un caràcter defensiu. Però no us penseu, la Segarra també té, per si de cas, la seva força ofensiva de prevenció. En concret, unes forces aèries que es poden visitar ben a prop de Montfalcó Murallat: en un espai privat, visible des de l’exterior, al nucli veí de Sant Pere dels Arquells. Hi distingiu un Mig soviètic? O un Mirage? (El prestigiós equip del CAT de Setmana certifica la seva presència de fa anys. Però no pregunteu per què hi són).

BON CAT de SETMANA!!

Gerard López i Fageda

Fins al Taga pel Coll de Jou i Sant Martí d’Ogassa? Of course!

El estanys de Baciver? Per la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà? Oc!

Una per la Noguera pel Segre i l’estret de Mu? Valens!

Desplaça cap amunt